Привет на всички във форума,искам да ви помоля за малко помощ.искам да си увелича тягата на комина,но не откривам подходящите хора. Помагайте!!!
Привет на всички във форума,искам да ви помоля за малко помощ.искам да си увелича тягата на комина,но не откривам подходящите хора. Помагайте!!!
В какво жилище живееш, конструкцията на коминското тяло каква е?
Живея в 4-ри етажна кооперация,комина е старичък/зидан е с тухли/,височината му е добра ,тягата не е лоша.Но на комина сме две печки,и когато запаля опушвам комшиите на 4ет.Особено когато е малко по топло, става кофти.Комина е чистен редовно,но защото съм с камина комина не може да смогне , дебита идва малък.Мисля да го надзидам и да сложа шапка от тия въртящите,само не съм сигурен дали това е решение.
Решение е,но не е панацея.Има специализирани вентилатори за монтаж над комина,100на-200 Вт и вършат перфектна работа.
http://www.caf.cz/eko-kominy/main.ph...=index&lang=bg
И това не е панацея .Щото като спре тока кво праим?Най добре въртящо петле според мен.
Като спре тока,ако камината е с водна риза,пак може да питаш какво правим-ами вземаме си UPS.
Сега аз да те питам-ако няма вятър,тая въртележка само за украса ли ще служи на комина? Колко пъти няма да има ток и колко няма да има вятър?Освен това дебита е много слаб заради малките обороти на въртене.
Здравейте има едно устройство което не изисква вентилатор и се намъква на комина и дори като е топло времето има тяга .Лошото е ,че нямам време да го направя по добре мисля ,че ги има и готови. Варианта със димохода е добър ,но тока ако спре ..... Успех в разрашеването на проблема
I I I I
I I I I
I I________I I I
I I
I ___ ___ I
I I I I I I
I I
I I
А значи за един вентилатор да слага и UPS?Човека не е казал че камината му е с водна риза.Точно вятъра е основния виновник за нетегленето на комина.Целта на петлето е не да е въртележка, а да застава в посоката на вятъра така се получава ежекторен ефект.Сега разбра ли за какво говоря.
Сърдечно благодаря на отзовалите се.Забравих да уточня че камината е с водна риза,уборудвана е със всичко необходимо за да функционира както трябва. Вентелатора съм го оставил като краен вариянт,основния ми проблем е че не мога да намеря фирма или майстор за да започна от някъде с решението на проблема.![]()
Привет на всички във форума,имам проблем с комина мисля да монтирам димосмукателен вентилатор.Има ли някой който е ползвал такова чудо,има ли ефект и дали ще ми харчи много ток.
Първо с иреши проблема с комина. Помисли защо няма тяга. На кой етаж си от колко общо? В справочника на проф. Стамов има описан вариант за увеличаване на dP с шапка на комина без вентилатор, ама ще ми е трудно да ти го опиша.
Живея на 2-рия етаж от 4етажа,на комина сме две печки и там е основния проблем,комина е старичък има тяга но когато се затопли малко и комшиите на 4-я пушат здраво,явно малко не му достига на комина.За това искам по някакъв начин да му увелича още тягата.![]()
Може да пробваш нещо такова: http://www.napravisam.bg/menu/statii/vieb/kamin15.jpg
или http://www.napravisam.bg/forum/files...omin_2_193.jpg
Второто има логика ама незнам до колко ще действа. Първото има ефект, но да ти кажа проблема ти е не малък защото цялото подналягане се измуква при комшията ти. Трябва да поговорите с него да измислите вариант.
Лошото и при двата варианта е ,че работят само при вятър,а ако няма ? Защо не опиташ с вентилатор долу при камината да нагнетява въздух в нея,а не горе смукателен.Ама може да избие дим в съседите май,не знам точно.
Какъвто и да е отоплител на твърдо гориво, регулирането му става с регулирането на въздуха. Ако сложи вентилатор на входа, печката ще зачерви кюнците за отрицателно време. А като достигне нужната температура, ако спре вент. пак ще си пуши. Това не е вариант.