Здравейте имате ли наблюдения върху пелетна камина ЗОТИ
и въобще върху тази фирма, понеже предлагат много евтини камини
http://zoti.hit.bg/
Здравейте имате ли наблюдения върху пелетна камина ЗОТИ
и въобще върху тази фирма, понеже предлагат много евтини камини
http://zoti.hit.bg/
Не виждам да са им толкова евтини продуктите, но поне са грозни. Като техника не мога да кажа какво представляват, но ми изглеждат на нискотехнологични. Ако трябва да се съди по броя на лъжите в сайта им, би трябвало да заключим, че са мошеници, ама ние няма да го направим
че са грозни, грозни са
но може ли малко повече инфо за лъжите
и по-добре да ги отпиша така ли
Ами тук долу са само лъжи и заблуди:
Таблицата с цените на енергията от различни топлоносители също е доста заблуждаваща:В резултат на многогодишна практика и теория, се е доказало, че водотръбните котелни установки са със най-високо КПД / коефициент на полезно действие / . Или по-просто казано - да получиш най – голям топлинен поток в системата с най – минимален разход на гориво.
У нас производителите на камини /печки/ с водоотоплителни системи, предлагат два вида:
- водна риза с горна козирка / или без / и само в някои случаи горе една тръба, свързваща двете страници на ризата. /, където съотношението на нагревна повърхност към водосъдържание се движи около 1м? към 35-45л.
- водотръбна колекторна система / прототип на водотръбните котли в бойните кораби / , където преимуществата са следните:
1. Съотношение на нагревната повърхност към водосъдържание - 1м? към 11.3 до 12.3л.
2. КПД над 80%
3. Нисък разход на гориво за единица топлоносител
4. Изцяло топлоагрегата е облицован с огнеупорни тухли,
което води до малки разлики в синусоидата на най- високата и
най- ниската температура.
Това е различното в производство на фирма “ЗОТИ”, за разлика от другите аналози не само у нас.
Използването на нисковолтово напрежение при управление и задвижването на шнекове и вентилатоири при пелетните камини и котли също няма аналог в световен мащаб.Това създава безопасна експлоатация особенно при дълговременен срив в електрозахранването.
http://zoti.hit.bg/SPESIFIKACIQ/%D1%...B%C8%D6%C0.xls
А дали да ги отписваш - не знам, ама за себе си твърдят че са третият по големина производител на отоплителна техника - стана ми смешно
Направо зададен въпросът е - къде има по-евтини (за пелетни водогрейни котли), защото за момента съм срещал за около 4000лв за мин 10KW и на пръв поглед тези и на мен ми се виждат евтини.Първоначално публикувано от Lazar
Ето един котел, разработен на базата на чешкия котел Дакон, но е само за пелети:
http://toplomarket.bg/external/produ...rod=2104200300
Както виждаш цената дори май е по-ниска, а производителят е наистина №1 в Бг.
Ако искаш универсалност (да гориш и дъглища, и дърва), излиза с около 500лв по-скъпо - тогава взимаш оригинален Дакон (сега Бош) с горелка и комплект за преоборудване.
Ако пък искаш ти да си №1 и да гориш всякакви евтини пелети и други боклуци, каквито ти паднат без проблеми - ей това е котела:
http://toplomarket.bg/external/produ...rod=2104200379
Има си почистващ механизъм, който периодично автоматично почиства горивната камера и не позволява да се натрупват пепел и шлака. И двата модела са показани за сефте на Пловдивския панаир, но не идват от "нищото", а са подобрени модели на по-старо производство.
Лазаре здравей, Пелеттерма наистина ли е добър , да знам да препоръчвам , 93% кпд изглежда добре .Под добра работа със всякакви буклуци тоест пелети със лошо качество - на какво се дължи ,нещо по добре конструиран , или си почиства устройството за изгаряне без да се задръства .
Не съм монтирал още, но съм подготвил един хотел точно за такъв котел, понеже няма газ наблизо. Може би ще са 2 в каскада. За тази зима не стана, защото изостанаха довършителните работи. Споделям впечатления от хора в сервиза в Хасково, дори заведох един от тях на обекта да види мястото. Предимствата му са, че не е с присадена горелка, а има почистващ механизъм, който от време на време избутва остатъците от горенето и не позволява да се задръства горивната камера. Точно затова може да гори всичко - евтини пелети, костилки от сливи, череши, дървен чипс - остатък от дървопреработването, семена и всичко което ти дойде на акъла.
Съгласен съм , даже съм сигурен че новата извънбордова горелка на ерато -Ерамакс ще е с автоматично почистване .
Делта1,
от 10 години съм на чешки пиролизен котел "Атмос" само на дърва. Писна ми всяка година да прехвърлям 18-20 кубика дърва, а и през час два да да влизам в котелното и да го ръчкам.
Живея в Хасково и малко остана да налапам въдицата за дозиращата им система на пелети, костилки и т.н. Цената и беше над 2000лева плюс 2,5 пъти по-скъпо гориво. Добре ,че седнах с калкулатора да сметна има ли изплащане това чудо. А монтираш ли я си вързан за тях .И се отказах . Пак хамалогия ,а и КПД не е по-голямо от добре изсушени дърва.
Така че всичко е въпрос на пари. Иначе продуктите им са скъпи - монополисти са на чешките котли. Миналия месец ми изби пусковия кондензатор - 12 лева???
здравей - моля дай моделите защото линковете не се отварятПървоначално публикувано от Lazar
Здравейте, наумих си да си купя пелетна камина, нещо подобно на тази Пелетна камина BURNiT Comfort PD 6 kW, обаче няма никаква информация, от 3 дена ровя из всевъзможни форуми и имам чувството, че никой няма такива камини. Все пак парите не са малко и искам да чуя мнения.