Отговор: Профилактика на климатик или как да си спестим пари!
Цитат:
Първоначално публикувано от
Alexi
мда прочел съм я и противоречи на българското законодателство .. дано не се стигне до там да се разправяме някой ден .. аз подозирам че няма да видят нито една профилактика от мене ..
Не е в противоречие защото гаранцията по българския закон не е задължителна.Тя е доброволна-по взаимно съгласие между клиент-купувач и продавач(търговец/вносител/производител или комбинация от първия+някой от вторите двама).
Единствено задължително е спазването на рекламационните права на потребителя произтичащи от ЗЗП и съответно ЗЗД в неприложимите за ЗЗП случаи.
Това което потребителите наричат "законова гаранция" НЕ Е ГАРАНЦИЯ, защото е без значение дали продавача-търговец "дава" или не дава гаранция, тоест дали има съгласие между купувач и търговец/продавач,вносител или производител/ за сключване на договор за гаранция на стоката.То поради това в закона е казано, че отговорността за рекламация не зависи и не може да бъде по какъвто и да е начин ограничавана от предоставяната от търговеца гаранция.
Сега че потребителя масово НЕ Е НАЯСНО какви права има и още повече какви права упражнява и търговците го баламосват е друг въпрос...
Ако само на основание, че не си правил профилактика, ти откажат уважаване на рекламация в законовия двугодишен срок от покупката, то това е нарушение на ЗЗП(ако си физическо лице) и търговеца се санкционира с имуществена санкция.
... Не знам кое и как е задължително. Но съм питал вносители, които изискват задължителна профилактика още след първата година, дали това е законно. Всичките са категорични, че това е консултирано с юридическите фирми, които ги обслужват.
Аз не съм юрист и не мога да взема становище по въпроса.
Честит празник колеги и клиенти!
Да сме живи и здрави и да не забравяме, че просвещението не е само азбука, а начина да се разпространява знанието между хората!
Мечтата на Александър Македонски да събере знанието на света в библиотеката в Александрия и да бъде достъпно за всички вече е реализирана чрез интернет.
Всички нормативи, закони, права на потребителите и т.н. са създадени да осигурят работа на хора, които искат да разнасят папки и да ядат цариградски кюфтенца с пюре във ведомственият стол, без да се напрягат с някаква работа.
Всички претенции на клиенти към изпълнители, които се движат по официалният път /защото има и не официален/ се свеждат до взаимно изпепеляване и осигуряване на работа на адвокати, чиновници и подобни паразити.
Решението е толкова просто, че направо травмира нормо и законотърсачите!
Нарича се "препоръка"!
Когато една фирма гледа към по-далечен хоризонт, тя мисли за клиента, децата му и внуците му.
Когато една фирма мисли, че е невероятен уникат в бизнес средата и говори за себе си от трето лице / демек се самовъзхвалява/ или си сменя телефона в края на годината или търси клиенти, които ще си търсят правата по ала-бала потребителските права или чрез комисията за дискриминация или личните данни - т.е. - цариградски кюфтенца за чиновниците.
Клиента командва процеса. Ако е умен търси препоръки и история, ако е глупав - си търси правата!
Поздрави, здраве и късмет на всички!
В тоя форум са се загнездили няколко човека който явно нямат работа по цял ден или имат ама не я вършат и дават менения след всеки пост. Аз дори не помня някой да ме е викал за такава услуга на наш климатик от няколко години. А за прегледи е ясно че никой никого не кара на сила това не е задължителната гражданска.
Формулата за успех на една фирма е много проста - "Ако аз съм клиента, каква фирма бих искал да видя, с какво облекло, инструменти, поведение, какво точно ще направят и срещу какви пари?"
Бих ли платил за услугата, която предлагам?
Който фирмаджия може да се вмести в тази матрица - ще работи от тъмно до тъмно, който не може - ще стои по цял ден в някой форум за климатици и ще убеждава клиентите че е "дъ бест"...
Аз съм от "киснещите", но не работя защото от върха всички пътища водят само в една посока. Предпочитам да гледам и да не мърдам много...
Всеки има някакъв връх и ако не го усети навреме - ще се сурне необратимо...
За да не стане форума "искренно и лично" - пичове, бачкане му е майката!
Когато станем конкурентни на изтока /Китай/, ще свърши и кризата!
Поздрави!
Ей, големи разбирачи има тука !
Чак и Юридически погледнато се осветлихме, за какво става на въпрос и в тази Държава трябва да сме и адвокати за да не ни цакат фирмите и майсторите !
Верно е че като имаш работа и не пишеш по форумите, и аз така тия три дена на село, забравих за нета.
И докато вие бистрите, трябва ли да има профилактика или не и кой че я плати, аз отдавна забравих за проблема с мръсотията на климатика ми !
А за тези дето немогат да се справят сами, мога да им кажа да си намерят добър майстор и да го гледат какво бара, за да не берът ядове после !
Щото на теория и приказки в форума спецове големи има, но като се стигне до работата и става сложно и трудно.
Всичко е за пари, много малко са специалистите, дето ще гледат да свършат работата качествено и до край !
- - - - - - - - - -
Я спецовете, въпрос с повишена трудност за хладилник тип мраз- от тия малките дето са само с плюсова част и една камера вътре с вратичка.
Взех го от един апартамент, дето Баща ми го ползваше по работа в Белене.
Много особено работи- много малко почива и включва често ???
Мисля че е с по новият фреон-има лепенка отстрани - на нея пише, но не помня типа на фреона.
Смених термо-релето от друг мраз, но по голям-релето и старото и новото е добро -Немско ли беше.
И с двете релета работи по един и същи начин ?!
Що работи така тоя хладилник ???
На водо събирача под камерата му пробих два реда отвори най- отзад, щото влизаше плътно и не пускаше студ надоло. Сега бачка като ноу-фрост. И надоло замръзват нещата сложени в дъното под водо-събирача.
аа ,тука сме предимно началници дето киснем у форумо и има кой да работи вместо нас :))
Цитат:
Първоначално публикувано от
Alexi
аа ,тука сме предимно началници дето киснем у форумо и има кой да работи вместо нас :))
По скоро търтей.
По темата - според мен трябва всяка уважаваща себе си фирма да опише точно какво предлага в услугата "профилактика".
Клиента ще прецени сам ..
Доколкото разбирам, в момента термина е толкова мъгляв, че се получава някаква взаимна полуизмама, полузаблуда между потребители и фирми.
Трябва да се пише просто, като за германец - профилактиката включва:
1....
2....
3....
Струва....
Така и монтажниците няма да се чувстват неудобно, да искат пари за изтупване на филтри, а и клиентите ще знаят за какво точно плащат!
Поздрави и успех!
Хладилника ???
И никой, не каза как се отделя мотор от турбина професионално !
За подмяната на лагерите на мотора, също нищо, но аз рзбрах от други сорсове !
Профилактиката е ясна-ако седиш на главата на майстора и си се уговорил какво ще свърши той за тоя кеш, може и да платиш за свършена работа !!! Това платено !
Самоче !!!
Заглавието на темата е друго ! Ако махнете втората част след "или" тогава ок !
Щото Аз майче дадох повече инфо, отколкото някой от майсторчетата тук.
А уточнете се ! И тогава по темата !
Имам ново питане за един Диспенсе за вода- тоест за неговият компресор- задрал е или мотора или буталото !
Измерих намотките и дават стойности-50 ома и по 30 ома между другите-абе както е по схемата намерена в нета.
При правилно вързване термозащитата избива след половин минута !
Също намерих че е възможно разработването на компресора с мощни диоди-вързани към компресора по схема и 220 волта.
Това може ли да помогне ???
Някакви кондензатори да се мяркат - работни, пускови. Предполагам не е трифазен.
Тръгни "по жицата".
Триизводен- S,R и C, монофазно компресорче в буксата има едно като стотинка-32 ома ли е резистор- абе за пусковата намотка ми каза един климатикаджия .
Няма кондензатор а пускова намотка през тоя резистор.
В третия извод има отделна клема дето е през микротемпа -там е или нула или фаза.
Е това е циганията с диодите -
http://webcache.googleusercontent.co...&ct=clnk&gl=bg
Моя климатикаджия в прованса каза че пускал директно 220 променливо ама наопаке и чукал с отверката между двата за да го накара да врътне наопаке и ако стане. Без диоди !
Та може и той да го пробва, че аз нещо не сванах как ги вързва наопаке и къде окъсява ?
Ти имаш ли идея колега ?
- - - - - - - - - -
Ето и една по истинска и по сложна схема от книгите
http://www.napravisam.bg/forum/viewt...81%D0%BE%D1%80
Е тая схема с Автотрафа и диодите е много добра !
Евала !!!!
Диспенсера вече хлади водата след смяна и на терморелето-отговорно за блокажа !
1 Професионалните форуми са за взаимопомощ само между колеги, такива теми на клиенти от типа: как да си счупя това и това, трябва да се трият или поне никой да не им отговаря..
2 Когато не ви харесва майстора, просто си намерите къдрен майстор който да свърши работа, и си му платете както трябва..
3 Дойдете ли сами с диагнозата, много е вероятно майстора да ви монтира два ракетни двигателя и да ви изстреля в космоса на бързо..
4 Счупите ли нещо, после майсторлъка се заплаща двойно, за техника счупена от клиента цената е двойна..
5 Спорите ли с майстора по времето на работа, нещата се слагат в една торба, торбата се връчва на клиента, или му връчвам инструментите, и заставам от страни да споря с него, в опозиция е по добре..
6 Ако стоите там и не вярвате на майстора, и си мислите че ще ви открадне частите, сменете майстора, ако надуша такъв чиляк нещата се слагат в една торба, и торбата му се връчва..
7 Отношенията са двустранни, ако не харесате майстора, по всяка вероятност и той не ви харесва...