Имам една извратена идея да направя домашен файлов сървър с mirror RAID. Идеята е да се използва за съхранение основно на снимки и други потребни и непотребни нещица, редица от които са трудни за възпроизвеждане и намиране отново
Въпроса е че с домашния бюджет мога да осигуря само едно дъно ASRock NF4G-sata2, за което се твърди че може да направи RAID 1 или 0 от двата си SATA порта И два еднакви диска по 500-750Gb
Въпроса е дали наистина може, така че да не се налага да го rebiuld-вам всеки ден, и дали може да му се вярва... Дали някой е правил подобно нещо на евтино дъно и какви са били резултатите ? Тъй като машината ще се използва само за това, евентуално намаляване на производителността й няма да е проблем. Иначе разполага е 1G рам и Sempron 2800+
Моля споделете
Иначе мога да взема външен диск 500-1000Gb на usb, и да го включвам по различните ПЦ-та, или пък за същите пари 2,5" пак външен с по-малък обем.. но тогава няма да имам backup функцията, която ми се струва все по необходима за главоломно разтящия брой снимки...не мога да им насмогна да ги качвам по дискове, които също са съмнително надеждни... Така решението ще е преносимо, съответно още по-чупливо... как решихте проблема при вас ?