бавно загряване на фурна санг
здравейте отново съм на кръстопът и реших пак да се допитам до знаещите в този прекрасен форум :)
та питането ми е следното имам готварска печка санг,вече извън гаранция и фурната взе да пече много бавно,а я слагам на най-висок градус.как да разбера дали е от термостата или от нагревателя(предполагам че там се крие решението)? :help
Re: бавно загряване на фурна санг
отваряш и мериш нагревателите един по един, ако са здрави може да е терморегулатора, или хлабава връзка някъде.огледай и ключовете може някоя пластина да е светнала.
Пъхаш една термодвойка вътре във фурната и разбираш дали температурата е колкото си я задал. Милтимер с термодвойка струва няколко лева. Другото нещо е да измериш консумацията на ток и да видиш дали съвпада с написаната мощност.
От писаното по горе се сетих за още един вариант. Превклчватела на режимите може да не прави хубав контакт, да е нагорял. По принцип правилото е той да се наглася когато термостата е завртян на 0 или просто да е исключил. При включен нагревател и вртене на ключа за избора на нагревател може да се прецака и се прецаква много по бързо този ключ. Ако е той отиваш в сервиза и си купуваш нов и го сменяш сам за да ти дойде по-евтино.
ок ще проверя за тези причини,но съм 100 % сигурен че температурата коята задавам не отговаря на исканата-не може едни печени картофи да се готвят 3 часа на 300 градуса :d
Ами тогава всичко е ясно. Терностата е прецакан, но преди това провери за лоши връзки. Ти като отвориш печката ще видиш всичко де.
здравейте отново
по моя въпрос-оказа се не терморегулатора развален ,а изгорял долния реотан на фурната.днес отидох купих нов за 23 лв,и преди да го монтирам реших да му премеря съпротивлението(което се оказа ок) и също така за връзка с корпуса.сложих на 20 Мома и ми показа около 19 и нещо.знам че и на всякакъв друг уред ми покаже такова нещо че има връзка с корпуса.както и да е все пак реших да го монтирам,свързах всичко и накрая като завъртя ключа и вкл.фурната ,при проверка с фазомера върху металния корпус и котлоните свети.пипнах даже и с ръка но не ме хвана ток.дали е нормално така и да го оставя или да отида да ми го сменят?
П.П. като вкл.котлоните фазомера не свети
какво да правя?
провери си зануляването на печката!може влага да е проникнала в реотана от дълго стоене по рафтовете в магазина .но след първото нагряване трябва да изчезне.във всеки един случаи 19 мегаома е твърде високо съпротивление за да стане фал.
интересното е че ,като вкл . първата позиция,която е за крушката свети силно после като превъртам за градусите намалява светенето,мога ли да проверя колко волта минава през печката.едната сонда трябва да е към корпуса ,а другата към нулата на контакта ли трябва да е ?
постави мултицета на 200 волта променливо и измери между корпуса на печката и нула от контакта.ако ти покаже някакъв волтаж това означава че печката ти не е добре занулена.
ok мерси ще пробвам и ще пиша какво показва :)
показа ми 170 волта променливо ,но след стопяването на разклонитела (китайски),се оказа че зануляването му е никакво.след замяната му,сега всичко е ок.
мерси на всички за отговорите
Трябва ти мегер за да измерип изолационно съпротивление. Щом обикновен мултимер мери съпротивление, печката е опасна. Провери си зануляването.
сега като вкл.печката в нормален ,занулен контакт и меря между нулата и корпуса ми показва 0,така че мисля че няма проблем ?
що не и пуснеш един допълнителен зануляващ проводник както е при бойлерите.