Резултати от 1 до 6 от общо 6

Съвети за реализация на газова инсталация

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    6
    #1

    Съвети за реализация на газова инсталация

    Здравейте,
    След известно време прекарано в четене и ровене из форума решихме да потърсим съвет и за нашата ситуация.
    Иска ни се да преминем към отопление на газ (стига толкова мъкнене на дърва или пък плащане на 400 лв ток - опитвахме и от двете).
    Та започнахме с посещение на 2 фирми предлагащи цялостно обслужване. Предложиха ни това онова, пооплюха се взаимно и разбира се изборът си остава наш.
    Решихме да потърсим съвет във форума, защото прочетохме доста интересни съвети и идеи дадени на хора в подобна ситуация. Ще опитам на кратко да опиша спецификата на жилището и ще дам това, което са ни оферирали от фирмите за сега.
    Жилището е нещо като мезонетче с 50 квадрата на основния етаж и 20 квадрата в обединени 3 малки тавански помещения с височина 190 см. Прилагам една схема, за да се добие някаква обща представа. Изложението е изцяло южно, дървена стъклопакетна дограма. Няма външна изолация (обмисляме да сложим до месец), но като цяло е много топло, ако навън грее слънце ако ще е и -10 градуса да е.
    Първите проблеми, които възникват веднага независимо от избора на фирма-изпълнител и вид котел са разположението на котела и прекарването на газ и вода до него. До колкото съм наясно котелът трябва да е на външна стена, което значи точно на противоположния край на сградата спрямо газовата тръба. Освен това вик инсталацията логично е в банята и стига максимум до бокса, което значи, че ще има проблем и с прекарването на тръбите. Отбелязал съм на схемата 2те досега измислени възможности за поставянето на котела. И двете са доволно далеч от захранването и с вода, и с газ.
    И двете фирми предлагат за голямото помещение да се сложи конвектор, а за останалите нормални радиатори, което общо-взето е логично. До момента са ни предложени следните варианти на котли:
    - Sarigas ECO TOP ETF28A 15-28 (кондензен) за около 2500 лв + 150 лв за програматор
    - Sarigas ZOOm ZF 420 A 10-24 за около 1400 лв + 150 лв за програматор
    - Теси 24 за около 1200 лв + програматор за 140
    - Фисман 24 за 1700 + 180
    - Волф 18 за 2100 + 220
    - Теси кондензен с ниска минимална (7 kw) за 2700

    Интерсно разяснение получихме в една от фирмите. Гласеше, че ако си слагаме кондензен котел е почти задължително да монтираме или двойно повече ребра или да правим подово отопление, а не радиатори. Това било, понеже ако искаме кондензният котел да работи като такъв, температурата на водата трябвало да стои до 50 градуса. Ако се държи повече, то котелът работел като нормален и нямало смисъл да даваме пари за кондензен.

    Бих бил страшно благодарен за съвети и препоръки. Основните проблеми са:
    1. Котел с какви параметри ще пасне на жилището
    2. Как да го разположим това чудо, така че да е удобно
    3. Очертава се котелът да е доста далеч от банята, това дали ще е проблем при ползването на топла вода. Осен това разполагаме и с вана, достатъчен ли е капацитетът на газовите котли за ползване на такова пособие?

    Благодаря предварително и живи и здрави !

    Кремена и Антон
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #2

    Re:Съвети за реализация на газова инсталация

    1.Aз ти предлагам Вайлант 6-20кВт за около 2450 + 280 (програматор), а по основните проблеми;
    2. Избраните места са добре, а още по-добре е един обемен бойлер в бокса или банята
    3. Няма да има проблем в банята, нито пък за ваната.

  4. Novice
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    6
    #3

    Re:Съвети за реализация на газова инсталация

    Благодаря за бързия отзив

    Този котел , който предлагаш нормален или кондензен е? Може ли точното му наименование, за да го намеря и огледам подробно?
    Имам още 2 въпроса, които възникнаха междувременно:
    - прочетох някъде за комини с принудителна тяга, това май значи че се слага някакво вентилаторче вътре , за да може изгорелите газове да се отвеждат на по-голямо разстояние. До какво разстояние може да работи и до колко е препоръчително ползването на такова нещо ?
    - Притеснява ме малко конвекторният радиатор в голямото помещение. Климатика има свойството да прави течение като засмуква въздух отдолу (говоря за големите климатици стенен тип), не знам дали тези конвектори не правят нещо подобно. Какъв е комфортът с конвектор сравнено с нормални радиатори? Отделно стои въпросът, дали може да се отоплява помещението с нормални радиатори. Сметката ни е за един нисък радиатор H300 под големите прозорци (на 1.2м дължина) , 1 висок - H1800 с 9-10 ребра в началото на голямата стена (където би бил и конвектора) + каквото остава да се допълни общата мощност до 6-7 киловата под другия прозорец (в малката зона до стълбата). Има ли панелни радиатори с голяма височина или са само алуминиеви ?

    Поздрави
    Антон

    П.С. Тръбите с водата е добре да не минават по тераса или други външни пространства нали ? Като тавански помещения например. Защото това би спестило малко разруха из къщата

    П.С. х 2 Прозорците към терасата на голямата стая са френски и под тях няма много място за радиатори - само долу встрани има стенички с височина 30 см. Затова и радиаторите са в такава композиция

  5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #4

    Re:Съвети за реализация на газова инсталация

    Котелът който предлагам е Turbotek VUW 202/3-5. В момента на промоция е и кондензния Ekotec VUW 236/3-5. Всички съвременни котли са с принудителна тяга и това позволява монтаж на хоризонтални комини до 4м, а и повече ако се мине на по-голям диаметър. За конвектора си прав - аз също не обичам много вятъра. Има панелни радиатори Н900 мм Тръбите могат да минават в тавански помещения - добре е да са в изолация за да няма загуби

  6. Novice
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    6
    #5

    Re:Съвети за реализация на газова инсталация

    А могат ли да се сложат 2 панелни радиатора един над друг ? Това би реализирало подобие на висок от пода до тавана радиатор
    Ох къде да си намеря фирма-изпълнител сега... Тук никой не говори за комин с принудителна тяга, всички искат да е директно на външна стена - не можело и дума да става за 2м комин.
    Освен това бяха и много категорични, че няма котли с минимална мощност под 9-10 Кв, което е пълна глупост.

    Става дума за Ямбол. Някой да има и да сподели опит от работа с някоя фирма?

  7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #6

    Re:Съвети за реализация на газова инсталация

    Виж в сайта на Газкомфотр са дадени инсталаторите на Вайлант. Едната фирма е Дунай Калор, мисля, че има и други. Направо се учудвам на елементарни незнания - Ямбол поне е пионер в газификацията.

  8.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. нормално налягане на газова инсталация?
    От zdraveigp във форум Отопление
    Отговори: 45
    Последно: 19-03-18, 21:50
  2. домашна газова инсталация
    От YavorDD във форум Отопление
    Отговори: 26
    Последно: 11-01-15, 19:08
  3. нова газова инсталация
    От nikolai4o във форум Отопление
    Отговори: 6
    Последно: 07-11-11, 19:48
  4. Проектиране на газова инсталация за София?
    От ZARABOY във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 19-04-11, 23:51
  5. Съвет за газова инсталация
    От ztomov във форум Отопление
    Отговори: 57
    Последно: 24-02-10, 19:57

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе