Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г
VanDan-Влез в сайта на Геоток.Един вакуумно-воден панел 2 Квт с цялата окомплектовка е 680 лв.Не виждам нищо скъпо да съм споменавал .Легенда е ,че новите технологии са безумно скъпи.И в мъглив и в облачен ден през зимата си работи на 50-60%.
http://geotok-bg.com/indexFrames.htm
Термопомпата като технология е супер. И аз я харесвам. С удоволствие и ако имам възможност бих проучил въпроса за себе си. Въздушната термопомпа (чилър) има главния недостатък на климатиците - зависи от външната температура. При ниски температури умира. Водната вече е друга песен. Ако сега почвах от начало отоплителна система щях да копая в двора за водна термопомпа. Сега мога да пробвам въздушната да е в паралел с газовия котел и той да включва при нужда, но вече свърших парите за инвестиции, след два котела за локално парно и инсталации. Като гледам цените само на термопомпите почват от 4800лв. нагоре до 20000лв. Като се прибавят и останалите разходи сметката става за минимум 10000лв. Но неведнъж го казах - комфорта струва пари. Поне за мен е така. Зависи и кой какво разбира под комфорт. За мен 18-20гр. от климатик в 1-2 стаи и то понякога не и за 24ч. не е комфорт. За други е. Хора и вкусове всякакви. Важното е да има необходимия минимум разбирателство и да няма дребнави свади помежду ни. :Drinks: Има един много евтин вариант. Локално парно на твърдо гориво общо за цял вход на жилищен блок. Имат всички предимства на локалното парно без недостатъците му - хамалогия и мръсотия. Един котел в някое мазе и безработен, в най-добрия случай от входа, който срещу скромна сума го поддържа. Имам няколко познати така, които топлят 13-14 панелки, наистина малки апартаменти по 70-75кв.м, но само за по 40-50лв. месечно и отделно трябва да събират такса за параджията, която при повече абонати не е толкова голяма. Единственият недостатък е само, че трябва да събират парите помежду си, а това е сложна работа при българите и при масовия недоимък в провинцията. Тогава наистина най-доброто решение е 1-2 евтини климатици и топло до 18-20гр в 1-2 стаи.
Цитат:
Първоначално публикувано от geriko
Лазаре пита ме каква мощност е котела пиролизния и аз ти отговорих 25кв. защо ме попита?
Наистина бях пропуснал отговора ти покрай словесните престрелки :). Но сега пък ме хвърляш в шах - котела(пиролизния) издухваш ли го както трябва и не прегрява ли с 12кВт инсталация?
Лазаре ,ако да го издухвам означава да бачка на пълна мощност права го 90 градуса водата не не прегрява щото мокрите дърва трудно горят в пиролизен котел и той бавно стига до температурата настроена да включва помпата и щом я постигне помпата завърта водата във системата температурата пада бъзо и помпата изключва и т.н. разбра ли ме или............... :))
Цитат:
мокрите дърва трудно горят в пиролизен котел
В пиролизен котел се горят само сухи дърва.Трябва да са ти го казали като са монтирали котела.Трябва да са съхнали поне една година.
Ами намери ми сухи дърва на добра цена и веднага ги взимам. Не е нужно да са ми го казали то си го пише в упътването за експлоатация на котела. :bravo
Как се сметките Ви за газ за изминалия месец?
Кой с какъв котел е ?
Доволен или не ?
Здравейте, радвам се да споделя с Вас и моите впечатления относно отопление с газов котел. От няколко месеца се отоплявам на газ, котела ми е Вайлант 24кВ Турбо плюс, жилището последен етаж без изолация, под мен и около мен не се отоплява, площ 140 кв.м. Всички помещения се отопляват. През деня температурата е 22 гр., а вечер 18гр. Имам и седмичен програматор настроен да поддържа тези стойности. Сметката ми за Януари е 620 лв. ,за Декември 460 лв. Сумите са високи и както на всички ,така и на мен желанието е за по-ниски. От друга страна последните 12 г. съм се отоплявал с котел на въглища и средно месечно разхода ми е бил около 1,5 тона. , което е приблизително същото прибавяйки си една минимална заплата за слугуването и мръсотията причинявани от въглищата.Така, че съм доволен. Имам също така и климатици във всички помещения, но топлината, вятъра и шума от тях лично на мен не са приятни, а и сметката за ток е с около стотина лева по-ниска, което за мен не може да компенсира комфорта от газта, неограничените количества топла вода и комфортната топлина. В близост до мен при същите инфраструктурни условия и със същия котел живеят мои приятели, които поддържат по-висока дневна температура 25гр., без седмичен програматор и сметката им за Януари е 730лв. Радиаторите ми са алуминиеви с височина 60см. и общо глидери 140 бр. отговарящи приблизително на 18 кВ. мощност, на толкова е настроен и котела. Ами това е , ще се радвам да прочета и вашите мнения. С най-добри пожелания!
Не е зле да помислиш за сериозна топлоизолация. Подобна площ апартамент в сграда с средна ръка изолация и прилична дограма се плаща 2-3 пъти по-малко и то с 3-4 пъти по-малко глидери.
Здравейте Монтирах в апартамента си 86квм Имергаз Еоло23кw и алуминиеви радиатори Faral италиански/Инсталацията е на два кръга и имам на вси4ки радиатори термоглави/Искам ако някой може да каже защо в долната 4аст някои от глидерите не топлят/Опитвах да обезвъздуша всеки един радиатор при работещ котел/
Здравей,на каква температура си нагласил топлата вода. Нормалната амплитуда между топла -студена вода е около 10гр. Имаш ли добра нивелация на радиаторите. Дори и да имат се случва балонче въздух което можеш да обезвъздушиш от страната на крана, дори и от холендъра на студената вода не е излишно да поразхлабиш и видиш дали няма да излезе нещичко.
Kompetent
Аз също писах за моите сметки на газ.Моят случай е подобен на твоя аз съм с 24кв. Радиант и отоплявам 160м2 еднофамилна къща с изолация 6см. Поради високите сметки преминах на пиролизен котел на дърва. Въпреки всичко миналата седмица направих в събота 24 часова проба на газовия котел и той ми изгоря 23м3 газ което по 0.85ст. на 1м3 газ прави 19.55 за едно денонощие ,а за 30 дни 586.5 лв. на месец. Което ми се струва доста пари. На дърва максимално 5м3 да изгоря по 70лв. за кубик са 350лв. тази разлика е доста сериозна тъй като отоплителния период е 6-7 месеца и общата сума е 1050лв. не е малко нали. Та мисълта ми беше ,че няма да можеш да намалиш сметки те за газ аз опитах какво ли не сложих всички възможни вътрешни и външни регулатори за управление на котела но ефекта за мен беше не забележим и за това се отказах. Комфорта е незаменим но сметките са страшни. Пример Декември месец 2005г при температури +15 градуса през целия месец платих 500лв. а тогава цената на газта не беше повече от 65ст. :yahoo:
Къде е тази цена - 0.85ст. на 1м3 . При нас е / Бургас газ /1,04 лв. за м3. Цена 0,85 лв.за 1 м3 беше до декември 2007.
Ако е така,става още по-зле.
Це ните са различни във всеки град, а дори и в чертите на един град - като във Варна например.