Re: Купувам компютър Правец
по-добре не се пробвай с тия Робковци. Спестили са им всички крайни изключватели. Езика за управление им е ужасен.
По-добре ги питай за колко пари ще ми продадат един, щото ми е детска мечта да ми налива бира, още откакто го видях за пръв път пред 84-та година и ме тормозиха да го 'представям' на изложбата на ТНТМ. /2007-1984=23 години - да ме прощаваш, ама Българската соц технология не е Робко 1 ;) /
Да не говорим че изискваха специализиран контролер за да ги управлява и бяха САМО за Правец 8(2,М,С)
Робковците бяха американско или английско изпълнение. Както всичко остнало, инж. Ганев открадна и тях и си ги приписа на негово име. :-) Писал съм и програми навремето. :god
Робкото е училищна собстеност макар и бракувана и за да се продаде трябва да се направи търг-а едва ли ще направят само за тях :) NO CARRIER имаш ли още от програмите да ни дадеш.Според господина по информатика не са само за Правец.
Не, за съжаление. Всичко си замина...
Ако те интересува Правец 16 пиши на
mihailg@mcorect.com
Цитат:
Първоначално публикувано от mshbul
Писах му на човека.На Правец 8D наистина ли не може да се върже робкото?
Еееех и мен ме върнахте 20 години назад когато бях ученик и правехме изложби по разните ТНТМ-та. Робкото се вързваше към Првец 82,8Ц или 8М посредством разширителна платка и езика му за програмиране беше кошмарен а пък с тая корда дето служеше за предаване на движенията от моторите към рамената просто беше .......... ееех спомени, спомени
Цитат:
Първоначално публикувано от scalpelo
Писах му на човека.На Правец 8D наистина ли не може да се върже робкото?
Не, не може на 8Д, не може и на Правец 16, ще ти го кажа пак, макар че и @stenly го повтори, има специална интерфейсна платка за връзка с компютъра, така че - къде ще го вържете на 8Д или на Правец 16?
Провери пак в училище къде се връзва и как робота.
Ако си спомняте нещо казвайте тамън да почерпиме опит.Нашия има релси и дискети каква е тази разширителна платка?
Самият робот се вързваше към компютъра с специална разширителна платка ...... По спомени компютъра имаше 8 разширителни слота с номера от 0 до 7 и платката на робота се закачаше на един от тях.
Ей хора помните ли великата команда INIT#7 или PRI#7 (ако на 7ми слот беше закачен флопи контролера)
Проверете на този адрес http://bozhko.atspace.com/pravetz82.html
има и телефони. Човека правил страница може да има повече информация.
Със сигурност не може да се върже на Правец 8Д (в оригинал французойчето ORIC Atmos), щото завалията нямаше никакви разширителни платки , а само един конектор изведен на задната страна на компа. Имаше възможност за вързване и към Правец16/Изот ама със друга платка. Лично аз съм писал програми и на 16ката но убийте ме не се сещам почти нищо. Само кошмара ако го зациклиш да прави едно и също ........как след всеки завършен цикъл имаше по малко отместване от оригинално зададените стойности и трябваше да се коригира .
Много се кефя на тоя пост ..........върнах се толкова години назад в спомените , дано човека да намери всичко и да го подкара , пък да постне малко снимки.
Помните ли тази игра ? http://rootshell.be/~disident/P84Eve...bg/marioae.htm
хихихи
Цитат:
Първоначално публикувано от Black Adder
По-добре ги питай за колко пари ще ми продадат един, щото ми е детска мечта да ми налива бира...
...щото ако беше казал преди около година, щях да ти го подаря, а нямаше да го изхвърля...
Ще се обадя на човека направил сайта иначе нашия робот е същия и под него има такава платформа.На колко волта работи,защото има два захранващи проводника оформени не като щепсел,а като онези дето се мушкат в токоизправители ампермери сигурно се сещате та да не би да работи на 12V и да изгори.Сега се сещам,че май нямаше никакви други кабели.Снимки ще постна обезателно даже може да се чувстате поканени да го разгледате и помогнете с оправянето му :)
Цитат:
Първоначално публикувано от Niakoi
...щото ако беше казал преди около година, щях да ти го подаря, а нямаше да го изхвърля...
Вандал, каза го само за да ме дразниш, нали :gun_bandana:
:Drinks:
@scalpelo
С тези мизерни остатъци от 'робот' по-добре ги подредете в някаква художествена стойка и това е, щом и платки и кабели нямате, а и човек дето да отбира малко от малко - посмъртно няма да ги подкарате.
То на времето беше цяло чудо ако тръгне, при толкоз ентусиасти, камо ли сега, без литература, без знания и опит, че и без кабели.
Пробвайте с Bluetoot или Wireless :))
Мерак ми беше да пробвам иначе се оказа че имало и други работи към робота.Вчера пак ходих и намериха още един чисто нов към него си има кабели та даже и други екстри :) ще опитваме ако стане нещо стане ако пък не здраве да е.Вие помагайте не се стискайте.За литература имам някой книжки даже мислех да сканирам една картинка от тях много е подходяща за случая.Сега ще я пратя.