Здравейте,
Като за начало не съм сигурен, дали правилното място на тази тема е в този раздел, така че ако съм сгрешил моля да ме извините.
Конкретно към проблема.
Имам монтиран в спалня, точно над леглото климатик Daikin FTXS20G от момчетата на небезизвестният вече Иван 68. Ако някой не е следил останалите теми във форума ще спомена само няколко основни моменти от монтажа.
Тръбният път е около 3.5-4 метра, от вътрешното тяло тръбите тръгват направо от лявата страна, излизат на тераса, там правят два прави ъгъла и се свързват с външното тяло. Ето една схема съвсем на бързо за да придобиете представа:
[img width=800 height=332]http://img62.imageshack.us/img62/712/klimatik.jpg[/img]
Правите ъгли се правеха на ръка без някакви допълнителни инструменти. Климатика в момента охлажда и отоплява без проблем. Друго важно, което трябва да спомена е, че климатика изпусна още на 2-3 ден фреона си поради некачествена гайка или некачествено завита такава. От "специалистите" беше добавен нов фреон на око. Казаха ми, че преди да го сложат в бутилката, с която го докараха го били мерили, но забравили да докарат везната у нас. След като направиха нов конус и сложиха нова гайка, вкараха както казах на око новият фреон, и свързаха системата наново. Вече почти година пробив нямам, но имам един ефект, който доста ме дразни. По обясними причини Иван не ми обърна внимание, няма и да ми обърне, ето защо пиша тук за съвет.
Проблема е, че при размразяване през зимата, във вътрешното тяло се чува странен , достатъчно силен за да ме събуди шум, наподобяващ на шума от кипене. Бях чел, че е възможно това нещо да се случва при къс тръбен път. При мен обаче пътя не е къс. Другият ми климатик FTXS35G е с тръбен път под 2м, но без този шум. Сега в летните жеги пускам по често малкият климатик на охлаждане и забелязвам че шумът на пукане и кипене продължава и през почти целият цикъл на охлаждане. Да по тихо е от този при размразяване, но е почти същият.
Според Иван мога да се хвана за онази работа и това било напълно нормално. Според мен това не е нормално. Интересувам се възможно ли е да се случва от неправилен монтаж, от недостатъчно количество фреон или неправилно функциониращ четрипътен вентил.
Поздрави.