САМО ЗА ДЪННИ ПЛАТКИ С VIA-ЧИПСЕТ!
MemoryEnable
Може би за много от вас това не е новост, но все пак ще споделя, защото смятам, че ще е от полза за много хора.
Това е малка програмка, която инсталира изпълним файл, зареждащ специален драйвер при всяко стартиране на Windows. С него се задейства Memory Interleave и още някои други полезни нещица.
Каква е ползата? При по-старите и жълти дъна, въпреки че VIA поддържа тези опции, производителите за по-голяма сигурност или от глупост или кой знае защо, не са ги активирали. В резултат на това дори и да сложите 1000MHz-ов процесор, трансферът на паметта си е ужасяващо бавен, а и като цяло системата се влачи. Абе с две думи - трабант с двигател 5000 кубика. Е, с тая програмка старото VIA-дъно започва да съперничи на най-новите модели и с малко мегахерци отгоре на системната шина смело изпреварва прехвалените BX-и.
Ето пример: Мотаеха ми се някакви остатъци от стар компютър и реших да го реанимирам. Дъно: 6BV-133, много измислено, с чипсет VIA693А, slot1, памет: Hyundai 256МВ РС133, другите работи не са важни. Праснах му един Celeron 1000MHz и - готово. Готово, ама друг път! Първо докато изобщо го пусна и намеря най-подходящия адаптер, ми се...Но това е друга тема.
Подкарах го накрая, пуснах му една Sandra и - трагедия: Int...266MB/s! По-зле и от най-лошия резултат в примерите.
Играх си с настройките, дигнах FSB на 115MHz (памет на 153) - нищо и половина - едва 298MB/s!
Няма да коментирам, само ще посоча резултата след инсталиране на MemoryEnable - 875MB/s!!! (115/38/153)
Това е повече и от ВХ, и от 694, дори от КТ133 с РС100!
Процесорът работи съвсем стабилно на 1150MHz и изпреварва по производителност Р4 1,6GHz! (Аз си падам обаче по AMD
С две думи - стана без да се надявам доста сносна машина.
Ами това е, ето го и адреса:http://www.viahardware.com/memoryenable.shtm