Резултати от 1 до 7 от общо 7
Like Tree3Одобрявам
  • 1 Post By legaltk
  • 1 Post By VanDan
  • 1 Post By pepitoff

Оптимизиране на отоплителна система на газ

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Oct 2017
    Мнения
    3
    #1

    Оптимизиране на отоплителна система на газ

    Добър ден на всички форумци!

    Изчетох почти на един път темите, които са публикувани във форума и въпреки подробната информация и професионалните отговори в мен се породи все пак въпроса дали трябва да се оптимизира отоплението, което е монтирано в апартамента.

    Апартамента е ново строителство с външна изолация не повече от 5 см стиропор, вътре е картон със изолация на външните стени с вата. Прозорците са ПВЦ с обикновено стъкло пакет двоен. Газовото котле е конвенционално двуконтурно на теси 24, със седмичен програматор отново Теси. Апартамента се състои от стаи тип ново строителство, много разчупени с малко прави ъгли Височина стандартна.

    спалня с приблизителна квадратура 12 кв - с панелен радиатор 100см на 60 см.

    детска с квадратура 10 кв. с панелен радиатор 60*80

    хол с бокс с приблизителна квадратура 23-25 кв, с воден конвектор еден W50 с терморегулатор включващ на втора степен на обдухване от три(ако не се лъжа температатурата за включване на обдухването бе 40%, ако има значение).
    Другите помещения - баня 3 кв. коридор 7 кв. и тераса 3.4 кв не са с отоплителни тела. Постоянно са отворени междинните врати. Котлето е на терасата, която е остъклена, поддържа температура там около 18 гр. при външна -10.

    Програматора е в хола и е настроен от понеделник до петък от 06-08 часа на дневна температура от 22 гр. от 08:00 - 17:30 на нощна температура 20 градуса, 17:30 до 21:00 отново на 22. Събота и неделя 08:00 до 21:00 на 22 градуса през останалото време на 20 градуса. Котлето е двуконтурно, но не ползваме топлата вода, понеже трасето е много дълго. Температурата на водата на отопление към телата е настроена на 60 градуса. Към конвектора е по-големия размер тръба Ф20 с алуминиева вложка, към радиаторите по-малката Ф16. всички минават по пода. Апартамента се отоплява доволно. Сметките са поносими. Котлето не се изключва през сезона. Но бих искал вашето мнение относно системата, както и съвет за оптимизиране на настройките. Ако е възможно и да препоръчате седмичен програматор безжичен, за да мога да си го разнасям из стаите когато е нужно.Ще съм много благодарен ако г-н Лазар Ганев коментира по темата. Благодаря предварително за отделеното внимание и коментари на всички.

  2.  
     
  3. Novice
    Тук е от
    Oct 2017
    Мнения
    3
    #2

    Отговор: Оптимизиране на отоплителна система на газ

    Много ще съм благодарен някой специалист да сподели отговор. Благодаря предварително!

  4. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #3

    Отговор: Оптимизиране на отоплителна система на газ

    Щом работи добре и си доволен - не пипай нищо.
    Може да помислиш за изолация на таваните, ако нямаш.
    VanDan одобрява това.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,605
    #4

    Отговор: Оптимизиране на отоплителна система на газ

    Щом топли добре, сметките са прилични, доволен си, не виждам за какво се напъваш. Аз в този случай оптимизация на системата, която да промени нещо, освен смяна на котела с модерен нов друга не виждам. Може и безжично управление. Теси навремето си имаха опция безжично управление към техни котли. Мой комшия е с такова. Но това беше преди 6-7г. Теси май спряха този бизнес и трябва на външна фирма да търсиш.
    И ползвайте топлата вода. БГВ-то е голяма благодат при котел на природен газ. Безкрайна топла вода на отлична цена. Аз летните месеци (само БГВ) имам по 17-20лв. сметки за газ. Женорята се къпят по 2 пъти на ден по 30-40мин.
    Този пост е редактиран от VanDan; 05-11-17 в 08:54.
    pepitoff одобрява това.

  6. Novice
    Тук е от
    Oct 2017
    Мнения
    3
    #5

    Отговор: Оптимизиране на отоплителна система на газ

    Благодаря, че изразихте мнение по темата. Има изолация на тавана, както и на пода е залепен фибран по плочата като после е направена замазка, в коридора и тересата е на гранитогрес, а в другите стаи е на ламинат, където също има подложка. Бихте ли ми предложили седмичен безжичен програматор, които живот и здраве като сменя котела да е модулиращ. Гледах на Салус 091ФЛРФ, но ми направи впечатление, че пък той се програмира на кръгъл час, а не на 30 минути. Пък и май не е модулиращ, а е само он/оф. или за сега да взема него и после да му мисля като сменя котела? Какво е мнението ви, ако в стаите сменя радиаторите с конвектори? Ще има ли съществена икономия? Какво ще кажете за настройката на котела, като зададена температура на водата 60 градуса и завъртян върток на котела на максимум?

  7. Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Живее в
    Враца
    Мнения
    379
    #6

    Отговор: Оптимизиране на отоплителна система на газ

    Като смениш котела си вземи модулиращ стаен терморегулатор от същата марка като на котела. Те са си направени специално за съответната марка котел и си работят заедно повече от прекрасно.
    VanDan одобрява това.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,605
    #7

    Отговор: Оптимизиране на отоплителна система на газ

    Човек, ние ти пишем, че няма нужда нищо да правиш, ти насила се пънеш да ръчкаш нещо. Конвектори се слагат само ако нямаш място за достатъчно големи радиатори. Защото имат по-голяма мощност за същия размер. За какво ти е нещо да ти духа и шуми. То по-добре климатици щом ще духа и вее. Като сме на газ, да използваме максимално комфорт в тишина и уют. И температурата на водата ти е добре щом системата ти отоплява жилището според заданието. Нищо повече освен нов котел не виждам смисъл да правиш. А щом сметките ти са "прилични" и нямаш проблеми с котела и това не е належащо веднага. Но това си е личен избор. Икономия в твоя (а и по принцип при всички) случай само от още изолация.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 10
    Последно: 29-12-16, 11:40
  2. Въпроси за отоплителна система
    От guro във форум Отопление
    Отговори: 3
    Последно: 05-01-12, 01:02
  3. Отговори: 7
    Последно: 06-01-10, 01:03
  4. Оптимизиране на Windows XP
    От vick_n във форум Windows
    Отговори: 5
    Последно: 01-07-05, 01:14
  5. Оптимизиране на XP SP2
    От Malone във форум Windows
    Отговори: 3
    Последно: 29-11-04, 14:36

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе