Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
Magnolia,
винаги съм бил с предубеждения към този котел, който си поръчала, защото той е някакво изключение спрямо всичко на пазара. Всички котли обикновено ги дават да модулират до 30, а някои да речем до 25% от номиналната си мощност. Това го прави производителят, понеже по-надолу вече рязко пада КПД. Единствено този котел го дават да работи до 11% от номиналната си мощност. Според мене това поражда 2 съмнения:
1) котелът не поддържа 3кВт мощност
2) ако ги поддържа, то това е при силно занижено КПД
Много ще ми е интересно дали ще потвърдиш или разсееш тези съмнения - вярвам ти, че ще го направиш безпристрастно :) :Drinks:
ПП. КПД се мери със специален уред - газанализатор - ще те помоля да изискаш при монтажа да си носят такъв уред и да ти покажат на дисплея КПД при 26кВт и при 3кВт. Ако откажат - съмненията ми се потвърждават :)
За съжаление няма да мога да присъствам на монтажа и инсталирането, той е днес и вече е започнал. Аз обаче съм на работа и няма как.
П.П. Лазар, 26 е при производството на БГВ, в режим отопление го дават 24, не че има голяма разлика. Не знам как го постигат този нисък процент от номиналната мощност, защото не съм наясно с подробностите на самия уред. Предполагам, че всяка горелка е с определен брой дюзи, които участват при модулацията. Но на какъв принцип се управляват и какво е оптималното им съотношение, което има пряка връзка с КПД-то - не ми е ясно.
Кондензните котли нямат дюзи - те са с предварително смесобразуване. Жалко, че не можеш да присъстваш, моите съмнения си остават :)
А какво означава хистерезис на модулиране?
Не знам, явно е нова комбинация :). Къде го срещна?
В настройките от техника на стр. 24 ето тук. Изглежда така:
описание долна гр. горна гр. фабр.
22 Хистерезис на модулиране при включено отопление ON 0°C 20°C 0
23 Хистерезис на модулиране при изключено отопление OFF 0°C 10°C 5
24 Хистерезис на модулиране при включено домакинска вода ON -6°C 30°C 0
25 Хистерезис на модулиране при изключена домакинска вода OFF -5°C 30°C 5
26
.
.
Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
Намерих наръчника за работа на стайния ми термостат и там ясно пише: Позиция "Z" (заводска настройка) или он/оф /както ние му казваме/ се ползва,тогава,когато мощта на нагревателното устройство,превишава в пъти отдаващата мощ на радиаторите ! Тази разлика се обезпечава с по-голяма температура на изходящата вода. Позиция "А" модулация се използва,когато мощноста на нагривателната система съответства на отоплителното натоварване ! Мой извод: ако поддържаме една стайна температура с по-нисък градус на водата е по-икономично,но за това ти трябва и голяма отдаваща отоплителна мощ,за да спазиш условието на позиция А !!! :taz
Цитат:
Първоначално публикувано от МИК66
Намерих наръчника за работа на стайния ми термостат и там ясно пише: Позиция "Z" (заводска настройка) или он/оф /както ние му казваме/ се ползва,тогава,когато мощта на нагревателното устройство,превишава в пъти отдаващата мощ на радиаторите ! Тази разлика се обезпечава с по-голяма температура на изходящата вода. Позиция "А" модулация се използва,когато мощноста на нагривателната система съответства на отоплителното натоварване ! Мой извод: ако поддържаме една стайна температура с по-нисък градус на водата е по-икономично,но за това ти трябва и голяма отдаваща отоплителна мощ,за да спазиш условието на позиция А !!! :taz
МИК66 останах със впечатлението, че стайният ти термостата е Калорматик, т.е. оригиналният вариянт за Вайлант, НО след няколко препрочитания на мненията ти виждам някои съществени разлики както в технологията така и в процеса на работа???
Здравейте! Извинявам се, ако е бил коментиран случай като моя, но не успях да изчета всички теми.
Изправена съм пред избор на отопление за апартамент с площ около 60 кв. м. Жилището е с южно изложение, като в момента е без изолация и със стара дограма и въпреки това е сравнително топло (предишните собственици твърдят, че зимата са се отоплявали само с духалка). До вратата има прекарана газ и обмислям този вариант най-вече поради възможността за постоянна топла вода. Но дали заради малко комфорт си заслужава тази инвестиция? Освен това доколкото разбрах мощността на котлето трябва да отговаря на мощността на инсталацията, която при мен се очертава да е малка, така че възниква и въпросът дали е осъществимо такова отопление. Посъветваха ме за електрическо котле, но според информацията, която намерих, май не е от най-изгодните варианти (300лв месечна сметка за ток ми идват малко в повечко).
Ще съм много благодарна за мнения и препоръки, тъй като вече съвсем се обърках, а без да реша въпроса с отоплението не мога да започна ремонта.
Добре дошла Ellie, какъв е въпроса? :)
Цитат:
Първоначално публикувано от JKanchev
МИК66 останах със впечатлението, че стайният ти термостата е Калорматик, т.е. оригиналният вариянт за Вайлант, НО след няколко препрочитания на мненията ти виждам някои съществени разлики както в технологията така и в процеса на работа???
И те са ...??? Термостата не е Калорматик,нямаше ги на пазара през 2005. Пак е оригинален на Vaillant и се казва VRT-320,каквото и да значи това !
Извинявам се, че не съм се изразила ясно :embarrassed:
Вълнува ме дали е оправдано (и осъществимо) поставянето на газова инсталация за жилище, което по всяка вероятност ще се нуждае от отопление основно в големите студове. И ако това начинание е безсмислено, то електрическото котле подходяща алтернатива ли е. Пак казвам, че подобна инсталация ме привлича поради осигуряването на постоянна топла вода - не съм наясно с проточните бойлери, но ми обясняваха, че имат висока консумация и по-добро решение е ел. котле.
Цитат:
Първоначално публикувано от Ellie
Извинявам се, че не съм се изразила ясно :embarrassed:
Вълнува ме дали е оправдано (и осъществимо) поставянето на газова инсталация за жилище, което по всяка вероятност ще се нуждае от отопление основно в големите студове. И ако това начинание е безсмислено, то електрическото котле подходяща алтернатива ли е. Пак казвам, че подобна инсталация ме привлича поради осигуряването на постоянна топла вода - не съм наясно с проточните бойлери, но ми обясняваха, че имат висока консумация и по-добро решение е ел. котле.
Най-подходящата алтернатива е термопомпа въздух-вода, а за отоплението подово.
Отоплението на газ е по евтино от такова на котле на ток(засега.Дано не прекаляват с повишаването на газа и тока).
Ellie, не е толкова малко жилището, просто трябва да се внимава в правилния избор на уреди. Има котлета по 12, 16, 20кВт, които са подходяши за това жилище.
Цитат:
Първоначално публикувано от Lazar
Кондензните котли нямат дюзи - те са с предварително смесобразуване. Жалко, че не можеш да присъстваш, моите съмнения си остават :)
Монтажът у нас ще продължи и днес /комин, заустване на кондензната вода/. Следобед очаквам да дойдат и сервизните техници на Амаксгаз, за да направят настройките и да пуснат котела, за да важи гаранцията. Ако носят газанализатор ще попитам дали няма да ми замерят КПД-то.
Цитат:
Първоначално публикувано от Lazar
Единствено този котел го дават да работи до 11% от номиналната си мощност. Според мене това поражда 2 съмнения:
1) котелът не поддържа 3кВт мощност
2) ако ги поддържа, то това е при силно занижено КПД
Нали при кондензните котли дават ефективността да е най-висока при Т до 50-55 гр., каква е логиката тогава? От това не следва ли, че трябва да работи на максимална мощност и едновременно с това да поддържа тази температура, за да има най-висока ефективност? И коя мощност се приема за номинална при двуконтурните котли - видях, че дават различни максималните мощности при отопление и БГВ?