1 Прикачен файл(ове)
Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?
Това е моята сметка за ноември.От 123 лв цена ,това ли е не знам ,но както пишете 204 ако стане то доста се вдига газта.Това ми е само къпане и готвене.За сега се топля на климатици.Сега ще видя на 15.12 колко ток ще имам за 1 месец и ще се смята.
Цената на пропан-бутана макар и плавно спада. Зареждабе в четвъртък - 36лв/ бут с доставка до вкъщи.
Нормална спекула с оглед сезона и обстоятелствата.
Дочух, че една от причините била повишаването на цената на петрола, а той дефакто е на 14 месечно дъно.
Тази цена от 204 лв е при котировки на газа от около 114 евро без цени за достъп и всички други такси.
Само да вметна,че в момента цената на газта в хъба е 139 евро/МВч, тоест исканата цена от Булгаргаз е около 25% по-ниска от пазарната. По-горе бях писал,че цената газта за месец се качи доста на Dutch TTF - грубо около 40%.
https://www.theice.com/products/2799...rketId=5460494
Цитат:
Първоначално публикувано от
ccankov73
…, което като добавиш таксите и ДДСто я изравнява, че и минава цената на тока за битовите потребители.
Цената на газта в момента е по-висока от битовия ток, а тая цена по-горе е с около 40% над сегашната, ама нищо важното е, че беше 'евтина' ноември в топлото време.
Ей, да не вземете сега да студувате и да ходите некъпани!
Цитат:
loshiat
Това е моята сметка за ноември.От 123 лв цена ,това ли е не знам ,но както пишете 204 ако стане то доста се вдига газта.Това ми е само къпане и готвене.За сега се топля на климатици.Сега ще видя на 15.12 колко ток ще имам за 1 месец и ще се смята.
За декември е около 160 лв, ако не се лъжа. Коментираната 204 лв е искане за следващия месец. Само не ми е ясно как предлагат нещо толкова волативно толкова рано - има почти 3 седмици до януари все още.
По закон е така - около 10 число някъде. На първи решават окончателно
1 Прикачен файл(ове)
Цитат:
oldgraf
Ей, да не вземете сега да студувате и да ходите некъпани!
:offtopic:
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=40036&stc=1
…и газ…:)).
Добри новини. За последните две седмици цената на газта на хъба се срина с 50% и вече се търгува на нива около 80-85 €/MWh.
Вместо очакваното повишение, май ще има намаление от над 40% за януари.
Цитат:
gurcayy
Добри новини. За последните две седмици цената на газта на хъба се срина с 50% и вече се търгува на нива около 80-85 €/MWh.
Вместо очакваното повишение, май ще има намаление от над 40% за януари.
Надявай се! Хранилището ни е позапълнено с газ на висока цена, и кой ще бъде тоя луд дето ще ти я продаде след това на по ниска :)
Просто няма да ползват него, ще го държат за резерв и ще купят нови количества на борсови цени.
Поне така се надявам.
Хранилището беше пълно и октомври и ноември.
Цитат:
Icata69
Надявай се! Хранилището ни е позапълнено с газ на висока цена, и кой ще бъде тоя луд дето ще ти я продаде след това на по ниска :)
като ни знам тецовете , аеца , павеца и цялата енергетика : чирен вече е изпихнало и се е отдуло. 90 процента газ няма , а и да има още 10 15 готини ще я караме на скъпата газ.
Цитат:
lazarus18
Просто няма да ползват него, ще го държат за резерв и ще купят нови количества на борсови цени.
Поне така се надявам.
Хранилището беше пълно и октомври и ноември.
Пропускаш обаче един факт - купуването на нов газ ще изисква и нови свежи пари, а такива в държавата няма! Та за това ще се продава вече купеното. Ноември и декември бяха спестени доста количества газ в предвид мекото време и това са затворени под земята пари.
Цитат:
Lupus
Пропускаш обаче един факт - купуването на нов газ ще изисква и нови свежи пари, а такива в държавата няма! Та за това ще се продава вече купеното. Ноември и декември бяха спестени доста количества газ в предвид мекото време и това са затворени под земята пари.
...и като се има в предвид, че януари и февруари консумацията на газ е доста по-голяма, защо да не подострят брадвата