Здравейте,
Моля за съвет и идеи.
В момента се колебая каква стъпка да предприема, за да възстановя отоплението на газ удома, имам бебе на 1 седмица и няма място за компромиси. Спрях парното, за да не увлажнявам жилището и се топля с ел конвектори и климатик в дневната. Предпочитам да се топля на газ заради конфорта.
Малко brief:
До момента се утоплявах така:
- котел Ariston 24ff - не кондензен
- дневна с кухня - 28кв и 17 глидера h500
- спалня 1 - 10 кв и 7 глидера h500
- спалня 2 - 12 кв и 10 глидера h500 - превръща се в детска и за момента трябва да поддъжаме 22 градуса 24х7
- баня - лира
Системата е изградена с тръби 16мм. алу вложка.
В началото падаше налягането в системата, но с малко. При ремонт миналото лято майсторите ми дупнаха едната тръба и закърпихме с муфа, топлихме се нормално един сезон, не е пускала. Сега последните седмици застудя и установих, че налягането пада с половин бар за 4-5 дни - това са над 500мл. вода.... Проверих всички колектори, радиатори и муфата, няма видимо място, от което да тече. Другото, ми притеснение е, че положените тръби са пълен буклук, меки, вероятно турски. Купих апартамента до ключ всичко изградено.
Имам следните съображения:
Живея на ет. 1, от долу има гаражи.
Котела ми не е съобразен с отопляваните площи и мощността на глидерите - мин. мощност му е доста висока.
Нямам място за добавяне на допълнителни глидери по стаите, поне със сегашното разположение на изводите от стените.
Трасето на тръбите е по пода, има и завой - прав ъгъл
Наскоро правих ремонт на всички подове - изолация, настилка и не ми се кърти пак....
Възможни според мен варианти:
1. Полагане на открити трасета - пак ли тръбата трябва да са 16мм? Насочил съм се към мед.
Плюсове - ползвам наличните глидери, ще може и да добавя глидери измествайки тръбите, ползвам и котела.
Минуси - Котела ми не е оптимален, трябва да предвидя подмяна по-натам. Голям брой открити тръби. Центр0ален термостат, температурите във всички стаи са различни и непостоянни, особено като се готви в кухнята.
2. Пускане на една тръба с газ обикаляща през стаите и инсталация на газови конвектори, като ще започна с 2бр.,за дневната и за спалня 2. Спалня 1 може и на ток да остане, понеже спим на хладно. Препоръчват ли се за спалня, шумни ли са? Газовата тръба може ли да е вътрешна открита или да минава през терасата?
Плюсове - във всяка стая ще се поддържа точно зададената температура. По-компактни за мощността си.
Минуси - има ли, освен по-ниското кпд сравнено с кондензен котел?
Sent from my YOGA Tablet 2-1050F using Tapatalk