Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г
rozi-maxi, благодаря за милите думи към мен и Лазар. Познаваме се много добре с него и мисля, че няма нищо против да приема благодарностите ти от мое име. По повод написаното от теб искам да споделя две мисли.
[size=10pt]Горчивината от лошото качество остава дълго след като отмине удоволствието от ниската цена ![/size]
[size=10pt]Едва ли има нещо на този свят, което някой да не може да направи малко по-лошо за да го продаде малко по-евтино.
А хората, които се ориентират само по цената, заслужено са жертва на подобни машинации.[/size]
За всички, които предлагат изграждане на битови отоплителни инсталации е важно да знаят, че към всеки клиент трябва да изгради индивидуален подход и да се обяснява много точно и ясно отделните елементи от инсталацията, да се показват принципите на действие на газовите уреди (особенно ако имат инсталиран в офиса си работещ уред), как се произвежда топла вода (на проточен принцип от двуконтурен уред или чрез загряване на обемен бойлер), какъв е разхода на газ в различните режими на работа и какви са начините за икономия (чрез терморегулатори управляващи модулацията на горелката), как да се отопляваме правилно, как да се проветряват помещенията и т.н.
Запитванията за изискванията на клиентите може да звучат така:
Колко голяма трябва да е мощността на уреда? Добра или лоша е топлоизолацията ?
Колко шумен може да е уреда и поради това къде трябва да се монтира?
Колко бързо трябва да потича топлата вода на крана ?
Какво количество топла вода трябва да тече според представата на клиента ?
Какво означава за клиента топла вода, 40° или 60°C ?
Каква температура според клиента трябва има в жилищните помещения през зимата ?
Колко пари е готов клиента да плаща за комфорта на едно добре отоплено жилище ?
Каква стайна температура трябва да се поддържа? Нуждае ли се затова от стаен терморегулатор ?
Как и кога предвижда да се изгради инсталацията? Дали си представя процеса на реализация и готов ли е да го следва?
Листа с въпроси може свободно да се разширява в зависимост от специфичните нужди на клиента, но най-важното е да не забравят:
Ако в клиента се създадат представи, които не отговарят на техническите данни на уредите, ще получат сигурна рекламация!
Здравейте почитатели на природния газ. Здравей и ти Лазаре, много пъти съм се допитвал до теб в друг форум и съм ти много благодарен за съветите.
Първата ми зима на газ вече е към края си и трябва да си призная, че съм доволен от резултатите предвид разположението на апартамента ми. Скоро обаче ми се случи проблем с котела "Junkers" 6-18kW. Искам да го споделя с Вас и ако може да получа съвет.
1. По време на работа котела започна да свири и бучи. Впоследствие забелязах, че това става след около 70 - 75 градуса на водата. След това започна да го прави и при БГВ. Извиках фирмата от, която съм закупил котела и техниците казаха, че котъела си е променил настройките и свиренето е в резултат на недостиг на въздух. При работа с отворен капак на гор. камера котела не свири. След затварянето на капака свиренето се появява. Регулираха наново с манометър и казаха, че е готово.
Но сега котела работи по съвсем друг начин: Преди проблема водата загряваше винаги по приблизително един и същи начин до около 83 - 84 градуса след което падаше до 76 - 77 градуса и после пак до 82-83 и така докато котела спре от програматора.
Сега водата загрява МНОГО ПО-БАВНО, и достига до около 60 - 65 градуса. За да достигне до поне 70 градуса трябва котела да работи страшно много време.
Аз си мисля, че това не е нормално и затова моля за съвет.
2. След пренастройката ми махнаха някаква капачка от разш. съд и пак я сложиха. Оттогава се чува леко виене при работа на помпата и два от радиаторите започнаха да чуруликат. Преди това нямах такива проблеми. Опитах да обезвъдуша, но не излиза въздух от радиаторите.
Моля Ви помагайте. Ще съм Ви много благодарен.
Тези температури истински ли са? Все още ли има хора, които да си нагряват инсталацията на 80*? :yikes
Как е топлата ти вода (БГВ)? Има ли промяна след намесата на техниците?
Да цяла зима котела ми работи на такива температури. Апартамента е много студен и иначе няма отопляне. По отношение на БГВ няма никаква промяна - 44 градуса и котела работи по - съшия начин.
Какво разбираш по същия начин? Продължава да шуми... или ...?
sashuncho, трябва да си увелиличиш броя на глидерите за да се отоплява жилището с по-ниска температура на водата. Разходът няма да е по-голям, дори може би напротив. Това спиране на котела преди да е изключил програматора означава че котелът прегрява преди да е отоплил помещенията - радиаторите са малки и не могат да го охладят. сметката ти ще падне.
Имах в предвид, че по същия начин си загрява до зададената температура, както и преди. Няма разлика в работата както при отопление. Иначе след пренастройката щум няма.
Извинявай Лазаре, може би не се изразих правилно. Имах в предвид, че котела се изключва от програматора защото си е достигнал зададената температура в стаята, а не от прегряване
Цитат:
Първоначално публикувано от sashuncho
Преди проблема водата загряваше винаги по приблизително един и същи начин до около 83 - 84 градуса след което падаше до 76 - 77 градуса и после пак до 82-83 и така докато котела спре от програматора.
Това имах предвид - разбирам, че котелът няколко пъти включва и изключва докато изключи от програматора. Пробвал ли си на БГВ на пълна мощност - т.е на максимален дебит как се държи?
А когато температурата падаше от 80 и няколко до 70 и няколко градуса, горелката продължаваше да работи
Най-вероятно се заблуждаваш - работила е помпата.
Никога не се е случвало котела няколко пъти да включва и изключва докато изключи от програматора.
Добре де защо тогава температурата пада от 85 на 70°?
В крайна сметка не беше ли по - правилно да се потърси причината за промяната на настрийката? Притеснява ме това, че с тази ниска температура отплението няма да е ефективно, котела ще работи повече време и сметката ще е по - висока. Дори и да искам не мога да завиша температурата от потенциометъра - не се влияе.