Резултати от 1 до 11 от общо 11
Like Tree14Одобрявам
  • 12 Post By atanasov
  • 2 Post By dodo_pv

Климатици срещу подово отопление на газ - Ревю и субективно мнение

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2017
    Мнения
    94
    #1

    Климатици срещу подово отопление на газ - Ревю и субективно мнение

    Здравейте, преди 2-3 години почерпах доста опит от форума, когато се опитвах да изградя отоплителната система на новостроящия се към онзи момент апартамент. Реших да опитам да допринеса към форума и да напиша едно ревю за да споделя опитът ми с климатици и отопление на газ, тъй като бях в удобната ситуация да изпробвам двата вида в едно и също жилище в 2 поредни сезона.

    Малко предистория

    закупих жилище все още в строеж и съответно имах лукса да реша всяка една тръба, кабел и кран къде да се намират. Съответно инвестицията за подовото не беше много голяма, защото нямаше къртене на замазки и подобни. Тъй като бях инвестирал в подовото, газовата инсталация не беше под въпрос, но понеже исках да се възползвам от "Дезире", цялият процес по закупуване и инсталация на газовото оборудване можеше да започне най-рано 2 месеца след Акт16, щеше да забави нанасянето ми с около 6 месеца. За това реших да направя един "сезон" на климатици, които така или иначе имах, заради охлаждането и вече следващата есен да завърша отоплението на газ (хем щях да си отговоря на въпроса толкова ли е гадно на климатици, колкото го описват).

    Жилището

    110кв3 жилищна площ, 2.8м височина (2.65 след окачен таван), изцяло южно изложение, "френски" прозорци (на практика нямам външни стени, 90% от външна част на апартамента е прозорци), предпоследен етаж. 2 бани. Настилка - ламинат навсякъде, без баните.

    Климатиците

    Mitsubishi Electric MXZ-2D53 VA - Мултисплит за спалните с MSZ-FH25VE вътрешни тела
    MSZ-FH50VE/MUZ-FH50VE - за всекидневната

    Газова инсталация и подово отопление

    Едноконтурен газов котел Bosch Condens 2500W – 14 KW, CT200 управление
    Rehau колектор с 8 Salus задвижки
    Salus клемна шина и стайни термостати
    Rehau подова подложка 50мм, Rehau тръба,
    Tessy 150л бойлер с нагревател и серпентина

    Настройки
    • Климатици - стояха пуснати винаги на комфортна температура и не са правени особени опити за икономия... може би от там идват и това, че противно на очакванията отоплението с тях ми излезе по-скъпо. Комфортните зададени градуси бяха 22 за спалните и 25 за всекидневната. Средните реални температури по термометър са 22 и 23.5 респективно. Климатиците разполагат с т.нар. око и би трябвало да свалят заданието, когато няма хора в стаята. Ако бях използвал графици, вероятно цената на отоплението щеше да е по-ниска.
    • Подово - 21 градуса в спалните, 23 във всекидневната, 24 в баните. Модулация на котела по външна темепратура с началта точка на водата 32 градуса, крайна 42. През нощните часове заданието е 20 градуса, но поради инертност реално през нощта отоплението не работи. Сутрин е настроен предварителен старт за да достигне желаната температура до 7ч.
    • БГВ - около 60 градуса на нагревател, винаги включен; 50 градуса на газ по график.


    Комфорт



    • Климатици - комфорта на климатици не беше толкова лош, колкото очаквах. Духане много рядко можеше да се усети, но шум имаше най-вече забележим при дефрост, но и цялостната работа на вентилаторите се чува. Като основни недостатъци отбелязвам сравнително студените бани, както и усещането че стаята не е напълно равномерно затоплена. Например в точки отдалечени от телата, или близо до прозорците. Единствено предимство в комфорта е че много бързо може да бъде променена температурата.
    • Подово - Очаквано подовото печели в тази категория и то с много. Перфектно разпределение на температурата, топъл под в банята. Недостатък който може да се отбележи е голямата инертност - заради южното изложение всеки един слънчев ден без значение външната температура, вдига вътрешната до некомфортни 27-28 градуса. Това се случваше и с климатиците, но в по-малка степен.


    Инвестиция и инсталация


    • Климатиците са лесни за избор, лесни за инсталация, лесни за настройка и експлоатация.
    • Подовото изискваше доста четене (поради некомпетентност на фирмите предлагащи услугата), доста компоненти да бъдат избрани, интегрирани и настроени да работят добре заедно. Веднъж след като системата е настроена правилно, не се изисква никаква интервенция. Трябва добро планиране, за да се избегне труден и скъп монтаж. При мен всичко беше предвидено по време на строителството и комин, ток, отвеждане на конденз, колектор, клемна шина, газов кран, бойлер са изведени на точните места и с точните параметри, в следствие на което всичко е подредено и компактно. Но това не винаги е възможно.


    Инвестиция климатици - 7700лв
    Инвестиция подово - 8000лв

    Разходи

    За съжаление е много трудно да се направи точна калкулация на разходите. Например, за да разбера колко ми струва отоплението на ток го сравнявам със сметките за месец Май, когато би трябвало да няма допълнителни разходи за охлаждане и се приема за база. Сметката за БГВ на ток пък се получава от разликата между месец без отопление и климатизация сравнен с подобен месец на газ. В сметките има много налучкване и предположения, както не са включени девиации от почивки и подобни. Но данните са сравнително консистентни по месеци, така че смятам са близки до истината.


    • Климатици

    Средномесечна цена БГВ - 40лв
    Средномесечна цена отопление (Ноември - Март) - 80лв
    Общо отопление и БГВ 12 месеца - 830лв

    • Подово на газ

    Средномесечна цена БГВ - 30лв
    Средномесечна цена отопление (Ноември - Март) - 40лв
    Общо отопление и БГВ 12 месеца - 570лв

    Направих сравнение на средномесечните температури отчетени от външният ми термометър за 2019 и 2020 и не виждам чувствителни разлики:




    Ценовото предимство на подовото отопление го отдавам на няколко фактора:


    1. Комфорт при по-ниска зададена температура.
    2. Неизползването на график за работата на климатиците.
    3. Нямам данни за слънчевата активност, а при южен апартамент само със стъкла, тя вероятно има по-голяма роля от външната температура.


    Заключение

    Предполагам комфортът на подовото отопление не е бил тайна за никого и това е основна причина да бъде избрано. Други допълнителни бонуси са липсата на видими отоплителни тела и добрата интеграция с Термопомпа. Това което мен лично ме изненада беше цената. Очаквах 20-30% по-високи сметки, а получих реално по-ниски. Инвестицията е сходна, но инсталацията е значително улеснена при климатиците. Вероятно ще попитате в ситуацията в която имам и климатици и газ с подово, защо не съм избрал ТП. Основната причина беше притеснени от шум от външното тяло, чийто монтаж щеше да е в непосредствена близост до лелото в една от спалните. Като допълнителни причини са по-високата инвестиция и липсата на избор на енергийният източник (сега мога да се топля на газ, мога и на ток).

    Надявам се информацията да е била полезна!
    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Lazar, oldgraf, lazarus18 и 9 други харесват това.

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #2

    Отговор: Климатици срещу подово отопление на газ - Ревю и субективно мнение

    Много полезна тема!

  4. Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    527
    #3

    Отговор: Климатици срещу подово отопление на газ - Ревю и субективно мнение

    Браво
    Може ли да допълните с дебелина на подовото, какъв ламинат и подложка в стаите
    Това е важно за следващите по Вашият път

  5. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,536
    #4

    Отговор: Климатици срещу подово отопление на газ - Ревю и субективно мнение

    С оглед, новите, по-ниски цени на газта и като добавим безспорният комфорт от отоплението на газ и БГВ, то климатиците рязко изостават в надпреварата, единственият им плюс е охлаждането и респективно основен недостатък на другия тип система, което в повечето случаи ги прави неизбежна необходимост, за това и повечето хора ги предпочитат, тъй като с тях отстрелват два заека.
    Аз съм в същата ситуация, газ + клима, само че съм с радиатори. При мен също близо 90% от външните стени са дограма, така че мога да си направя експеримента, макар че резултатът ще е ясен и ще се препокрие с твоя. Единствено съм избегнал инертността на подовото, което ме притесняваше, заради непостоянните и аномални температури при нас, което беше основната предпоставка да избягам от подовото.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2010
    Мнения
    102
    #5

    Отговор: Климатици срещу подово отопление на газ - Ревю и субективно мнение

    Поздравления към atanasov!!!Изключително коректна и полезна публикация!

  7. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,606
    #6

    Отговор: Климатици срещу подово отопление на газ - Ревю и субективно мнение

    Много добро сравнение. Не оспорвам цифрите, но 30лв. ми се виждат сравнително много като средномесечно сметка за БГВ с газов котел. Докато бяха жената и дъщерята у нас, се къпеха по 30-40мин., през лятото поне 2 пъти дневно. Кранът за топла вода в кухнята се връткаше десетки пъти на ден. Повече от 25лв. никога не съм плащал (лятото сметката е само за БГВ) и при най-високата цена на природния газ. Сега, като останах сам, хептен пък ми падна потреблението за БГВ. Все пак отчитам, че за разхода на газ има значение и температурата на студената вода, на колко градуса е нагласена температурата на топлата вода. Тези стойности може да се различават при различни потребители.
    А за комфорта, освен вида отопление, много голямо значение има и изолацията, дограмата, вида жилище и т.н.
    Този пост е редактиран от VanDan; 06-08-20 в 07:52.

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #7

    Отговор: Климатици срещу подово отопление на газ - Ревю и субективно мнение

    За мен отдавна няма база за сравнение.

    При сегашната цена на газа изобщо.

    Но от моя гледна точка и двете са в миналото.

    Става въпрос като източник на енергия за отопление.

    Подово на слънчеви панели в новото.

    И да знаеш, че това което си отчел е при много топла зима каквито бяха изминалите.

    При студени и много студени зими разликата в цената за отопление ще поне 25%-35%, но подовото е много по-комфортно от отоплението с климатик.

    Така или иначе с това глобално затопляне и тези меки зими и отоплението на газ ще стане под въпрос...От 8-10 години в Скандинавия монтират и стенни и покривни панели които се загряват от слънцето и отопляват жилището.Това е бъдещето.

  10. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    6,511
    #8

    Отговор: Климатици срещу подово отопление на газ - Ревю и субективно мнение

    Колкото по-студена е зимата, толкова повече ползата (ефективността) се премества в посока към подовото отопление на газ.
    ccankov73 и ivan9494 харесват това.

  11. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград
    Мнения
    4,868
    #9

    Отговор: Климатици срещу подово отопление на газ - Ревю и субективно мнение

    Е, нали затова “измислиха” комбинираните термопомпа с газов котел - задаваш цени (ток и газ) и тя сама
    си смята според външната на кое да работи.Перфектно автоматизирано решение според мен изискващо 2 неща :
    пари(че не са евтини) и да имаш газ(или поне наблизо).
    п.с. подовото + ковекторите за охлаждане като сложиш и инвестицията става непосилна за мнозинството хора.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,606
    #10

    Отговор: Климатици срещу подово отопление на газ - Ревю и субективно мнение

    Доколкото съм чел отзиви на хора реално ползващи подово отопление, останах с впечатлението, че самото подово отопление не е чак толкова скъпо. Проблем е, че е възможно да се направи предимно в нови жилища или при пълен ремонт на стари.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    1,601
    #11

    Отговор: Климатици срещу подово отопление на газ - Ревю и субективно мнение

    Само 2гр. разлика да имаш между вътр. и външна си е едно 500kWh на месец разлика.Сравнявам с моята неизолирана стая и се надявам загубите ти да са двойно по-малки от моите.
    Пък тези са си 40лв.-30лв. на месец за газ повече.

  14.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Подово отопление - дебелина на замазката ?
    От MitkoS във форум Други начини за отопление
    Отговори: 47
    Последно: 10-04-23, 23:00
  2. Термостати за подово отопление
    От KPAHK във форум Отопление
    Отговори: 27
    Последно: 07-12-17, 00:09
  3. Подово отопление при малки площи
    От MAKAPOB във форум Отопление
    Отговори: 12
    Последно: 25-07-17, 11:47
  4. Водно подово отопление за магазин
    От nikolayvarna във форум Отопление
    Отговори: 16
    Последно: 14-01-15, 22:03
  5. Подово отопление на газ
    От LiviuCatan във форум Отопление
    Отговори: 3
    Последно: 27-06-14, 20:00

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе