Здравейте,
Предстои ми изграждане на отоплителна система на новостроящ се апартамент. Апартаментът ще бъде на последен етаж и е единствен на етажа. Затова искам да обърна внимание на изолацията и да изграда възможно по-добра и изгодна отоплителна система. Строителят ще ми издаде апартамента изграден с тухли поротерм 25 + изолация EPS на баумит с дебелина 10см. на стените и 10см XPS на покрива (равен е).
Имам договорка да си доплатя ако искам по-добра изолация. Според вас обосновано ли е да сложа 12 или 15см. изолация на стените и 15 или 20 на тавана. EPS и XPS добър вариант ли е или да преговарям с него за вата? Дограмата ще е PVC с двоен стъклопакет. Аз мисля да си доплатя за троен за да постигна по-добра топло и шумоизолация.
Големи са ми колебанията каква отоплителна система да избера и съответно кой да я изгради. Колебая се между кондезен газов котел за отопление и топла вода + климатици за охлаждане или термопома вода въздух. Предполагам и в двата случая ще има подово отопление и конвектори. Какво е вашето мнение, кое е по-удачен вариант? Струва ми се, че за термопома имвестицията ще е по-голяма, но дали месечните разходи ще са по-ниски и комфорта съизмерим с газово отопление?!
Поздрави,
Коко