Питате се за какво става дума !?

Ето за какво - имам мобилен интернет на Виваком . От няколко дена докато си ровичкам из нета - внезапно нета "мистериозно" изчезва . Понеже иконата на 3G модема съм я минимизирал и не гледам през 1-2 минути коя мрежа е хванал ( опцията за избор на мрежа е "Предпочитане на WCDMA" ) . Но когато често взе да ми "върти" номера модема реших да видя все пак защо така се държи . И какво да видят моите очи - модема е захапал WCDMA на турската мрежа Turkcell - изписва се WCDMA T_Cell (roaming) . Знам за коя мрежа става дума и как се изписва понеже съм работил 13 години в комуникациите а и сега съм по корабите и често си вземам сим карти на тази компания .

Това явление е познато в безжичните комуникации като "вълноводи" . Често се появява през топлите месеци и представлява пренос на електромагнитни вълни на далечни разстояния .

Аз нарочно не съм си пуснал роуминг поради убийствените цени за роуминг на мобилен интернет , и затова нета ми пропада . Т.е. клетката която е най близка до мен е претоварена и модема търси друга мрежа за достъп ( без значение дали е в роуминг или не ) .

Но ако не знаете за какво става дума и имате роуминг ще се навъртят солидни сметки .

Обадих се на оператор във Виваком и човечеца беше доста учуден от това ( все пак си е само оператор в кол център ) . След консултация с техническия отдел каза че била "слабичка" клетката във Виница ( аз живея над Виница ) и затова понякога е възможно да не върви 3G мрежата тук . Е да, ама някакси не е "красиво" да си на 100 км от най близката граница ( а до Турция е къде къде по далеко ) да имаш роуминг и да те порежат със солидни сметки защото една клетка е претоварена и се е случило по време когато най често се проявяват тези вълноводи. Според мен би трябвало да има елегатно софтуерно решение на проблема .

Така че понякога "хвърляйте" по едно око на мрежата .