Обратно!Цитат:
Първоначално публикувано от ror
Преглед за печат
Обратно!Цитат:
Да, грешката е моя - дебита на помпата на котела и 1000-1200 L/h, а не L/min.
или обратно http://www.silpbg.com/techspec.htm до колкото разчитам таблицата, иначе и аз си мисля като теб.Цитат:
Първоначално публикувано от Lazar
Лазар, между другото, на кръга за БГВ на Вайлант VU слага ли се спирателен кран или нещо друго на постъпващата или връщащата се вода към серпентината?
И по-точно колко е?
В окомплектовката на Vaillant за връзка на едноконтурен уред с бойлер пристига фабричен фитинг с вграден възвратен клапан, който се монтира на връщащата вода на бойлера.
ще проверя утре, ама не се сещам да има подобна джаджа, да не би да се плаща допълнително
какво е поръчано? Това идва с окомпллектовката на бойлера. Ако си с друг бойлер, ще се наложи да монтираш такъв.
бийлера не ми е на Вайлант, значи джаджата върви с бойлера. Инсталатора ми поръчал и арт.306257 -Датчик за серпантинен бойлер, което не знам защо ми е. Котела нямя ли си вътрешен датчик за водата към серпентината?
Инж.Нейчев, за дебита на помпата в ръководството на котела има графика и не мога да преценя точно колко е. По абсцисата е разхода в L/h, а по ординатата напор в mH2O. 1200L/h e при напор около 2,7-2,8 mH2O. Не знам какво означава това.
Сега да споделя първи впечатления от работата на вентилаторния конвектор. С две думи - малко шумен, но много ефективен. Какъв ще е разходът на газ не мога още да кажа - трябва по-дълго наблюдение, но би трябвало да падне, защото без конвектора сутрин котелът се включваше към 7:00 часа (от икономичен режим към конфортен или от 18* към 22* в стаята) и достигаше 22* в стаята за около 2-2,5 часа при температура на водата 55*. С конвектора това стана за половин час при температура на водата 50*, и котелът изключи. И в двата случая котелът работи на минимална мощност и затова разходът му може да се приеме за константа. По нататък ще наблюдавам и ще пиша.
Поздрави!
Датчикът е задължителен. Той отчита температурата на водата в бойлера, за да може котелът да прецени кога да включи или спре циркулацията през серпентината. На кръга не БГВ е добре да се сложи кран и филтърЦитат:
Здравейте! :) Харесвам коментарите, но колкото повече чета, толкова повече се колебая. Прекараха ни газ (което мислех, че ще е трудно) и трябва да си избера марка котел (двуконтурен) и съответно фирма. По принцип апартамента е 120 кв. м. (тухлен, старо строителство, изолация, дограма), но основно живее 1 човек, така че ще отоплявам една стая приоритетно. Познат ползва котел Фероли - кондензен и е доволен. Намерих дистрибутора за Варна, но той ми препоръча вместо котел на газ да си купя такъв на ток - щяло да ми излиза по-евтино. Газифицирани са още двама съседи - единият с Вайлант, другият с Теси. Още не са пуснали газ, така че нямам отзиви за тях. Много моля за съвети! :) :help :blob
1200 L с остатъчен напор 2.7 м Н2О или по простичко казано - можеш да въртиш в инсталацията си 1200 литра ако съпротивлението й е максимум 270 mbar.
Сега виж колко е съпротивлението на конвектора и към него прибави: съпротивленията на тръбата която го свързва, вентилите към него и към колектора, вентилите около котела и така ще получиш цялото съпротивление в този участък на инсталацията.
Извиниме Лазар, но няма нужда от кран и филтър. Та нали това е водата, която котела си върти през инсталацията - просто е излишно, само ще натовариш цената на инсталацията.Цитат:
Първоначално публикувано от Lazar
Аз съветвам да не се монтира нищо!
Инж.Нейчев, благодаря за разяснението, но нямам идея как да определя тези съпротивления.
Поздрави!
Водата е същата, но трасето е друго - през серпентината, от която могат да се отделят парчета ръжда, люспи варовик, които да попаднат в топлообменника, ако бойлера се намира над котела. Даже вчера пуснахме такъв едноконтурен котел със стар бойлер 200л Татрамат, който преди това беше работил в стара стоманена инсталация с чугунени радиатори. Серпентината му е от тръба 1 1/4" - колкото и да я промиваш, наслоена ръжда - колкото искаш. Оскъпяването е около 10 лева, така че аз си слагам.Цитат:
Първоначално публикувано от eng.Neychev
Ами правилно ти е отговорил колегата - за една стая си вземи маслен радиатор за 70лв или пък газов конвектор за 400лв и си отоплявай едната стая. Газовият котел не може да работи само за една стая.Цитат:
Първоначално публикувано от Mima.gaz