Отговор: Избор газов котел
Цитат:
Първоначално публикувано от
Николай Киров
Спор няма, за къща с три бани и пет мивки двиконтурния издиша
За жилище с една баня и две мивки, двуконтурните нямат проблем защото правят около 15 литра топла вода а реално дебита на душ + мивка е толкова.
Не знам защо се пропуска модулацията, на котлите.
Не знам защо се пропуска, че при една многофамилна къща, и един котел,има вероятност за леки спорове, кой колко се е топлил, къпал готвил, като дойде фактурата в края на месеца.
Стибел Елтрон са го измислили още 1960 година, топла вода на проточен принцип, тук обаче едно от наследствата на отвратителния соц е бързовар и неговата комбинация с варел. :)
И да така е, всеки сам си оценя. :)
https://www.youtube.com/watch?v=XQ_t...=STIEBELELTRON
Аз съм в къща с едноконтурен, никога не съм си и помислял за двуконтурен. Имам приятел в апартамент също с едноконтурен 11квт и ел.бойлер, освен топла вода сметките за отопление са му много добри, защото не ползва 24квт котел, който да греее три радиатора и котела да включва преи всяко миене на ръцете.
Вече си набелязах моделите, от които ще избера:
1. Victrix Omnia 20/25kw
2. Victrix Tera 28
3. Vitodens 050- W Boka 25, 22/30kw
4. Bosch 2300i 24/30
Последните два имат най-ниски минимуми и ми харесват най-много на хартия и дизайн :D. Първите два са по-бюджетни и има съседи с тях, но и тук е като при климите- всеки хвали своето.
Цитат:
Lazar
Въпрос на гледна точка. Някои казват, че 6кВт ел. проточен им е достатъчен, пък тук ще имаш 2х15. Най-добре с едноконтурен + бойлер или такъв с вграден бойлер, например някой от серията 5300
Бях забравил за питането си. Та малко обратна връзка. Клиента се съгласи да му лепнем 5300 вместо заложения в проекта BOSCH 2300I W 24 KW. Става въпрос за мезонет 180m2 ново строителство с две бани на който по проект са му сметнали 4,6kW за отопление.
Бреййй, това е много добре 4,6кВт за 180м2, ама явно и проектантът е смел. Щото съм виждал проекти, дето смятали, смятали, ама резултатът им се видял нереално нисък, па го удвоили за всеки случай:BigGrin. На кой модел от серията 5300 се спряхте?
GC5300i WT 24/48 - с 48лировия бойлер. Идеята беше да се събере на предвиденото място.
п.п Мезонета е на първи и втори етаж. От двете страни и отгоре има съседи вътрешен апартамент.
Цитат:
. Ако с 2квт се топли апартамент зимата при отрицателни темп.,
Тя зимата не е само с отрицателни Т.А има и преходни сезони в които се топлим…
Цитат:
ccankov73
Тя зимата не е само с отрицателни Т.А има и преходни сезони в които се топлим…
Така е.
В този случай отпада и духалката. :)
Със спестените 30-50 лв, може да се направи едно пътешествие.
Предлагат ми котел Viessmann 100-W 19kW вместо Bosch 2300i W 24.
Има ли някаква разумна причина да избера с 1000 лева по-скъпия вариант?
Viessmann взимай само последен модел, че после е зор с части
Цитат:
lazarus18
Предлагат ми котел Viessmann 100-W 19kW вместо Bosch 2300i W 24.
Има ли някаква разумна причина да избера с 1000 лева по-скъпия вариант?
Ако е с 1000 лв по-евтин, въпросът ти има смисъл, но сега - не. Освен това това не са заменяеми котли - единият е едноконтурен, а другият - двуконтурен. Не знам кой разбиращ човек би предложил такъв избор:cool:
Цитат:
Lazar
Ако е с 1000 лв по-евтин, въпросът ти има смисъл, но сега - не. Освен това това не са заменяеми котли - единият е едноконтурен, а другият - двуконтурен. Не знам кой разбиращ човек би предложил такъв избор:cool:
Кой е едноконтурен?
Viessmann са ми го оферирали за двуконтурен и доколкото намирам в интернет е такъв.
Аз от сегашния си Бош съм доволен. Не знам какво повече може да искам от един такъв уред.
Разликата в цената даже е повече.
Грешката е моя, извинявам се, преди 19кВт имаше само едноконтурни, сега има и двуконтурен, с 50 лв по-евтин от 25кВт. Тоест един и същ котел се предлага с мощност 32кВт на цена 3800лв, с ограничена макс. мощност на 25кВт на цена 3700лв и с още по-спъната мощност на 19кВт на цена 3650лв - има избор за всеки :BigGrin
Чисто като софтуер как са двете марки?
Гледам, че вече са им добавени управление чрез приложение.
Несравними. Едните си нямат собствени платки и софтуер, другите са водещи в тази област, справка - "Дизелгейт":)
Дай конкретно, че да не стане грешка. [emoji16]