Газов котел - загряване на тръбата за връщаща се вода при ползване на БГВ
  Здравейте,:)
От няколко дни забелязах, че при ползване на топла битова вода тръбата, по която се връща водата от радиаторите се загрява. Котелът НЕ е в режим на отопление, помпата не върти водата в отоплителния кръг. Моделът е Дакон Компакт 24, двуконтурен.
Нормално ли е това и от какво се получава?

Преди това бях забелязал и нещо друго. Когато пусна котела в режим на отопление, той се запалва, пуска помпата, работи известно време(под минута), след което горелката се изключва и остава да работи само помпата, без да е достигната температурата, която е зададена(максималната за котела - 85°С). През това време като че ли отново се загрява първо тръбата за връщащата се от радиаторите вода, т.е. повече от изходящата тръба и преди да са загряти ни най-малко радиаторите.  Горелката се включва след може би 5 минути отново и чак тогава започва да работи по-устойчиво и да загрява отоплителната система(радиаторите). Миналата зима трябваха на котела 2 и 1/2 часа за да вдигне температурата в помещенията с 2.5°С(от 18.5до 21°С), като редовно влизаше в "цък-цък" режим, като не съм сигурен, че той винаги се дължеше на прегряване на котела.
Възможно ли е описаните действия на котела да се дължат на проблем в трипътния вентил? Вчера идва техник и като че ли и той самият не беше сигурен дали това е нормално, но каза, че при желание от моя страна можем да сменим трипътния вентил.
Трябва ли да сменям трипътния вентил?

Благодаря на отзовалите се!
     Отговор: Газов котел - загряване на тръбата за връщаща се вода при ползване на БГВ
    Отговор: Газов котел - загряване на тръбата за връщаща се вода при ползване на БГВ
  Вчера техникът отваря филтъра, който е на тръбата за връщащата се от радиаторите вода, изми го и му смени уплътнението. Това не промени нищо в работата на котела така или иначе. Какви други филтри има, които може да са задръстени и да предизвикват описаното от мен?

Разглеждах упътването на котела. В него не пише нищо за това прекъсване след първоначалното запалване. Напротив, пише че трябва да работи поне 6 минути.
  Цитат:

В момента, в който пламъкът се запали и през йонизационния електрод протече ток, управляващият панел автоматично увеличава постепенното разпалване на горелката от настроената минимална мощност до максимална. Времето до достигане на максималната зададена е около 6 минути.

При мен го правеше същото, но въобще не запалваше, нито на втория път. Разкачиха целия тръболяк отдолу в котела, казах че  е тотално задръстен, почистиха всичко, смениха датчика за налягането и котела си тръгна. В началото, като свалиха датчика за налягането, не прокапа никаква вода....
  Котелът пали, опитва се да вдигне мощност, но се гаси от вдигане на температурата в самия него. Типично за липса на циркулация поради запушване или задръстване на клапани, филтри или помпа/и. Освен това поради разширението на водата в него наблюдаваш загряване на връщащите щрангове.
  Според термометъра, температурата не се качва над 55-60°С. През другото време показва 45-50°С, заради битовата вода. При битовата вода няма никакъв проблем в работата на котела, освен въпросното затопляне. Вчера правихме промени по отоплителната система, в резултат на което 2 пъти я пълнихме и изпразваме, обезвъздушавахме. Следователно няма пълно запушване някъде. След първото запалване, прекъсването след него и второто запалване, в някакъв момент стига топлина до радиаторите(не изчаках да се стоплят напълно, за да не се опечем:BigGrin). luka, това което казваш е логично, но според теб защо в някакъв момент котелът все пак проработва? И какво да поискам да бъде почистено точно, къде има други филтри? Според теб трипътният вентил няма касателство в случая?

П.П. Преди две години дадохме 200лв за пълна профилактика на котела, което включваше сваляне, носене в техен сервиз, почистване от варовик, промиване, смяна на уплътнения и т.н., така че основният батак би трябвало да не е вътре в котела?
  Не знам конкретната схема на котела, възможен е и проблем с трипътния, но има начини за диагностика, а не директна смяна. "По твое желание":BigGrin
По нашия край има едни брат'чеди, дето режат дърва "По размера на вашето желание"
  Ако ползваш 10 минути БГВ например, колко метра от тръбата се загрява? Започва ли да подгрява и радиаторите отдолу?

Котела е с битермичен топлообменник и при работа в режим БГВ помпата не работи. Вярно че по хидравлична схема има вързано нещо дето са го кръстили трипътен термостатичен вентил но според мен е обикновен балансен трипътен клапан. Така че, едва ли ти се загрява голяма част входящата тръба. А вече точна диагностика на проблема само на място, като се мерят температурите на тръбите вътре в котела. В общи линии е работа за 10 минути стига този, който го прави да си разбира от работата.
     1 Прикачен файл(ове)
  Значи да поискам да направят диагностика на трипътния вентил, за да е сигурно, че е повреден? Те би трябвало да знаят как, или поне така се очаква.:confused:
Тръбата не се загрява чак метри, може би половин метър, като се усеща най-вече по металните части в близост до котела - кранове и филтър.
Обясниха ми, че трипътният вентил е някакъв механичен, работата му е базирана на някакво количество парафин, който е в него - при загряване парафинът се разтапя и отваря. Цената без корпус била около 120 лева, без труда.

А по принцип нормално ли е въобще да се загрява тази входяща тръба? Аз за толкова години не съм обръщал внимание.

Иначе ето я схемата на котела : 
 Прикачен файл 14577
  Явно чрез него се опитват да поддържат една   температура   в топлообменника по аналогия с котлите на твърдо гориво. Странно решение, не съм срещал подобно в газов котел.
  Предполагам за да ограничат кондензацията, но така или иначе този термостатичен вентил ми се види най-слабото място.
   Цитат:

Първоначално публикувано от 
luka  
 ...така или иначе този термостатичен вентил ми се види най-слабото място...

"Симптомите", които съм описал, подсказват ли, че е за смяна?
   Цитат:

Първоначално публикувано от 
Motao  
 "Симптомите", които съм описал, подсказват ли, че е за смяна?

Ако съм до котела с ИЧ термометър или най-добре с ръчичка, мога да кажа, но така дистанционно не се наемам.
  Отново почистване на топлообменника и термостатичния вентил ще нормализира работата на котела. Викай добър сервиз.
  Тези дни трябва да говоря отново с фирмата за поддръжка и да искам почистване на където и каквито филтри има и евентуално топлообменника. Не знам обаче за почистване на топлообменника дали не трябва да го носят в сервиза си :confused:, което сигурно пак ще е 200лв. Няма друга фирма в града, която да поддържа този модел котли, т.е. хора, които да го познават и да имат съответните резервни части. Пък и тези, нашите са от големите фирми в града, останалите фирми препращат към тях за "пипане" по газови котли на Дакон.