Отговор: Избор газов котел
Здравейте, колебая се м/у два котела. Ще заменям един 20г Вайлант, който е за смяна на топлообменици и разширителен съд и тази зима просто му беше последна, защото БГВ-то много клати и минималната му мощност е прекалено голяма за отоплението.
Immergas Tera V2 24/28 2500лв
+значително по евтин
+малко по компактен, понеже мястото е ограничено, където е монтиран стария котел
+5г гаранция
Bosch 7000iw 24/28 - 3400лв
+ имаме същия на 1г монтиран на другия етаж(работил е много малко понеже етажа не се ползва в момента) , по удобно да е са два еднакви с цел диагностика, заменяемост ако се наложи, сервизно обслужване
+тежи почти 10кг повече- не знам това дали е критерии за качество, но явно има повече материал в него като изкл стъклото отпред.
Струва ли си да доплатя за Боша или да взема Имергаз. Също Immergas Omnia, която им е базов модел в момента е на 1700лв 20/24, от към отопление ще стигне за топлата вода може малко да са на кантаср нещата. По принцип избягвам базови модели, но цената е атрактивна, не знам как е като качество, понеже не намерих много орзиви за него.
Не знам какво очакваш, ако сравняваш да речем най-евтиния модел Фиат с най-скъпия модел Мерцедес? Като сравняваш използвай модели от един клас на различни марки или от различни класове на една марка, иначе е безсмислено. Immergas ме ги следя отблизо, затова ще говоря за Bosch. Щом факторът цена е важен, трябва да избираш между моделите 1200, 2500 (от историята) и 2300 а ако цената няма значение, избираш между 5700, 7000, 8000 (от чужбина) ... Дано съм бил ясен
Да благодая, точно Вие се надявах да ми отговорите. Не съм в бранша и не знам как се движат като класове. Боша ми го препоръча водопроводчика, който ми го монтира.
Само "световнни нови технологии" ли са официален представител и сервиз за тези котли?
Не, много фирми ги предлагат, но аз лично съм доволен много от СНТ как се справиха при мен.
Здравейте!
По проект трябва да изградя отоплителна инсталация с термопомпа и вентилаторни конвектори за отопление/охлаждане /без подово/ за двуетажна фамилна жилищна сграда с РЗП 160 кв.м. и чиста жилищна площ 95 кв.м.
Изложение юг,изток,север при свързано застрояване от запад.
25 см. тухла,10 см. EPS,каменна вата - на таванска конструкция,гипскартон с вата на таваните вътрешно,троен стъклопакет,5-6 см XPS подове и повече френски прозорци.
1 етаж 46 кв.м. дневна с тоалетна,2 етаж - три спални по 15-17 кв.м.,тоалетна,склад 2 кв.м.,вътрешни стълби.
По проект на ОВиК нискотемпературна помпа въздух - вода Qox -14.5 kw,Qo - 10.9 kw,вътрешно тяло с хидромодул и бойлер 200 л.
След преглед на системата и възможностите за охлаждане и неудобствата,както и възможността за реакция на системата към условията се замислих за добавяне на климатици,а оттам върху възможността за смяна на концепцията при преглед на цената и ефективността.
Варианта,който обмислям е сплит системи за охлаждане - 2 броя и бекъп за отопление,но заради шума нощем последното не е водещо.
В отоплителната част - газов котел и радиатори,но не конвекторни.
Не разбирам,но от това което прочетох системата на газов котел с конвенционални радиатори е нискотемпературна - търси се двуконтурен котел за БГВ,и оттам започват въпросите.
Предложиха ми Viessman Vitodens 100 W с отоплителна мощност 25 kw ,91 бр. радиатори Н600 и два броя лири за мокри помещения - от местния газов доставчик.
Въпросът е - каква е необходимата ми отоплителна мощност,минималната мощност на този котел съответства ли на топлозагубите или минимума му е по-висок и ще имам по - голям разход,ако поради топло време,изолация и южно изложение имам малки топлозагуби.
Тези отоплителни тела по брой преоразмерени ли са или съответстват на нискотемпературната инсталация,защото вътрешното пространство е ограничено.Доколкото четох радиаторите са определят по минималната мощност на котела...
Не съм специалист нито по ОВиК,нито по газови системи,но варианта термопомпа с вътрешни тела на директно изпарение финансово не мога да поема и затова търся по - просто за стопанисване и финансиране решение, с не по-малка ефективност и поносими разходи,ако въобще може да има предвидимост на това.
Подово и охлаждане през конвектори не е вариант.
Благодаря за помощта.
Много объркан пост, много проблеми очаквам. Кой проектант е предписал 14-15КВт термопомпа за 95м2 съвременна изолирана сграда! Това изобщо не е сериозно, преоразмеряването е двойно!
"След преглед на системата и възможностите за охлаждане и неудобствата,както и възможността за реакция на системата към условията се замислих за добавяне на климатици,а оттам върху възможността за смяна на концепцията при преглед на цената и ефективността."
Това няма как да го разбера, няма как да разбера целесъобразността от замена на термопомпа с 2 климатика за 100м2, затова спирам с коментарите
Проектантът е ...инженер ОВиК избран от архитекта.
Термопомпата заменям с два сплита - за охлаждане.
Отоплителната част - газов котел с радиатори.
А иначе сте прав за забележката.
А каква е идеята да пишете от два различни профила?
Цитат:
Първоначално публикувано от
Lazar
А каква е идеята да пишете от два различни профила?
Единият е през компютър,другият е през телефон,апартамент/вила.Не е умишлено, извинявам се,ако това ви е притеснило.
А какъв е проблема да се пише през един профил от всички устройства? Този форум си има правила и едно от тях гласи:
чл. 14. Всеки участник има право да регистрира само един псевдоним, с който да участва в дискусиите. Ако се установи, че даден участник ползва два или повече псевдонима, всички те ще бъдат закрити, а участникът баннат от форума.
Това, че имаш 6бр алуминиеви радиатори не означава нищо - разположение, големина на стайте, размер на радиаторите...... Котел си вземи, който ти харесва
Аrkadii две неща които са важни, за да сте доволни от използването на газов котел.
1. При двуконтирен котел ползването на битова топла вода трябва да не става на къси интервали. Примерно, пускаш топлата вода да измиеш само една чаша или само една вилица. Водата бавно идва и докато се стабилизира като температура и вие сте я спрели. Някои жени така и не свикват с тази особеност. Отделно за по-голям комфорт винаги е за предпочитане едноконтурен с отделен бойлер с серпентина, отговаряща на мощността на котела.
2. При отоплението е важно котела да има възможно най-нисък минимум ,всичко под 3кW е добре. Другото е максимално големи радиатори, за да може котела да работи на ниски температури и да успява да отдаде тази минимална мощност през радиаторите. За предпочитане е да не се използват термоглави, а един термостат и температурите в стайте се дорегулират с секретните винтили на изхода на радиаторите. Ниската температура на топлоносителя води до икономия на газ и по-плавна работа на цялата система.
Така че може да се окаже, че вашите радиатори (ако са в размерите от строителя) да се окажат такива, че котела да трябва да работи на 60 градуса.