здравеите бих искъл да попитам инсталацията на камина с водна риза проблем лие дасе изгради са полипропилен
здравеите бих искъл да попитам инсталацията на камина с водна риза проблем лие дасе изгради са полипропилен
Защо да е проблем. То трябва да е стабилизиран, а не обикновен за водопровод
лазаре зд.тръбата дето я гледах 220гр.издържа и 10 атмосфери налиагане 2.80лв.3м поне така я разчетох ниакаква камина дами предложите за 3стаи по 15кв.баня 3кв.а камината искам дамие във хола 36кв.стаите с високи 2.70
Не знам каква тръба си гледал, но ако цената може да е някакъв ориентир ще кажа, че няма да стане тази тръба. Цената на тръбата с която изграждам аз инсталации е около 1,80лв/м, повечето марки са по-скъпи. Не е подходяща обикновена тръба за водопровод, макар и да е за топла вода - много е пластична и се разтяга. Трябва да е стабилизирана или с алуминиева вложка (остаряла технология, трудна за работа) или със стъклофибри, каквато се ползва напоследък. Тази, последната има много предимства пред известната трислойна бяла полиетиленова тръба с алуминиева вложка Pex-Al-Pex. Камини виж в сайта на Прити, Секаста, Дявач...
ПП. Отделих темата, тъй като няма общо с темата за газовия котел
сори за темата не исках да отварям нова? абе преди години имах виадрус 22клв. и 4естно казано не биах мн. доволен лапачка голяма а (за инсталацията дето имаше коляно беше кат лейка щом истине водата) продадох разкарах всичко сложих клими обаче се оказа че саме излагали за мощноста и мисе оказаха слаби давам луди пари за ток сега гледам едни сръбски саитове за камини хем евтини хем мощни за това попитах дали е проблем поли-пропилена залепен чеми писна от течове благодаря ти предварително за съдеиствиетоа и незнам дали ще мога до 1100лв. дали ще мога дасе включа за каминка и два радятора сас инсталацията етажа мие 110кв.
Сложна работа със 1100лв да стоплиш 110м2
ППР със стъклофибри са до 70гр. по каталог.Използвай стаби с вложка в средата.Работи се лесно,без острилка.Дървата са по-изгодни от климатик само за най-студените месеци.
До 95*С си издържа стъклофибърната и е много по-сигурна от бялата полиетиленова с ал..вложка. Стаби с вложка в средата е много груба и дебелостенна
http://www.destgroup-bg.com/page/mno...i-ppr-fvplast/
"Отоплителни системи: постоянно натоварване при температура до 70° C"
Да, знам какво пишат FV Plast, при тези услови те им дават живот 50 години, но аз съм ги пробвал на нормална работа на 90*С без никакви проблеми, а имам наблюдения как се държат и на прегряване - един клиент неколкократно си беше прегрявал котела, преди да ми сложа автоматика - ППР тръбите не бяха мръднали, но белите тръби с вложка бяха протекли. Освен това каква е разликата и от Стабито - в мястото на спояване няма вложка? Единственото, което ги различава е малко по-голямото линейно разширение, но това не е проблем. Освен това работната температура в отоплителните инсталации рядко надвишава 70*С, като достига максимум 80*С, но за сметка на това работното налягане не е 3 бара, а е 1,5. Така че по-подходящи пластмасови тръби за отоплителна инсталация от стъклонапълнен ППР няма
"в отоплителните инсталации рядко надвишава 70*С"
Не е баш така.При локално изпълнение рядко някой си изчислява инсталацията при 70гр.,защото трябва да се опасва с повече радиатори.Тая темп. се надвишава ежедневно.Пък и горенето е по-добро при високи температури.Полиетиленовите тръби с вложка също са замислени предимно за подово.Най си е добре с медни тръби открити,който може да си позволи.
Виж сега за да се осигури добро горене в котела или в камината се слага автоматика - един трипътен термовентил върши прекрасна работа и гарантира в котела зададената температура на връщащата вода. Това не означава, че и в радиаторите трябва да е толкова. Високотемпературните отоплителни системи се смятат в режим 80/60, като температура 80*С се предвижда само в най-студените дни -15-20*С. През останалите дни, т.е в 90% от времето температурата на водата е по-ниска. При газовите котли това го прави модулиращият стаен термоста или ръчно от панела за управление. При котли на твърдо гориво - или от котелния термостат или чрез смесителен трипътен или четирипътен вентил. Полиетиленовите тръби с вложка не са замислени за подово отопление, за подово се ползват по правило тръби от омрежен полиетилен без вложка
Здравейте, предложиха ми инсталацията захранваща радиаторите да започне от котела( BOSCH GAZ 7000) със тръби бели-фи 20 и да се раздели на два кръга без колектори и до радиаторите с фи 16. Общата мощност на радиаторите ще е 13 KW, отопляемата площ е 86-90 м2, тръбите ще се монтират по пода и ще се копае канал в плочките. Човека който прави огледа ми направи много добро впечатление, но все пак това налага да сменя плочките и е добре да се консултирам с хора с повече опит. На мой съсед също така му е правена инсталацията и е доволен. Правилно ли е да се започне с фи 20 от котела и без колектори? Мен ме устройва защото е по евтино.
"тръби бели-фи 20 "-нещо като тръби от бели държави.Това са вероятно най-масовите полиетилен с ал.вложка.Не закопавай фитинги,защото има вероятност от смяна на уплътнения след време.Добре е да се започне с ф25 след котела до разклонението на първия или втория радиатор и след това се намалява на ф20.Към радиаторите ф16.На газ се поддържа лесно температура.Може и с ППР да се направи.Става по-трудно,но се зазижда всичко лепено.Връщащата вода става и с обикновен ППР за топла вода.Разходите на газ са по-високи,но кефа цена няма.
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1339036868[/time]_________________________________________________
Лазаре,как изчислявате радиаторите в режим 80/60,след като се дават в режими 90/70 и 70/55 от производителите?!Разликите в двата режима са около 34%.За да си смята някой инсталацията по втория режим му трябват съответно 34% повече топлообменна повърхност на радиаторите.По-добре да се инвестира в по-сигурни тръби.За преходните периоди може да се топли и на овърклокнат комп.
Благодаря, galinr за отговора. Ще се съобразя, макар че майстора ми каза, че имат специални фитинги за закопаване. А що се отнася до кефа, до сега отоплението ми беше с камина, два радиатора и лира. Всяко лято трябваше да купувам 8-10 м3 дърва, да им търся място около гаража, най-често в малката градинка до гаража ми, което не е много естетично. След това идва рязане на дървата, което прави доста талаш в градинката, цепене и нареждане в гаража-запълването му с дърва и след това се провирам с колата при паркиране и при излизане от колата вътре в гаража. И накрая последното загряване преди истинското им горене е като ги изнасям на третия етаж. А повечето ми съседи са на газ.С жената сме на работа и през деня няма да се топли много апартамента. Мислех първо да вържа колектора на камината заедно с този на газовия котел, но се отказах като виждам какви ръжди излизат от разширителният съд. Старата инсталация за камината си я правих сам и пак бих могъл да я възстановя, но нека видим сметките. Разкопаването ще е само в антрето където и без друго щях да сменям плочките.