Температура на процесора?
Проблема е следният:
Нормалната температура на процесора ми е около 90-91 °C (196 °F) при ненатоварено положение, а на ядрата 100-103 °C (217 °F). При натоварване температурата скача и над 100 градуса, а на ядрата 110-115. Преди 2 дни почистих лаптопа изцяло, смених пастата на процесора и резултат няма. Мисля, че тези стойности са абсолютно ненормални, дори и за АМД процесор. Посъветвайте ме какво да правя?
Характеристиките на лаптопа са :
Processor
AMD Turion™ X2 Dual-Core Mobile Processor RM-70
2 GHz, Level 2 cache 1 MB
Memory
3072 MB (1 × 1024 MB + 1 × 2048 MB)
Supports up to 3 GB DDR2 memory
160 GB SATA Hard Disk Drive 5400 rpm
up to 9 GB partition for system recovery
Video
NVIDIA GeForce 8200M
Up to 1407 MB Total Available Graphics Memory
Re:Температура на процесора?
и на мен ми се виждат доста високи, сигурен ли си, че вентилаторчето изобщо тръгва, когато процесора почне да грее?
Сигурно се е пукнала тръбата с флуида на радиатора и сега не може дасе охлажда коректно. Имал съм два такива случая , не е зле ако имаш друг радиатор да опиташ с него. А можер и процесора да е дал фира , както и датчика.
Всичко работи идеално. Дори ми направи впечатление, че преди да почистя вентилатора духаше топъл въздух, а сега дори и при натоварен процесор си духа студен. Съмнявам се дали пастата, която сложих не е някакво менте и не върши работа. Лошото е, че като загрее повече се изключва сам и трябва да чакам известно време да се охлади, иначе не се включва.
Данните за температурата ги взимам от евереста и от биоса. А за охладителя не видях никакви пукнатини или нещо да се е прецакало. Тия дни пак ще го отворя и ще проверя датчиците.
всички програми ли да следене дават една и съща информация?
последни версии ли са, защото ако са стари, може да не отчитат вярно подаваната информация от датчика?
Да последни версии са. Също така вентилатора още от самото стартиране върти на високи обороти и по това съдя, че процесора се мъчи, а няма причина за това. Оптимизирал съм стартиращите се програми, сървиси, направил съм и други настройки, които да не натоварват процесора и няма резултат.
принципно е възможно да не си сложил радиатора както трябва и при липса на добър контакт да не се отвежда никаква топлина.
възможно е и друго нещо - след като духа студен въздух от процесора, дали пък не ти загрява чипсета или видеото?
пускал ли си го отворен?
Провери между радиатора и вентилатора дали нямаш "кече" от прахоляк. Ако си ги почистил, е възможно и самият heаtpipe да е сдал багажа.
Смятам да го отворя и да го пусна отворен, за да видя всичко ли е наред. Искам да попитам само един може би глупав въпрос - на графичния процесор дали трябва да има също контактна паста, защото не видях на моя? По принцип на старият ми настолен компютър видеокартата беше също GeForce и там имаше паста, но при лаптопите не съм запознат как трябва да е ?
Цитат:
Искам да попитам само един може би глупав въпрос - на графичния процесор дали трябва да има също контактна паста, защото не видях на моя?
задължително трябва да има някаква гарнитура, то било килимче или паста
Процесорът ми е идентичен с твоя и дори в момента е 93 градуса и това като се има в предвит, че съм сложила и охладителна подложка на лап топа. Преди година пак ми загряваше така и го дадох да му почистят прахоляка - смъкна около 10 градуса така.
Тя тази тема е от май месец, ни така или иначе температурите са доста високи.
Пишете поне МАРКАТА и МОДЕЛА на лаптопите-да знем какво де не си купуваме.
Иначе и моето зайо при темпертаура в стаята 27.7-29 градуса е постоянно между 45-53 градуса при сърфиране в нета, а при натоварване със сериозни шутъри онзи ден го видях и на 65 -70 градуса процесора.
Пусна ли климатика на 24 градуса обаче температурата при игри е 55-61 на процесора и има едно PCH(шина ли какво е не знам) достига до 63 градуса максимум.Без климатик PCH стигна до 67 градуса.
Цитат:
Първоначално публикувано от justify
Пишете поне МАРКАТА и МОДЕЛА на лаптопите-да знем какво де не си купуваме.
Desktop --> AMD yes!
Notebook --> AMD no!
Laptop --> AMD no!
Айде да обясниш разликата между notebook & laptop
Лаптоп бяха първите модели на преносим компютър. После получиха името - Notebook.
Явно си имал в предвид Netbook което е друго :)
93 градуса е ужасно много за Notebook. Аз бих направил профилактика, за да не остана с един компютър по-малко.