Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012
Потвърждавам. Преди правех някакви тънкажи и си мислех че спестявам. Отиваме някъде за уикенда и изключвах за 2 дена котела. След това 2 дена не мога да се стопля.
Сега и за седмица да ме няма си стои включен на минимума - температурата не пада под 20*, нямам терморегулатор - и после хем бързо се затопля до 23-24*, хем не се натоварва разхода на газ.
Здравейте, виждам, че повече се коментира отоплението и не открих много информация за топлата вода от газово котле на проточен принцип.
Определено виждам недостатъци...
1. Идването на топлата вода до момента, в който потича такава. При мен от котлето до банята са близо 12 м.
2. При желание за ползване на топла вода на момента и за кратък период.
3. Трябва да се държи смесителя на студена вода, защото при всяко отваряне на смесителя се пуска котлето да загрява вода.
4. При вече дошла топла вода и ползване за кратко време и пускане/спиране, котлето спира/тръгва и това води до висок разход на газ. Ако държим да тече водата постоянно, а не да се спира и пуска котлето, то тогава тече излишна вода.
Котлето ми е монтирано в апартамента, а си представям тези, който са с котле с открит монтаж.
Как е по-добре според вас, да се оставя да тече вода докато се ползва топла вода или не е проблем да се спира и пуска, а котлето да си пали и спира колкото си иска?
Аз предпочитам да го оставям да тече без да го спирам защото после тръгва хладка вода и пак трябва да я източвам.
При дълъг път на водата е така за съжаление.
Цитат:
Първоначално публикувано от
zhivko83
Преди няколко дни, на котел Immergas Eolo Maior 28 kW, рано сутринта се включи функцията коминочистач. Има ли причина тя да се включи автоматично или е някакъв "бъг"?
Някой има ли идея...:016:
Цитат:
lazarus18
Потвърждавам. Преди правех някакви тънкажи и си мислех че спестявам. Отиваме някъде за уикенда и изключвах за 2 дена котела. След това 2 дена не мога да се стопля.
Сега и за седмица да ме няма си стои включен на минимума - температурата не пада под 20*, нямам терморегулатор - и после хем бързо се затопля до 23-24*, хем не се натоварва разхода на газ.
Да, за два и повече дни съм съгласен че изстиването ще бъде голямо и е обосновано да се поддържа някаква температура, но в случая разглеждаме доста по-кратък интервал от време. При моя случай и при сегашните външни температури по е икономично да поддържам 16°, а не повече. Има известна разлика от 1°-1,5° в показанията на термометъра на програматора и термометъра който ползвам от години и съм свикнал с него. Програматора показва по-ниска температура. За други може и да не е така. Просто пробвам и споделям. За някой може и да е от полза.
Цитат:
legaltk
Ясно, съгласен съм с теб!
Аз имах предвид, че ако няма (или е малко) това което гори, няма да има какво да те топли.
Извинявай, че гадая, но да не е нещо повреден твоя терморегулатор? Ако си спомняш още - преди да го монтираш пак така ли беше котела? Пробвал ли си със "софтуерен" ресет на всички настройки на калорматика и "хардуерен" ресет на котела и да започнеш всичко отново? Пробвал ли си с друг терморегулатор - ей така, само за пробата? Все оставам с чувството, че някаква нормална логика в работата на котела е нарушена от външен фактор (нямам предвид теб персонално) .....
Не съм.
И това ме навежда на мисълта, че е добър вариант за проба на всичко, което си изброил. Но ще го направя чак след като направя със пробата с намаляне налягането на газа с цел падане под 6.8 кВ докато имам сегашните параметри/разход.
Колегите, които са правили тая интервенция /като Еспейс/ да споделят начина и тънкостите при тази работа. Би ми било от помощ особенно за Вайлант.
Вайланд не сервизирам и не съм запознат. Мога да помагам за Имергаз, Аристон и други италиански, Висман от немските и Теси. При всички случаи ще ти е нужен манометър, макар че при грубо регулиране можеш да си ориентираш по пламъка. Ако имаш прозорче да го виждаш де. Иначе само манометър.
Цитат:
espace
Вайланд не сервизирам и не съм ...................... макар че при грубо регулиране можеш да си ориентираш по пламъка. Ако имаш прозорче да го виждаш де. Иначе само манометър.
Да - прозорче имам. Какъв трябва да бъде пламъка освен по-малък и хубаво синкав???
Точно такива подробности и симптоми търся-КАКВИ да бъдат те?
Със сигурност ще ползвам манометър и мисля да е електронен, НО състоянието на пламъка ще ми даде визуален ориентир какво правя горе-долу.
Котела нещо полудя ! Бях го оставил на макс сутринта и радиаторите на 3.3. Преди 2 часа ги увеличих на макс , та да къпем бебето и след това пак ги направих на 3.3. От половин час котела пали достига 82° и гаси пламъка, пада Т за 40сек до 69° и пали пак и така до безкрай, а помпата върти през цялото време. На какво може да се дължи това?
До сега такова нещо не се е случвало- това 3.3 както съм завъртял секретните кранове отговаря на 21°
Иначе от Газкомфорт казаха, че на 27-и най-накрая ще монтират програматора за скромната цена от 480 лева :) и ще направят профилактика на котела
Той пламъка от минимална мощност до изгасване си е все син, няма да си промени цвета. В най общия случай височина на пламъка 5-6мм е минимална мощност на повечето котли с висока долна граница. Оттам надолу вече дори и с манометър е трудно да определиш на каква мощност си точно, защото зависимостите между мощност и налягане се дават или в таблица или с графика (номограма) но само в работния диапазон. Правил съм си експерименти и с 1-1,5мм пламък над горелката, което е много ниска долна граница но резултатите както казах са твърде незадоволителни.
Намалих котела на 70° и влезна пак в някакъв режим. Нещо се е побъркал от високите градуси :)
Незадоволителни като разход предполагам, че имаш в предвид или като работа на котела /т.е. може да гасне/?
За цвета на пламъка исках да кажа, че при промяна на гориво-въздушната смес /а реално това правим/ се предполага промяна цвета на пламъка. Продължавам така да мисля. Греша ли?
Имам още един въпрос - дали след намаляване налягането на газа на долната граница това ще окаже влияние и промяна на работните параметри в средните мощности?
Не съм сигурен дали задавам въпроса правилно затова ще опитам да се поясня какво искам да кажа - МПС-то ми е със АГУ. Когато натегна газовата мембрана с цел намаляне дебита на постъпващата газ при празен ход на двигателя същият започва да работи на по-ниски обороти на празен ход и респективно калоричността на сместта в всички други режими нагоре са със по-бедна смес.
Дали това ще се случи след интервенцията върху котела и ако "Да", то дали това е основният виновник за незадоволителните резултати при колегата Еспейс?
Привет на всички. Искам да ви споделя че при мене управлението на котела е с циклично реле за време и съм доста доволен. Разхода е 5-8 кубика. Температурата се вдигна с 2 градуса.
Цитат:
JKanchev
Дали това ще се случи след интервенцията върху котела и ако "Да", то дали това е основният виновник за незадоволителните резултати при колегата Еспейс?
Не, понижаването на минималната мощност под препоръчителната от производителя няма да окаже влияние на работата на средна мощност.
за всички ,които искат по малки сметки и отопляват по малки помещеня преди ви казах че имам котел 9-24 и ми гори приблизително 1 кубик на час . от 4 дни намалих термокрановете на всички радиатори и оставих само 1 на пълна мошност надух котела на 65-70 градуса на на водата
той бързо вдигна тези градуси след това чрез крана на газта намалих пламака с около 70% на око и хванах бинго .котела спря да гасне работи постоянно на окло 65 градуса в стаята е баня 24градуса и имам 11 кубика за 24 часа
.знам че сега ще започнете да ми говорите за кпд
и т.н
,но е факт че сега гори ,като модулирано котле без загуби на газ
евтино ми е и ми е топло
- - - Обновено - - -
и още нещо като намалиш пламака според мен намаляваш и мошноста на котлето и я правиш такава каквато си я искаш е вярно че се ебава топлата вода ама като искаш да се капеш просто пускаш газта н
а макс