Здравейте, става дума за един лаптоп Alienware m14xr2, на който сложих mSata SSD, което спря да функционира след около 20 дни, като преди това даваше няколко сини екрана. Замениха ми го с ново (нямаше нагар или някакви външни следи, просто беше умряло). След това новото SSD живя две седмици и започна да дава сини екрани, а в SMART показваше warning за "retired block count" - т.е. появили са се лоши сектори и са извадени от резерва. Даваше и доста бавна скорост на писане, докато четенето си беше нормално (около 500 МБ/с). Също така даваше и предупреждение за температурата на ССД-то (това само с второто, първото мисля че нямаше такъв проблем). И двете SSD бяха A-data mSata, т.е. не особено надеждна марка. Преди да сложа нов (този път мисля да е Intel), ми се иска да отхвърля евентуален проблем с дънната платка или mini pci-e порта. В случая на моето дъно (HM77) нещата седят така - на един PCI-e порт е свързана една платка, която го споделя между две устройства - едното е Killer Wireless Wlan картата, а другото е по избор - или mSata SSD или HD Wireless Display Card , която има още няколко пина, които остават празни като се монтира ssd. С една дума - нямаше ли дефектен PCI-e порт да "изпържи" и WIFI картата или евентуално да създава някакви други проблеми, или е възможно просто магистралите, които вървят към SSD-то да създават някакви проблеми. Ако целия PCI-e порт е с общ регулатор на напрежението, би могло да се изключи вероятността да се подава по-високо напрежение, защото това би "изпържило" и WIFI картата.
Дотук с теорията. Къде и как на практика може да се провери или просто да действам на принципа проба-грешка и ако следващото SSD си замине по същия начин, да търся проблем а другаде.
Нещо друго интересно - от DELL ми споменаха, че точно този модел не работел "по техните стандарти" със 120 гб дискове, но принципно не пречело да сложа такъв, просто не съответствало на някакви си техни тестови стандарти. Много хора в чужбина слагат Crucial M4 и са доволни (той е със Marvell контролер), докато евтините Adata , а и по-скъпите Intel (макар и с по-специален фирмуер) ползват Sandforce.