Отговор: Профилактика на климатик или как да си спестим пари!
Аз съм клиент, но не съм пианист. Като ми дойде майстор и се прави на велик и ми казва това не може, онова не става, за да си спести труд или да му е по-лесно, си взема "чемоданите" и по живо по здраво! Разбира се след това ще го "похваля" навсякъде където мога. Никога не подценявай хората и не мисли, че ти си връхта на сладоледа.
2 Когато не ви харесва майстора, просто си намерите къдрен майстор
И аз да се похваля с моята втора профилактика на FUJI 12LGC , като този път направих снимки.
Надявам се албума да се отваря: https://forum.setcombg.com/members/z...uji-12lgc.html
Само топлообменника имаше нужда от почистване от прахоляка иначе другото от кеф. За една година от предната профилактика това е. Предното лято беше най-хладното и е изхарчил почти 2 лв., а зимата към 150лв.
PS: Не е толкова лесно да се намери добър майстор, особено в провинцията. Аз съм доста далеч от Пловдив или София, че да викам майстор от там.
На първите 2 задължителни профилактики се молех да не го счупят. Голяма борба падна докато махнат предният панел, то голямо дърпане, опъване, псувни. Фуджитата били най-трудни за разглобяване и т.н. - Явно не знаеха как се разглобява Фуджи, ама и не гледаха. То ако ставаше със затворени очи всеки щеше да го прави.
Иначе свалиха всичко, измиха, и го сглобиха и тестваха. Не са мерили нищо, но аз си меря консумация и изх. температура постоянно. И цената на профилактиката е поносима (40лв.)
а турбина не си ли свалил да измиеш:confused:
Цитат:
Първоначално публикувано от
zvqara
а турбина не си ли свалил да измиеш:confused:
Има и втора страница със снимки. - явно не си ги видял. :035:
Момчета, изчетох темата, но малко не ми стана ясно как измивате с вода след като сте напръскали с Меглио (Мелио на италиански) вътрешното тяло?
Ако отворя капака, махна филтрите и напръскам с препарата там - мизерията ще се стече предполагам по стената и ще останат петна и т.н... което е доста нежелателно ( жената няма да е доволна :D )
И ако все пак успея да напръскам, какво правите, смао пръскате вътрешните пити ( ПОД ФИЛТРИТЕ ) с препарата и после пускате климатика на студно да духа? Изобщо зимата подходящо ли е да се прави това или да го оставя за лятото?
Външната пита и перка само с препарат и после поливане с вода ще стане ли номера ?
п.п Моля обяснете на неграмотният по тази част как точно замервате разход/консумация и изходяща температура ?
Мерси на всички :)
ЕДИТ: И като цяло кога трябва да се почва с профилактиките, говоря за по-сериозните, филтрити си ги мия всяка седмица, но пръскане на пити и т.н не съм правил. Единия климатик е на година и малко, а другия на месец няма.
Профилактиката от "гаранционната" фирма беше:
1. Оглед на външното тяло ( само го погледна и каза "супер е" )
2. Напръска вътрешното тяло ( питите ) с някакъв спрей, по скоро пяна, поседя малко така и пуснахме климатика на студено.
- после 30 минути ми обяснява глупости за лични му живот, който хич не ме интересува - 50 лева и довиждане :)
Махаш филтрите,сваляш челната пластмаса и ти се открива топлообменика.Пръскаш с меглиото изчакваш малко и аз след това сливаш с един пулверизатор за цветя.По принцип водата трябва да се стече в кондензната ваничка и не би трябвало да потече по стената.Гледай като сливаш накрая с водата да не прилее ваничката и няма да имаш проблем.Аз онзи ден се хванах на единия да чистя питата,не виждам проблем сега да го направиш.
Принципно това се прави лятото, не зимата. Дишането на пулвелизиран обезмаслител не е най-полезното нещо. Сложете маска. Ако се прави добре отнема 2-3 часа. Само с миене на питата нещата не се решават. Трябва да се свали и измие турбината, леглото и, панели, клапи... Не всеки обезмаслител става за пластмаси, четете преди това. Българският Изи е агресивен към алуминий!
А "брадясалата" турбина кво я праим?l
Mega малко ме е изпреварил. :)
Ми продължаваш с разглобяването докато не я свалиш и нея,аз онзи ден тръгнах само да слея топлообменика,но след като видях турбината не издържах и го разхвърлих целия.
Благодаря колеги, аз ще се задоволя само с 1-вата част а именно почистването на вътрешната пита. Турбини и т.н ще извикам някой по-майстор да го направи когато и ако е нужно. Кондезната ваничка аз мисля че нямам под външното тяло.
А за измерванията нещо ?
Ако може някой да пише и за основен ремонт на ДВГ......
Що какво те интересува,като не можеш да помогнеш не спами.Темата е как да спестим пари,а не как да ги дадем на някой!
Джовкин,точно за да си спестим пари трябва да се доверим на можещите.Ако си виждал истинска профилактика ще ме разбереш.
При условие, че 80% от фирмите предлагат профилактика тип "напръскване със спрей" срещу цена поне 70-80лв, човек винаги трябва да се замисли дали да не го свърши сам. Не навсякъде има читави фирми и специалисти, а и не всеки може да знае кой става и кой не. Навремето бях викал едни местни тука за профилактика на K2Y машина която те са сложили. В продължение на 2 години те все си записваха и обещаваха да дойдат...да ама не. Накрая ми писна и за бъзик влизам и питам за една машина, ако я взема кога ще дойдат за монтаж? Отговорът беше, че още същия ден можели. Пред такива "професионалисти", по-добре сам да се бори човек!