Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 22

Избор на мултимедиен проектор

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Senior Member Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  41,411
  #1

  Избор на мултимедиен проектор

  Как да изберем подходящият портативен мултимедиен проектор сред множеството разнообразни предложения? Всеки производител произвежда по няколко модела от даден клас. Като начало е нужно да се съобразим с изискванията, предявени към проектора, да подберем подходящите модели, да сравним стойноста им с нашият бюджет, и в зависимост от разликата между първият и вторият или намалим част от изискванията, или да свием кръга от кандидати ориентирайки се по второстепенните критерии и достъпност на моделите. Може да използваме обичайният алгоритъм на разумният избор.

  Не претендирайки за истина от последна инстанция, предлагам да разделим всички характеристики на портативните проектори ,условно на три категории:

  1 – Ключови параметри;
  Към ключовите параметри се отнасят: тегло, габарити и светлинен поток.

  Презентациите обикновенно се провеждат в незатъмнени помещения с включено или в най-добрият случай приглушено осветление, за да може зрителите да си водят бележки и да виждат докладчика, и с малка вероятностда могат да проспат важните моменти. В резултат екрана се осветява от лампи, светлината от прозореца и проектора, и само последният носи полза, формирайки изображение, другите източници на светлина са – паразитни, те изкривяват изображението, правейки тъмните участъци на картината светли. Тоест в условията на външна засветка единственият способ да се направи картината контрастна и ярка се явява увеличаване яркоста на светлите части от изображението, които при фиксираните размери на екрана е пропорционална на светлинният поток, създаван от проектора. Има и екрани, направляващи отразената светлина встрани от зрителите, повишавайки тека видимата яркост, но сега ще се съсредоточим на проекторите.

  Светлинният поток се измерва в лумени (лм), и често този параметър наричат просто яркост, а приписка ANSI указва на стандартната методика, по которой се определя светлинният поток. Приведенната таблица позволява да се определи минималното значение светлинният поток за даден размер на екрана в случаите на трите типа помещения. Цифрите са ориентировъчни, тъй като не отчитат особенностите на екрана, реалната осветенност в помещението и т.н. Изискуемият размер на екрана в конкретното помещение може да се оцени, ориентирайки се по правилото, че разстоянието от екрана до най-далечният зрител не трябва да бъде повече от 6-кратната ширина на екрана.

  2 – важни функции;
  3 – второстепенни характеристики.
  http://www.ixbt.com/dvd/mm-projector-2007.shtml  ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

  Мултимедиините проектори навлизат все повече в българския пазар и намират своето приложение както в домашното кино така и в офиса за всякакви видове презентаци.

  Мултимедийните проектори са идеален вариант за домашно развлечение и за подпомагане на бизнеса на всяка фирма или компания.
  Най - важното при избора на модел е неговото предназначение- за домашно кино или в офиса. Основните параметри на които трябва да се обърне внимание са – resolution, brightness и contrast ratio.

  LCD монитор или проектор?
  LCD мониторите безспорно имат високо качество на картината и могат да бъдат използвани в същите ситуации като проекторите. Но за разлика от LCD мониторите проекторите имат няколко основни предимства:
  * Картината може да бъде произволно голяма, т.е. може да запълните една цяла стена в къщи или в офиса с доста добро изображение, като за същата големина монитор би струвал от 10 до 100 пъти повече.
  * При проекторите няма никакво излъчване или напрежение за очите, тъй като гледате отражението на изображението в стената.
  * Можете да използвате проектора навсякъде, тъй като той е малък и компактен. Може да бъде поставен в чанта и пренасян в колата или в ръка, докато това доста трудно би станало с 32 инчов LCD монитор.

  Ето и някой от основните параметри, които следва да бъдат отчетени при изборна на проектор:
  * За какво ще се ползва – домашно кино или презентации
  * Лумени – определя силата на светлинния лъч за картината
  * Резолюция – качество на изображението
  * Контраст – различието между цветовете и яркостта на полета в изображението
  * Живот на лампата – определя след колко часа лампата е възможно да спре да работи и трябва да се купи нова

  Mobile
  Малки, леки, компактни и мобилни мултимедийни проектори

  Meeting room
  Стационарни мултимедийни проектори

  Large Venue
  Висок клас мултимедийни проектори

  Home Entertainment
  Мултимедийни проектори за домашно кино


  Много хора не знаят, че екранът е важна част от една презентация. Един добър проектор сам по себе си не е достатъчен за да може публиката да види и прочете нужната информация. За това, изборът на подходящ екран е от изключително значение.

  Основните стъпки при избора на екран са:
  Определяне типа на екрана - Дали да изберем преносим или фиксиран екран зависи от ситуацията. Преносимият екран е много добър избор в случай, че вашите презентации ще бъдат провеждани на различни места. Ако мястото за презентация е постоянно, вие може да изберете между екран с електрозадвижване или механичен в зависимост от вашите лични предпочитания и бюджет.
  Определяне на формата
  В зависимост от метода а прожектиране, изображението има определено съотношение на страните:
  1.стандартен формат - 2.5 см ивица от ляво и от дясно (> 2.2 м ширина, ивица - 5 см)
  2.видео формат - 5 см ивица от всички страни
  3.HDTV формат - 5 см ивица от всички страни
  Определяне тъканта на екрана - Изборът на подходяща материя на прожекционният екран зависи от помещението и положението на проектора. В допълнение, фоновата осветеност и отразената светлина също играят важна роля.
  Определяне на точния размер
  минимално разстояние - за оптимално добро изображение разстоянието от което се наблюдава екрана трябва да е поне 1.5 пъти височината на прожекционния екран
  максимално разстояние - разстоянието до най-отдалеченото място за наблюдение трябва да е не повече от 6 пъти височината на екрана за видео презентация и не повече от 4 пъти за презентация на данни
  оптимална височина за наблюдение - височината за наблюдение зависи от разположението на редовете в залата. Минималната височина за първия ред е 90 см, а за всеки следващ 125 см.
  план на залата - и на края, размерът на екрана трябва да е съобразен със свободното място в залата

 2.  
   
 3. Senior Member Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  41,411


 4. Senior Member Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  41,411
  #4

  Re:Избор на мултимедиен проектор


 5. Novice
  Тук е от
  Apr 2016
  Мнения
  3
  #5

  Отговор: Re:Избор на мултимедиен проектор

  Ако имате нужда от проектор за домът или за бизнеса може да разгледате сайта на Атласком ООД

  разгледайте и ако се нуждаете от помощ може да ви помогнем.
  Прикачени изображения Прикачени изображения

 6. Member
  Тук е от
  Nov 2009
  Живее в
  Попово
  Мнения
  667
  #6

  Отговор: Избор на мултимедиен проектор

  Колеги,имам идея да сложа проектор,който да излъчва музикални програми на стена с прозорци,става въпрос за заведение на открито.Няма да се слага екран,което знам че е голям минус.И все пак дайте насоки какъв възможно най-евтин проектор би свършил работа.Говоря за какво да е изображение,целта повече ще е рекламна.Разстоянието-над 5 метра.Очаквам подсказки от знаещите.

 7.  
   
 8. Senior Member
  Тук е от
  Feb 2011
  Мнения
  1,171
  #7

  Отговор: Избор на мултимедиен проектор

  На прозорците ли искаш да се проектира?! Съмнява ме да има някакъв приличен резултат.

 9. Member
  Тук е от
  Nov 2009
  Живее в
  Попово
  Мнения
  667
  #8

  Отговор: Избор на мултимедиен проектор

  Не точно,сградата е с прозорци като екрана ще хване примерно 2 от тях.Качество както казах не търся,въпроса ми е дали ще се вижда що-годе ,ще се наблегне на музиката,а образите ще са по-скоро рекламни-малко движещи цветни силуети са достатъчни

 10. Senior Member Аватара на ivodivo
  Тук е от
  Dec 2009
  Мнения
  5,621
  #9

  Отговор: Избор на мултимедиен проектор

  Ами обикновено се пита за качествено с добра цена а в твоя случай още по лесно - най-евтиния с ниска резолюция проектор би трябвало да ти светне с някакво мазило по фасадата с прозорците... Не разбирам какво очакващ да ти се препоръча в случая!

 11. Member
  Тук е от
  Nov 2009
  Живее в
  Попово
  Мнения
  667
  #10

  Отговор: Избор на мултимедиен проектор

  Много е просто-през светлата част от деня най-евтините не могат да осветят нищо.......Ако беше такъв-пълно е в Али-то ,просто искам и да върши работа,нищо че ще е мазало,поне да си личи.

 12. Senior Member Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  41,411
  #11

  Отговор: Избор на мултимедиен проектор

  Цитат Първоначално публикувано от tanatos Виж публикацията
  Колеги,имам идея да сложа проектор,който да излъчва музикални програми на стена с прозорци,става въпрос за заведение на открито.Няма да се слага екран,което знам че е голям минус.И все пак дайте насоки какъв възможно най-евтин проектор би свършил работа.Говоря за какво да е изображение,целта повече ще е рекламна.Разстоянието-над 5 метра.Очаквам подсказки от знаещите.
  1. Трябва да залепиш специално фолио на прозорците. През деня пропуска светлина в помещението, но е полуматово - ако искаш да гледащ отвътре навън няма да виждаш почти нищо.
  2. Трябва ти проектор с голяма яркост - над 2500 лумена

 13.  
   
 14. Member
  Тук е от
  Nov 2008
  Мнения
  374
  #12

  Отговор: Избор на мултимедиен проектор

  Цитат Първоначално публикувано от hristoslav2 Виж публикацията
  1. Трябва да залепиш специално фолио на прозорците. През деня пропуска светлина в помещението, но е полуматово - ако искаш да гледащ отвътре навън няма да виждаш почти нищо.
  2. Трябва ти проектор с голяма яркост - над 2500 лумена
  А ако се прожектира върху стъкло ( или стъклопакет ) отвътре на помещение, а се гледа отвън? Тоест проектора е в сградата, а гледащите са отвън. Попаднах на темата и ми хрумна една идея. Гледах в youtube някакви клипчета, пръскаха стъклото и т.н., но не знам с фолио дали не става също подобен ефекта.

 15. Novice
  Тук е от
  Jul 2017
  Мнения
  4
  #13

  Отговор: Избор на мултимедиен проектор

  Здравейте,

  Обмислям да си закупя проектор за спалнята, за да гледам на него филми. Модела на който съм се спрял е:Features. Моля, да споделите мнение дали си заслужава(притеснява ме че не се продава в България) и дали има и по - добри варианти до тази цена. Предварително благодаря за информацията.

 16. Junior Member
  Тук е от
  Sep 2017
  Мнения
  11
  #14

  Отговор: Избор на мултимедиен проектор

  Здравейте
  Аз също обмислям закупуването на проектор и се нуждая от съвети и напътствия
  Стаята в която ще го поставя е с размери 3.8м. на 3.3м. като екрана ще е на 3.3метровата стена и същата мисля да боядисам с черен матов латекс , останалите стени ще са в средно тъмен сив матов латекс, около 50% от тавана ще е с черно , сиво и червено .
  Подовата настилка ще е с ламинат отново с матово покритие . Прозорците които ще се намират срещу екрана ще се оборудват с алуминиеви ролетни щори за да спра светлината от вън .
  Проекторите на които съм се спрял за момента са:
  Epson EH-TW9300
  BenQ W11000
  JVC DLA-X5500
  Бих се радвал да споделите мнения препоръки ..... всеки един ваш съвет ще е от полза за мен

 17. Member Аватара на antovasilev
  Тук е от
  Sep 2011
  Живее в
  Плевен
  Мнения
  299
  #15

  Отговор: Избор на мултимедиен проектор

  Аз бих свел избора до епсон и бенк, а защо не и оптома като модел uhd60.За трите марки съм сигурен че в България си имат сервиз и могат да отреагират каквото и да стане гаранционно.Дори и след гаранционно разбира се както на мен ми се наложи да сменя цветно колело .
  За мен в твоя случай малко стаята ме претеснява ,струва ми се идва малко мъничка.А замислял ли се за телевизор с по голям екран например 75/80 инча?Разбира се кино преживяването не е същото подкрепено и с добър многоканален звук.Който пък от своя страна заема не малка част от помещението.
  Успех в начинанието ...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. Мултимедиен проектор
  От Nistel във форум Общ - хардуер
  Отговори: 5
  Последно: 27-04-16, 15:42
 2. мултимедиен проектор
  От djordjanov във форум Продава
  Отговори: 5
  Последно: 16-02-13, 10:19
 3. мултимедиен проектор
  От djordjanov във форум Приключили продажби
  Отговори: 1
  Последно: 07-06-12, 19:53
 4. Отговори: 0
  Последно: 16-10-06, 11:29

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе