Здравейте,
Това е първото ми посещение в този форум и моля за вашите съвети.
Предварително се извинявам, ако нещо не съм прочел, но изчетох почти всички теми по въпросите с газта...Нищо не разбирам от топлотехника (пълен лаик).
Накратко ще се опитам да разкажа същостта на проблема. И така...
Живеем на втори етаж в къща в Симеоново (София). Къщата има изолация и 5-камерна ПВЦ дограма. Квадратурата на етажа е около 120 кв.м., както следва:
1. Хол - 40 кв.м. (2 чугунени радиатора с по 21 глидера Н 50 см.)
2. Спалня - 25 кв.м. (1 чугунен падиатор с 21 глидера Н 50 см.)
3. Детска стая - 25 кв.м. (1 чугунен падиатор с 21 глидера Н 50 см.)
4.Кухня - 15 кв.м. (1 чугунен падиатор с 18 глидера Н 50 см.)
5. Баня - 3.5 кв.м. (1 чугунен падиатор с 7 глидера Н 50 см.)
6. Коридор 10 кв.м - без радиатори.
На всички радиатори ма монтирани термовентили.
Отоплението на жлището е с природен газ - котел Радиант, с производство на БГВ.
Проблемът е, че сметките за газ станаха драстични - около 450 лв. на месец през зимата, заедно с топлата вода.
Приз лятото плащаме около 30 - 35 лв. само за топла вода. (С малко дете сме).
До тук добре, но е важно да кажа, че радиаторитев хола не ги пускаме т.е. реално се отопляват спалнята, детската и кухнята и то вентилите на радиаторите са на 3. (Не ми се мисли какво ще стане със сметките, ако са на 5).
Веднага искам да кажа, че първия етаж на къщата е със абсолютно същите характеристики, и отоплението там се извършва по същия начин, но с отделно котле. Там хората отопляват само двете стаи (по 25 кв.) и то не целодневно с цел икономии и зимата плащат около 280 - 300 лв.
И двата котела редовно се сервизират и проверяват от техниците на Софиягаз - нямало проблем.
Както се досещате не се издържа вече на такива сметки и сме се замислили да се връщаме в каменната ера - камера за вграждане с водна риза. Наясно съм разбира се и със неудобствата от това - дърва, резане, цепене, мръсотия и пр. но не се издържа братя.
За това моля за съвет - заслужава ли си?
Благодаря ви предварително