Здравейте на всички!Понеже,ще си взимам лаптоп и този модел който съм си го харесал с предлага с 2 модела процесор и бих искал да знам заслужава ли си по-скъпия(към 100 лв. отгоре).
Intel I5 1335U или Itel I7 1355U
Здравейте на всички!Понеже,ще си взимам лаптоп и този модел който съм си го харесал с предлага с 2 модела процесор и бих искал да знам заслужава ли си по-скъпия(към 100 лв. отгоре).
Intel I5 1335U или Itel I7 1355U
Ако е с вградено видео си струват тия 100лв.
интел нямаха ли проблем с 13та и 14та серия ? или бъркам ?
i5 1335u vs i7 1355u - Google Search
Зависи за какво ще го ползваш.
Аз бих увеличил RAM минимум до 32MB, примерно. Вместо по-скъпия процесор.
Да беше написал цялата конфигурация. Компютърът не е само проц!
Това са модели на еднаква платформа и се отличават само в процесорите.
Отделно са и в "промоция" и двата в момента.
Разликата в цената вече е 50лв. и аз не виждам смисъл да се купува моделът с i5.
Имай предвид, че са 2 годишни модели.
Успех с избора!
И бъркаш - в случая и донякъде частично не бъркаш. За флагманските десктоп модели 13900К и 14900К с едни по-ранни биоси на дъната и без някои допълнителни настройки, беше съобщено за деградирали с времето бройки от по-високи напрежения пускани от дъната. Излязоха нови биоси, които уж оправят проблема за ново закупени процесори. Това не касае другите десктоп модели и за тях няма подобни данни. А за мобилните модели въобще няма общо.
Проблемите са в микрокода на процесорите, не в дъната! Това с голям зор си го признаха от Intel.
Същото се отнася и мобилните версии на процесорите, но в по-малка степен.
Въпреки, че производителят изтъква като причина всичко друго - едва ли не глобалното затопляне.
Но не и собственият си инженеринг и производство!
В тубата имаше много клипове по въпроса.
Е, нали това написах - производителите на дъната пуснаха официално биоси с новите микрокодове изпратени от Интел. Беше добавена и нова опция "настройки по подразбиране според спецификация на Интел". Микрокодовете се интегрират в биос. И пак ти казвам, че касае големите лами 13900К и 14900К, които имат високо TDP. И отделно да постигат високи резултати по ревютата ги бяха пресилили. 13600К като моя например нямат никакви проблеми. Бачка като пушка вече 3г. То и аз винаги съм го ползвал не на фабричните настройки по подразбиране.
Ако ще говорим за сензации, имаше и примери с "прогорели" АМД 9800Х3D малко след монтажа. При АМ5 и ДДР5 имаше и доста драми със съвместимостта дъно-процесор-рам памет. Контролерът за паметта е в процесора. Паметите имат ехро профили, които някои път не тръгват. Черни екрани, зареждане по 2 мин. Едни специфични настройки за mcr, pde и т.н.
Общо взето последните години съвременните десктоп платформи стават доста по-сложни, проблемни и все по-често не става монтираш-пускаш-забравяш. А трябва да четеш и да правиш допълнителни настройки.
Аз предпочитам АМД процесори и последните 6-7 години минах през Амд 3600, после го смених с 5600Х - и двата с едни и същи ДДР4 памети на дъно В450 Томахоук. После по-голям ъпгрейд на 7600Х с В650 Томахоук и ДДР5 памети. Имах проблеми с много бавно стартиране, сини екрани, при смяна на въздушното с водно при монтажа без да искам изкривих пинове на сокета на дъното.. Ядосах се и отидох при интел с Томахоук Z790 и 13600K и същата ДДР5 памет от системата с 7600Х. И с 7600Х и с 13600К си трябваше допълнителни настройки в биос. Не става вече като едно време, като не разбираш и пускаш на "фабрични". Същото важи в голяма степен и за новите поколения видеокарти. И проблемите са все по-чести спрямо миналото. Технологиите приближават "предела" си, усложнени са, някои неща не се до изпипват и от производителите. Интел ги грози фалит, нещо което изглеждаше немислимо преди време.
Този пост е редактиран от VanDan; 12-04-25 в 22:15.
Спал съм, когато съм писал вчера!
Колегата, когато е писал, вероятно е има предвид разлика от 100лв. м/у двата модела преди промоцията.
В момента по-скъпият е със 100лв. под старата цена на по-евтиния.