Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012
Цитат:
Първоначално публикувано от
etalon21
Ще се опитам да намеря малко логика в ситуацията в която се намирам:
1. Да подменя ли котела? - Няма как този котел МораТоп 35kW да стане пригоден за моя случей, рано или късно ще трябва да го сменя. На сезон очаквам от подмяната му с по-ефективен да спестявам по 100 лв на месец или ~ 400 лв средно на сезон. Ако започна веднага, ще се радвам на комфорт и по-малки сметки още тази година.
2. Спрял съм се на котел Bosch Condens 3000 W ZWB 28-3C - двуконтурен. Защо кондензен - в преходните месеци е много вероятно да работи в кондензен режим, за в бъдеще единствената посока за ефективност е да разширя броя глидери и да се стремя за по голям период да съм в кондензен режим, така и така когато е студено ще се ползва като конвенционален - основния проблем тук ще следва от капацитета на тръбите - всяко мнение върху разсъжденията ми ще е от голяма полза...
3. Дори да се налага да подменя тръбите от котела до разпред кутия, то ще е на пролет, но не пречи на подмяната на котела.
4. Модела котел дава възможност за кредит Енергийна ефективност - котел+управление - пак сие спестяване ~ 400-500лв;
5. Термоуправление - със сигурност FW200 или FR100, нямам идея какви са предимствата и недостатъците - при FW200 - външна температура, темп криви, има ли добавена стойност. По ясно ми е управлението по стайна температура, но ако има добавена стойност по външна - ще се чете и ще се образоваме...
Дали има логика в разсъжденията ми или бъркам генерално?
Добър избор на котел, няма да съжаляваш. Колкото до управлението - аз също се раздвоявам, но което и да избереш ще си доволен.
Цитат:
zh
Доколкото си спомням от прочетеното в този форум управлението по външна температура т.е. с изнесен температурен сензор е по-подходящо за отдалечени помещения или за обществени сгради. Ако не се лъжа мисля, че го беше казал Lazar, някъде тук - не съм абсолютно сигурен. А и отопление с кондензен котел изисква повече глидери и от там според броя на глидерите сечението на тръбите до тях май се увеличаваше - нещо такова беше. В този форум имаше тема пусната ако не се лъжа пак от Lazar за нискотемпературното отопление. Потърси я.
zh, благодаря за насоката, прочел съм тема от-до и разбирам принципа отлично. Въпроса е, че нямам лукса сам да си изграждам системата, а трябва да оправям съществуваща. Иначе съм за нискотемпературна, но върху тръбите немога да влияя.
Цитат:
Lazar
Добър избор на котел, няма да съжаляваш. Колкото до управлението - аз също се раздвоявам, но което и да избереш ще си доволен.
Lazar, благодаря, че потвърждаваш избора ми, имам две въпросчета към теб:
- относително правилни ли са ми разсъжденията за кондензен котел при високотемпературната ми инсталация (и последващ опит за увеличение на глидерите). Тръбите (16 мм) огромен проблем ли ще са?
- 22 мм медна тръба от котела до разпред кутия - да планирам ли подмяна? галимация си е голяма, но ако трябва - действам... Схемата на инсталацията ми е я има назад (стр 45)
А за управлението - май FR100 ми е на сърце...
Цитат:
-Shark-
Здравейте, жилището ми е с чиста площ 136 кв. (мезонет), площта на двете нива е една и съща. Апартамента е на последни два етажа, като от двете ми страни има други апартаменти, в които не живее никой.
Котлето ме е кондензно Immergas Victrix 24 kW, на първо ниво е всекидневна/кухня/тоалетна 4 кв.м, за тях са предвидени и закупени два алуминиеви радиатора ASTRO H=600 с по двадесет глидери за всеки, а в тоалетната е лира с размери 450/1200. На второ ниво са две спали и баня 8 кв.м. В едната спалня има радиатор ASTRO Н=600 с дванадесет глидери, а в другата 18 кв.м има радиатор на Н=300 с осемнадесет глидери, баня с лира 450/1640.
Въпроса ми е достатъчно ли са радиаторите за тази площ и при какви стойности на котлето следва да работи в най икономичен режим и в същото време да е максимално топло?
В момента съм пуснал само в едната стая 18 кв.м, радиатора Н=300 с осемнадесет глидери и в банята 8 кв.м, лира 450/1640. Банята е топла, но в стаята при тези ниски температури не вдига повече от 20 градуса. Вчера имаше слънце и в стаята стигна до 25 градуса, но няма ли слънце температурата варира от 19.5 до 22 градуса.
На котлето съм задал 60 градуса и работи на цък-цък. Работи 3 мин. и почива към 3 мин.
В момента разхода за 24 ч. варира 7-8 м3, за отопление и топла вода за двама души. Вижда ми се ужасно много за това което ползвам.
Моля за съвети.
Нещо по моя въпрос :rolleyes:
Колега, с две думи този радиатор (H300) е крайно недостатъчен за стаята и за да покрие минималната мощност на котела. Ако нямаш стаен програматор си сложи някакъв, било то и за 40-50 лв. Т на водата на парното я увеличи на максимум, така или иначе в кондензен режим няма да влезеш с 1 радиатор, то поне да се стопли стаята. Или пусни всички радиатори за няколко дни на 55-60 гр. и виж какъв ще е средния разход, нищо чудно да е подобен.
Успех! :)
Цитат:
-Shark-
Нещо по моя въпрос :rolleyes:
Не разбрах отопляваш ли на първото ниво? Според мен само 2 радиатора (2 отоплителни тела) са малко за 68 кв.м. на първо ниво. Не би било зле да са 3 радиатора.
Каква е площта на първата спалня? За втората спалня - колегата е отговорил. Банята на второ ниво - ще ти е студено, по-добре радиатор вместо лира. На второ ниво радиаторната мощ е близо 2 пъти по-малко от първо ниво - сам си направи извода.
Интересно ще е с какъв диаметър тръба се захранва второ ниво? Как е направена тръбната разводка - с колектор на всяко ниво или по друг начин?
Без тази информация на знаещите колеги ще им е трудно да дадат смислен отговор.
Мисля, че броя на глидерите няма да е достатъчен за работа в кондензен режим, а не съм убеден дали и диаметъра на тръбите е достатъчен.
Отговорите на твоя въпрос се намират в предходните постове по темата. Прочети ги. Дори прочети цялата тема и вече няма да задаваш въпроси, а ще можеш да отговаряш на тях.
:RTFM:
Имам един въпрос? Един колега имаше монтирани 70бр. глидери -Н500 и 80бр глидери - Н300 и две лири по около 850Вт. До миналата година беше с термоглави, стаен термостат, като държеше котела/конвенционален,немодулиращ/на около 60С на водата. Отопляемата площ е 145м2 на два етажа, къща. Общо взето му беше студено и плащаше около 700лв на месец
Сега махна термоглавите, пусна котела на макс и настрои термостата на 22С. След 24ч. работа котела вдигна 55С на водата и не може повече. Според мен това не е нормално. По груби сметки радиаторите имат отоплителна мощност около 20кВт при делтаТ 60, а котела е 24кВт. Защо да не може да вдигне 75-80С на водата? В котела ли е проблема или в инсталацията?
Цитат:
zhivko83
Колега, с две думи този радиатор (H300) е крайно недостатъчен за стаята и за да покрие минималната мощност на котела. Ако нямаш стаен програматор си сложи някакъв, било то и за 40-50 лв. Т на водата на парното я увеличи на максимум, така или иначе в кондензен режим няма да влезеш с 1 радиатор, то поне да се стопли стаята. Или пусни всички радиатори за няколко дни на 55-60 гр. и виж какъв ще е средния разход, нищо чудно да е подобен.
Успех! :)
За съжаление сам достигнах до този извод, че радиатора е слаб за спалнята.
Нямам стаен програматор.
Реших да пробвам какъв ще е разхода ако пусна само в помещенията, който ползвам в момента спалня/баня, но не ми хареса разхода.
Разбирам, че това не е правилния начин да се ползва котлето с един радиатор и една лира.
Първо можеш да започнеш да пускаш радиаторите един по един, докато котела излезе от режим "цък-цък" и после ръчно да спираш и пускаш котела от копчето, нещо като да си он-офф програматор :) После прочети темата във форума и т.н. ;)
Цитат:
legaltk
Не разбрах отопляваш ли на първото ниво? Според мен само 2 радиатора (2 отоплителни тела) са малко за 68 кв.м. на първо ниво. Не би било зле да са 3 радиатора.
Каква е площта на първата спалня? За втората спалня - колегата е отговорил. Банята на второ ниво - ще ти е студено, по-добре радиатор вместо лира. На второ ниво радиаторната мощ е близо 2 пъти по-малко от първо ниво - сам си направи извода.
Интересно ще е с какъв диаметър тръба се захранва второ ниво? Как е направена тръбната разводка - с колектор на всяко ниво или по друг начин?
Без тази информация на знаещите колеги ще им е трудно да дадат смислен отговор.
Мисля, че броя на глидерите няма да е достатъчен за работа в кондензен режим, а не съм убеден дали и диаметъра на тръбите е достатъчен.
Отговорите на твоя въпрос се намират в предходните постове по темата. Прочети ги. Дори прочети цялата тема и вече няма да задаваш въпроси, а ще можеш да отговаряш на тях.
:RTFM:
На първо ниво не отоплявам, но го пусках тия дни в студа да пробвам и се усеща да топли добре при 60 градуса на котлето.
Площта на другата спалня е към 20 кв/м.
Диаметъра на тръбите ще го видя и ще пиша допълнително, а на второ ниво имам отделна кутия. Реално котлето е на първо ниво с отделна кутия за радиаторите на първо ниво. Връзките от първо ниво излизат по стената директно в кутията на второ и другите връзки от кутиите са в замазката на пода.
2009 г. е купувано всичко и правена инсталацията от фирма изпълнител.
Дограмата е тип френска с прозорци от пода почти до тавана на помещението в едната спалня (по-малката) и част от всекидневната. Може би това е накарало изпълнителя да сложи по слаб радиатор в спалнята, като му се е сторило слънчево, но тия стъкла при ниски температури и липса на слънце са като фризер.
Не виждам в книжката на котлето да пише каква е мин. мощност на работа. Видях в темата, че се пише нещо от сорта на min. 4.7 kW. Това ли е реално ?
zdraveite vsi4ki parvo se izvinqvam 4e ne pi6a na kirilica i sled tova vi molq za pomo6t.kupih si kotle tesi 9-24kl imam tri golemi paneleni radiatori za trite stai edin malak za malka staq i lira za banqta bes izolaciq sam sled kato mi posnaha gazta dadoh po4ti maksimalna sila na kotleto 70 gr. na vodata za dvanaiset 4asa imah razhod okolo 30 kub. m .gaz i pak na be6e topolo v ka6ti okolo16-18 gradusa abe stud
- - - Обновено - - -
zabravih da vi kaja 4e 4etoh i drugi podobni poroblemi no vie pi6ete s mnogo 4isla i tehni4eski termini koito ne razbiram palen liubitel sam otoplqvam okolo 90 kvadarata i v dopalnenie ei taka ot ni6tototozi radiator deto go slojih na mqstoto na kaminata dneska zapo4na da istiva bez pri4ina имам въпроскогато котлето е 9-24
и да ре4ем 4е работи 24 4аса на
на минимум
колко кубика газ гори за тези 24 4аса
Цитат:
vankata7410
zdraveite vsi4ki parvo se izvinqvam 4e ne pi6a na kirilica i sled tova vi molq za pomo6t.kupih si kotle tesi 9-24kl imam tri golemi paneleni radiatori za trite stai edin malak za malka staq i lira za banqta bes izolaciq sam sled kato mi posnaha gazta dadoh po4ti maksimalna sila na kotleto 70 gr. na vodata za dvanaiset 4asa imah razhod okolo 30 kub. m .gaz i pak na be6e topolo v ka6ti okolo16-18 gradusa abe stud
- - - Обновено - - -
zabravih da vi kaja 4e 4etoh i drugi podobni poroblemi no vie pi6ete s mnogo 4isla i tehni4eski termini koito ne razbiram palen liubitel sam otoplqvam okolo 90 kvadarata
Стига бе, това ще е интересно да се види. 12 часа работа на котела почти на пълна мощност. Каква е тази студена къща? Преди да ти пуснат газ отопляваше ли я?
Цитат:
vankata7410
- - - Обновено - - -
zabravih da vi kaja 4e 4etoh i drugi podobni poroblemi no vie pi6ete s mnogo 4isla i tehni4eski termini koito ne razbiram palen liubitel sam otoplqvam okolo 90 kvadarata
здравеите вси4ки парво се извинявам 4е не пи6а на кирилица и след това ви моля за помо6т.купих си котле теси 9-24кл имам три големи панелени радиатори за трите стаи един малак за малка стая и лира за банята бес изолация сам след като ми поснаха газта дадох по4ти максимална сила на котлето 70 гр. на водата за дванаисет 4аса имах ражод около 30 куб. м .газ и пак на бе6е тополо в ка6ти около16-18 градуса абе студ
- - - Обновено - - -
забравих да ви кая 4е 4етох и други подобни пороблеми но вие пи6ете с много 4исла и техни4ески термини които не разбирам пален лиубител сам отоплявам около 90 квадарата
vankata7410, вместо да се извиняваш можеш да ползваш следния линк, става лесно:
http://www.translit.ru/
Цитат:
zhivko83
Да, това е котлето.
Мерси за линка.
da otoplqvah q na kamina s vodna riza mahnah kaminata i slojih radiator na neino mqsto i kotel tesi 9-24 predi izduvah kaminata na 80-90 gradusa i stava6e toplo sega ne stava dnes bqh pak v ka6ti kotleto be6e na 70 gradusa na vodata i podarja6a 15-17 gradusa v ka6tata
- - - Обновено - - -
лесно ти е на табе лазаре разбира6 и от котли и от компютри. допалвам 4е и радиатора, които поставих на мястотона камината днеска истина наполовина а което енаи старанно тои е наи близо до котлето