Здравейте!
Предстои ми /всъщност все още съм в дълбок размисъл/ газифициране на жилището - около 120 кв.м. Има изградена инсталация - бивше локално парно с чугунени радиатори, което не е работило от 10 години. Радиаторите са 2 по 0,7 метра, 2 по 1,10 м, 1 по 0,5 м, 1 по 1,50 м /общо 80 чугунени ребра/ + лира в банята /направена от три тръби вертикални по 1,30м, фи 60 мм/. Свързани са с метални тръби 3/4 и 1 цол. Смятам да "вляза" в старата инсталация от мястото където се постави газовия котел, да запуша толпата и студената, които са били изходящо/входящи към стария котел на въглища.
Може ли да се осъществи лесно това?
Предлагат ми газов котел MORA Proxima 20КТ - 20 Кв, или Viessmann - Vitopend 100 - 24 кв .
Какво да избера?
Ще имам ли проблем със старата инсталация?
Казаха ми че газовите котли са чувствителни към мръсната вода. Радиаторите са празни от 10 години, Дали би могло да се натрупа ръжда и мръсотия в тях, жилището е сухо.
Плюс това не било ясно дали помпата ще се справя с по-голям обем вода в инсталацията.
И още един въпрос - колко литра вода се събира в едно чугунено ребро /60 см височина/? питам за да сметна грубо колко литра ще събере ицялата инсталация.
Моля за помощ! За което благодаря предварително!