Резултати от 1 до 4 от общо 4

Въпроси за отоплителна система

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Dec 2011
    Мнения
    2
    #1

    Въпроси за отоплителна система

    Данни за системата:

    Отопление: газов котел CHAFFOTEAUX talia 25ff – kw 10,2 - 24,2 – цък за повече инфо
    Радиатори: IPS NC 500 –(ориентировъчно 121 W при 50 градуса – цък за повече инфо) - 73 глидера + 1400 W лира в банята (виж разположението на картинката)

    Има вътрешен термостат – режим на работа: делнични дни: 18 градуса, 17:00-22:00 – 21 градуса, почивни дни 18 градуса, 07:00-22:00 – 21 градуса. Термоглавите на радиоторите в голямата стая, банята, кухнята и малката южна стая са на макс, в детската са на 2,5.

    Изолация: Само на станите - отвън 5 см, отвътре 3 см, ПВЦ дограма прозорци. Съседи отдолу няма, както и от страни. Има три външни страни, етаж 3 по средата на софийското поле без високи постройки наоколо. Отгоре има три тавански помещения, от които само едно е обитаемо.

    Въпроси:
    1. Какво влияние би оказала върху разхода на газ изолация на тавана? Под изолация разбирайте каменна вата и окачен таван. В момента имам чувството, че плочата е твърде тънка и отоплявам таванските помещения. Над детската има обитаемо таванско помещение, там постигаме най-високи температури и най-бързо се загрява стаята.
    2. Какво влияние върху разхода на газ би имало, ако на мястото на радиатора с 18 глидера са сложи коневктор, а гледирите бъдат разпределени 10 към 20, и по 4 във всяка от спалните? Предпочитам конвектор, защото имам чувство, че с естествената движение на въздуха е трудно да се загрее тази издължена част от помещението.
    3. Какво влияние би оказало промяната на местоположението на термостата – от голямата стая в някоя от спалните?
    4. Какво влияние върху разхода на газ би оказало, ако изключа радиаторите в голямата стая и премина на алтернативно отопление (климатик, разбира се ще коригирам и местоположението на термостата)?
    5. Някакви идеи/предложения за съкращаве на сметките за газ?
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #2

    Re:Въпроси за отоплителна система

    Отовори:
    1) Изолацията на тавана е на-доброто, което можеш да направиш за понижаване на разхода
    2) Инсталирането на допълнителна радиаторна мощност би подобрило работата на системата и понижило разходите на газ. Мощността на тези радиатори е 121Вт при дТ=50*С, а не при 50*С - има голяма разлика. дТ=50*С означава разлика 50*С между стайната температура (20*С) и средната температура на радиатора (80/2+60/2=70).Така че при 80*С на водата ти имаш радиаторна мощност
    73х121 +1400=10233Вт - колкото минималната мощност на котела - т.е. ако котела работи на по-малко от 80*С, ще е в преразход.
    3) Почти никакво
    4) Ще стане още по-зле - виж т.2)
    5) Виж т.1) и т.2)
    Въпроси:
    1) Какво означава, че котлето ще бъде в пристройка на терасата - сега къде е и работи ли?
    2) Какви са сметките на газ в момента (ако има такива)? При това положение предполаам над 300лв

  4. Novice
    Тук е от
    Dec 2011
    Мнения
    2
    #3

    Re:Въпроси за отоплителна система

    1. По въпроса с изолацията - как да оценя ефектът от изолацията на тавана по отношение на разходите за газ? Абстахираме се от кочината след майсторите или пък намалените нива на шум от съседите от горе(при мен за сега почти няма). Интересуваме, ако се сложи окачен таван с каменна вата, с колко биха намаляли сметките за газ? Ако ще спестявам по 100 лв. на сезон едва ли ще ме мотивира за подобни стъпки.

    2. Отделих време да прочета темите с газта и може би този момент е един от най-трудните за разбиране. Все пак противоречи на здравия разум - увеличаваш отоплителните тела - намаляваш разхода.

    Нека да предоставя провече информация:
    Когато гоня конфортна температура (21 градуса) съм забелязъл, че котелът харчи около кубик/час. В дни като днешния с отрицателния температури, на термостатът пише, че подава към радиаторите 82 градуса (което май е макс) и така, докато стигне 19,7 градуса температура в стаята по термостат, когато намалява до 70 градуса подаваната вода. Съответно температурата в голямата стая спира да се покачва. От разговора с техника, той ми обясни, че термостатът работи в режим, който се опитва максимално бързо да догони желаната температура и в последствие да намери по-ниска такава, при която да осигурява комфорт в жилището.

    Нощем или денем, когато е в другия режим (18 градуса), съм забелязъл, че в дни като днешния, температурата, която подава към радиаторите е 48 или 52 градуса, а в стаята термостатът отчита 17,8 градуса. Когато е по-топло "бичи" на 40 градуса нощем (миналия месец).

    От представените формули и калкулатора на сайта с радиаторите може да се сметне, че нощем отоплителните тела имат ефективност около 2-3 KW. Това доколкото разбирам е преразход. Но в същото време нощем разходите на газ са по-ниски - грубо казано около 1/2 м3 на час.

    Какво се прави в такава ситуация?

    Ако системата има нужда от допълнителна мощност в отоплителните тела, колко трябва да бъде тя, за да работи в оптимално състояние? При представените по-горе данни за режима през нощта и удвояване на броя на глидерите не би свършило работа за да се избегне преразхода.

    Въпроси 3 и 4 са приключени.

    По 5 приемаме всякакви идеи.

    По твоите въпроси:
    1. Терасата е голяма, а до единия и край се намира разпределителната кутия на Софиягаз. Заградил съм 1 м2 на терасата с Ютонг и съм го изолирал със стереопор и съм си направил мокро помещения, в което съм си монтирал котела. Зимата е около 12 градуса. Самата схема е правена преди време и нямах време вчера да я редактирам специално за разискваните въпроси.
    2.Имаш точна преценка. Предният месец беше около 240, сега върви към около 300 лв. Съдейки по миналата година, ще расте още.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    113
    #4

    Re:Въпроси за отоплителна система

    up

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 254
    Последно: 19-09-22, 12:58
  2. ППР тръби за отоплителна инсталация?
    От fen./hitachi във форум Отопление
    Отговори: 32
    Последно: 05-02-21, 09:59
  3. Отговори: 4
    Последно: 08-02-10, 23:49
  4. Отговори: 7
    Последно: 06-01-10, 01:03
  5. Отговори: 6
    Последно: 08-02-09, 22:03

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе