Здравейте,интересува ме дали може да се върже проточния газов котел последователно към обемния бойлер?Имам обемен бойлер и идеята ми е топлата вода от котела да минава през обемния бойлер и после през душа?Възможно ли е това?
Здравейте,интересува ме дали може да се върже проточния газов котел последователно към обемния бойлер?Имам обемен бойлер и идеята ми е топлата вода от котела да минава през обемния бойлер и после през душа?Възможно ли е това?
И каква е логиката на тази гимнастика. Проточния се ползва когато искаме веднага топла вода, а в този случай става обратното.
Логиката беше да доподгрява водата във обемния бойлер който се загрява зимата от парното,но може да се окаже че парното ще вдига по-висока температура и логиката се губи.Може би малко прибързано поставих въпроса,без да го дообмисля.
Мога да ти препоръчам да си прочетеш упътването за настройка на котела детайлно. Моя например (ИМЕРГАЗ) поддържа подобно навръзване. Предвидено е за соларен бойлер. Котела се закача последователно и ако има нужда доподгрява проточно след бойлера. Но на самия котел може да се закачи термо сонда от бойлера или да се настрои след колко време (секунди) да провери температурата на входящата вода за да разбере дали има нужда от доподгряване (за да може толпа вода реално да стогне от бойлера до котела и да не пали излишно. Но това са специфики на конкретния модел газово котле. С твоето може да е различно.
Все още нямам котле и събирам само мнения,но до 2-3 седмици мисля да си взема на Boshc Therm 4000 O WR11-2P31
Прав си,добавил съм буквите на бойлера към тези на котлето.Става въпрос за Bosch 4000 O.
Точно,неправилно пиша че е котел.Аиначе заслужава ли спрямо цената да се вземе?
Няма ли някой който да даде мнение за този бойлер или друг подобен с цена около 500-600лв.?
Имам известни притеснения с пилотния пламък-че трябва да гори постоянно или да се пали постоянно при ползване.Айде за паленето и както и да е,то и другите палят при пускане,но да гори постоянно-не се ли отразява на разхода?И още,дали си струва за парите или за примерно 100-ина-150лв отгоре да се купи такъв със затворена камера?Щях да забравя-може ли този бойлер да работи с тръба като котлите или ще трябва да се изгражда комин?
Не, пилотния пламък е толкова малък, че не се отразява на разхода, но ако рядко се ползва може д го гасиш. Дали си струва парите - ами нямам наблюдения на други модели, за да го сравня, общо взето това е уред, който рядко се монтира. Обаче като гледам, че китайчетата на Дипломат са с съшия ценови клас си правя извода че си струва. Със затворена камера кой модел имаш предвид? Вайлант имат със затворена камера, но цената му е двойна. Иначе не е нужен комин, може с тръба през стената, той си има вентилатор
Много благодаря за отговорите,най-вероятно ще се оборудвам с Бош-а.