Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?
Защо нямаше такива твърди принципи като намали ха газта два пъти преди година - две?
Не очаквай някой да те разбере защото хода ти е супер не логичен и крайно частен случай.
Много хора хлъцнаха от сметките и всеки търси варианти ако са му непосилни.
Всъщност е достатъчно да свалиш 2-3 градуса температурата и ще си почти на старите сметки.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Lazar
В цялата кооперация подовото го прави друга фирма, не знам как стая 20м2 може да се топли с един кръг подово, дори и без килима, ама с килима съвсем не ми е ясно. Изводите ги оставям, "секи сам си преценя":BigGrin
В сградата, където живея, пак една фирма изгради подовото на всички апартаменти, които имаха желание. И при мен 20м2 стаята беше с един кръг, а 45м2 с два. Кръговете бяха по 120-130м, а други бяха по 50м. Ако не се бях намесил благодарение на този форум и много четене от други източници и при мен щеше да е такова положението. Както писах по-нагоре при мен 120м2 - 190лв, другият ни апартамент в сградата - 50м2 - 200лв и то с една седмица изключен котел. Хубаво нещо е подовото, но трябва да се проектира и реализира от хора поне с елементарни познания и обучение.
atanasovс каква стъпка са го правили? Какви тръби ползваха?
Цитат:
bobivg
atanasovс каква стъпка са го правили? Какви тръби ползваха?
Rehau тръби и подложка. Стъпката не помня в сантиметри колко беше, но остават 2 свободни канала между 2 тръби на подложката. Равномерно е положено, което според мен е грешка. Под прозорците бих навил по-гъсто ако правя втори път.
благодарение на дългосрочния си договор с “Газпром” до 2036 година Унгария плаща за руски природен газ пет пъти по-малко в сравнение с пазарната цена.
Това от тук:https://epicenter.bg/article/Putin-i...pa/272572/7/97
Явно, не всички в ЕС се подчиняват на изискването за прекратяване на дългосрочните договори.
След като, явно няма проблем от модераторите да се политизира темата ще припомня, че ние преди с дългосрочен договор плащахме повече от "борсата". Даже ни "връщаха" пари по съдебно дело заведено от Полша и тн. БХ после мина на борсова цена, не знам под натиск или от далавера и те така и днес...
Колко градуса разлика задавате на термостата като сте вкъщи и извън жилището за по-дълго време - 8-10 часа?
Сега съм задал 1.5 градуса, но се чудя дали с по-ниска температура няма да е по+икономично.
Възможно е, ако котелът ти е преоразмерен.
По този начин ще го "вкараш в режим", та ще реализира някаква минимална икономия, а не като "он-оф" цепеница, както модерно (жаргонно) се изразяват в другия раздел.
Наблюдавах две седмици работата на кондензен котел, при постоянно ползване, в такъв режим.
Практически никаква разлика в разхода, след като бе оборудван с модулиращ СТ.
Все пак, частен случай.
Инак, не. Всичките маркетингови измишльотини, за икономии от 30% (плюли са си в устите), се отнасят за нискоенергийни жилища.
Споделях го скоро- за 5 денонощия отсъствие, не съм намалил и десета от градуса.
Цитат:
lazarus18
Колко градуса разлика задавате на термостата като сте вкъщи и извън жилището за по-дълго време - 8-10 часа?
Сега съм задал 1.5 градуса, но се чудя дали с по-ниска температура няма да е по+икономично.
Уточни - за подово или радиатори или ....Има значение
Излезе ми сметката за Януари- 136 пари, за по дълъг месец.
Обикновено сметката ми е ок 45, през летните месеци.
Останаха грубо 90 (реално са по малко, за календарен месец).
Отоплявани 50 м2. Не с природен газ, не при исканият комфорт, но без особени лишения и напълно поносима цена.
Цитат:
oldgraf
Ако си чел, той искаше термопомпа, но подовото го отказа.
С радиатори съм, за сега, но ползването на графици не се отразява на разхода, на база дневен план. Поне за средностатистическите жилища.
Цитат:
oldgraf
Става дума за настоящото жилище, което е с радиатори.
Котела е Besch 2500W.
Настроен е през деня докато ни няма да стои на 21,5*, а малко преди да си дойдем вдига на 23*.
Интересно ми е, ако някой е засичал, дали ако го оставя на 19-20* тези 9 часа и после навакса до 23*, ще се реализира икономия.
Цитат:
Трифон Панайотов Трифонов
Възможно е, ако котелът ти е преоразмерен.
По този начин ще го "вкараш в режим", та ще реализира някаква минимална икономия, а не като "он-оф" цепеница, както модерно (жаргонно) се изразяват в другия раздел..
За съжаление, фирмата, коятто монтира котела ми пробута програматор, който не е модулиращ, а он-офф.
Изобщо не го очаквах, но тъй като съм в процес на смяна на жилището, не ми се сменя.
Термопомпа щях да слагам на къща, която бях капарирал, но сделката се провали.
Сега купувам нов апартамент, където ще има газ и не искам и да чувам за термопомпа. Ще е газ+ подово.
Като дойде време ще го бистрим в отделна тема.
Ура, но за мен и намалението от 17% не е достатъчно.
В "другият" Форум, едно момче писа, че психологическият му праг е лев и 50се, който отдавна бе прекрачен.
При цени над Лев, няма да отворя кранчето. Има по изгодна алтернатива, за сега.
Да си гледат Газът!
Приспаднаха ми кинти за декември и януари. Иначе без приспадане излиза 2,01 лв/м3 цена за януари
177 лв. след приспадането,иначе 270 лв. за януари,130 м³.Тристаен апартамент ,86 м²,24°С подържана температура,бойлер Bosh 2300i,on/off термостат на Honeywell T3R.
Изпратено от моят Redmi Note 9 Pro с помощта на Tapatalk