Отговор: Газов котел - Избор и Цени
Понеже стария ми Аристон котел почва да сдава багажа - налага се 3-ти ремонт и не съм убеден, че трябва да продължавам да наливам пари в нфо - ще ми трябва съвет за избор на нов котел.
Идеята е да взема нещо с по-ниска минимална мощност защото сега този е 10-24 кВ, а това е прекалено за жилището, в което се ползва.
Става дума за 3-стаен около 90 кв. реална площ. Сумарно имам радиатори около 6 кВ на 90*. В момента успявам да се топля при температури около 40-55* на водата.
Искам да попитам дали някой има идея за котел с вграден съд за топла вода и дали си заслужава като цяло такова решение.
Проблема е, че банята е сравнително далече от котела и след всяко спиране на водата трябва да се чака котела да я подгрее наново.
Сега при къпане не я спирам изобщо.
В банята няма ли място за бойлер 120л например?
Цитат:
Първоначално публикувано от
svalya
Здравейте,
и аз обмислям от месец да се газифицирам и искам да се допитам това което ми се предлага дали е добре, защото малко съм бос в тези неща. Благодаря предварително за отзивчивостта.
Апартамент 80 кв.м. с терасите, стаи - хол 18 кв. м., двеспални по 13 кв. м., кухня с вкарана тераса 11 кв м коридор 6 кв м баня 3,5 квлм и тоалетна отделно 1 кв м Апартамента е изток запад в Пловдив, вътрешен, изолиран отвсякъде 5 см едната спалня е вътре и вън изолирана, вкараната тераса е с 3 см фибран на под и таван, 4 етаж на 5 последен за момента не живят съседи. Фирмата, която ще ми прами инсталацията ми предлага котел Bosh Gaz Condens 2000 радиатори Н 60 57 ребра не зная как разпределени между двете спални и кухнята, радиатор Н 30 30 ребра за хола, нисък е защото прозореца е нисък и лира в банята. Добре ли е или да променям нещо.
Апартамента е малък,по добре заложи на новия Конденс 2500 - 2,2 - 14 КВ и серпентинен бойлер.Управление FW 200.Сметките ще са доста по малки.Другият с тия 7 КВ мин.мощност ще си на ръба и ще влиза в режим цък-цък съответно по голям разход.Освен това с бойлер е много по комфортно къпането.Ако имаш други въпроси питай аз също съм от Пловдив . Тия 30 ребра в хола включени ли са в тези 57 или са отделно,ако са отделно от тях добре.Задължително радиатор в коридора.
Цитат:
batspetar
Апартамента е малък,по добре заложи на новия Конденс 2500 - 2,2 - 14 КВ и серпентинен бойлер.Управление FW 200.Сметките ще са доста по малки.Другият с тия 7 КВ мин.мощност ще си на ръба и ще влиза в режим цък-цък съответно по голям разход.Освен това с бойлер е много по комфортно къпането.Ако имаш други въпроси питай аз също съм от Пловдив . Тия 30 ребра в хола включени ли са в тези 57 или са отделно,ако са отделно от тях добре.Задължително радиатор в коридора.
Благодаря batspetar, не ребрата в хола са си отделно, 57 са само за двете спални и кухнята, насочил съм се към двуконтурен без серпентинен бойлер, защото от 10- тина години съм с проточен ел бойлер Емона 6/9 кВ и ни е нормално, мисля че и двуконтурния ще ни е добре като сравнявам дебитите на проточния и котела. Благодаря за съвета и мнението
Дори и двуконтурен,пак е по добре да се насочиш към Condens 2500 - 4-25 KW, поне е с по голям диапазон на модулация.След време може и да съжаляваш,че си взел двуконтурен.Малко е дразнещо за всяко пускане на водата да ти се пали котела.А и при едноконтурния топлата вода идва доста по бързо и е с по постоянна температура.Ако имаш време, прочети темата отначало и ще разбереш за какво ти говоря.Поздрави и дано съм бил полезен.
Цитат:
batspetar
Дори и двуконтурен,пак е по добре да се насочиш към Condens 2500 - 4-25 KW, поне е с по голям диапазон на модулация.След време може и да съжаляваш,че си взел двуконтурен.Малко е дразнещо за всяко пускане на водата да ти се пали котела.А и при едноконтурния топлата вода идва доста по бързо и е с по постоянна температура.Ако имаш време, прочети темата отначало и ще разбереш за какво ти говоря.Поздрави и дано съм бил полезен.
Мерси, даже много полезен, надявам се да помагаш при нужда
Цитат:
Lazar
В банята няма ли място за бойлер 120л например?
Всъщност аз имам един 80 л бойлер, който съм монтирал за всеки случай.
Може ли да се ползва той?
Не, аз говоря за бойлер със серпентина, който да работи с едноконтурен котел с ниска мощност- например 2-14кВт
Не, няма да имам място.
Техника от Overgas ми каза, че имало модели котли с вградн малък съд за топла вода.
Тези, които гледам на Bosch са доста огромни, а и идват скъпи.
Иначе ако остана на вариант двуконтурен котел кое бихте препоръчали?
Ами тогава виж двуконтурния Condens 2500 3-28kW
Да, и аз загледах този модел.
Звучи като добра машина.
А като нещо по-бюджетно като цена нещо?
Да, машината е добра и чисто нов модел. От Бош е това, има и един Condens 2000, но не съм му фен. Condens 3000 е със 7.4кВт миним.мощност.
Аз не държа да е Бош.
Ще видя от Овергаз какви модели ще предложат.
Аз не те съветвам да си купуваш котел оттам