-
Предпазител за бойлер
Здравейте,
След като снощи за малко не гръмна бойлера :081: ( бях го забравил към 2,5ч включен ) и беше направил ЦЯЛАТА вода на пара, направо ми прилоша.
Бойлерът е от старите, които се слагаха във всеки апартамент по бай тошово време ( на квартира съм и за това не е сменен ).
http://img411.imageshack.us/img411/5112/dsc02892.th.jpg
http://img411.imageshack.us/img411/9383/dsc02893.th.jpg
По принцип си има едно черно палче, което сработва и бойлера изключва, но в този случай то е сработило май прекалено късно.Преди няколко дена пак падна и аз го нагласих за да почне да работи бойлера, но явно доста съм го заклещил и сега е сработило по-късно.
Има и уж някаква предпазна клапа, която до колкото знам трябва да почне да изпуска пара ако се пренагрее, но явно и тя не работи :081: Нея е ясно, че ще я сменя, но въпроса ми е:
Има ли някакъв предпазител, който да се свърже и при достигане на определена температура или да кажем след 1ч автоматично да сработва за да не се получава повече така?Или просто дайте някаква идея какво може да се направи в случая.
Мерси
-
Re:Предлазител за бойлер
Бойлера си има темозащита. Това дето ти е паднало е точно темозащитата. При теб явно темостата също е повреден. Трябва да се сменят и двете джаджи, а силно препоръчително е да смениш бойлера докато все още не е гръмнал.
-
лошото е, че хазайката няма да се навие и ще трябва аз да го купя със собствени пари... Май най-добре е да извикам някой който разбира и да каже какво да се прави...
-
Няма смисъл да се занимаваш да го ремонтира. Опасно е да се ползва този бойлер. Вероятно и предпазният клапан е затлажен с варовик. Слагай един нов елдом инвест. Ако гръмне този бойлер може да нанесе невероятни поражения. Новите поне са направени ако несработят защитите фланеца да се избие от налягането и да не гръмне. Ако си от Варна смяната става много лесно. Само се обаждаш в сервиза и идват с новия бойлер и го монтира. Стария също ще ти го вземат ако желаеш, като затова няма да ти вземат пари.
-
на пазара продават програмируеми релета и спокойно може6 да си вземе6 такова.Аз моя така съм го включил заедно с контактор.Естествено е наи добре да смениш термостата.Или бойлера.
-
Ами от Пловдив съм.Ще говоря пак с хазаикада да видя, но ме съмнява.
dani_k дай малко инфо за това реле.Няма да е лошо ако не те мързи и някаква схемичка или по снимката която съм дал да надраскаш как се възва ( ако ти се занимава ).
Термостата и предпазния клапан още утре ще ги сменя с нови, но искам да има още някаква защита!
-
релето е на Легранд разграфено е като часовник с 24 часа.намерих го в Бриколаж но го има в почти всички магазини с ел материали.Идеята е да се ползва предимно нощна енергия.Моето де.Има и по евтини китайски аналози.По принцип го смятах като ампрераж да може да управлява бойлера но...при теб зависи от мощността на бойлера дали ще ти трябва контактор.Схемата е елементарна.просто с релето управляваш бобината на контактора а тока на бойлера го прекарваш през силовите контакти.Незнам как се ка4ва схема тук или снимка.
-
Аха.Ще мина утре да погледна да видя какво ще кажат.
За снимките аз съм качил в първия пост.Принципно там се ъплоудва много лесно ;)
-
Програмируемото реле няма да го спаси от гръмване на бойлера. В случая бойлера е бил на косъм да гръмне. Вероятно вътре е пълен с варовик и след поставяне на нов термостат пак може да прави висока температура. Принципно може да се изчисти варовика, ще трявба да се свали фланеца. Тога и уплътнение ще трябва да се смени и т.н. След поставяне на термостата може да се измери температурата и ако е висока да се намали.
-
Ясно е че никой няма да купи нов бойлер , камо ли хазяина с пенсията си от 100лева , в този случай сваляй бойлера на земята отваряй го изчисти го от варовика вътре , смени терморелето задължително както и другото термо ключе което изключва последно ако нещо се сгафи , тук таме кабелче смени ако е нагоряло както и нагревателя и всички уплътнения , все още се продаваат по магазините части за тези бойлери , ще дадеш 25 лева макс но ще спиш спокойно.
-
Ето какво е моето предложение. ИЗключваш захранването към бойлера, разкачваш всички проводници, като ги отбелязваш кой къде е бил с перманентен маркер! Сваляш термозащитата и терморелето. ИЗточваш бойлера, развиващ болтовете на фланеца и го сваляш за да се дооте4е водата. Като свалиш фланеца се преготви с една кофа за котления камък и чернилката които ще излезят от бойлера. Изчистваш внимателно бойлера от всички боклуци и наслоения, купуваш ново уплътнения и по обратния път монтираш фланеца. Монтираш новата термична защита, новото термореле, новия предпазен клапан и възстановяваш всички проводници точно както са били, като ще гледаш да ги затегнеш добре, за да не се загряват в мястото на свръзка.
Не е кой знае каква философия, но все пак трябва да възстановиш проводниците точно както са били, понеже иначе има риск да те удари тока най-малко!
Няма смисъл да се сменя бойлера при положение че апартамента не е твой! КАто е здрав и не тече, сменяш само това което е повредено!
Успех!
-
Според снимката този бойлер е от 1974 г./Цена 135лв/ Т.е на възраст 35 години.И не е протекъл казана до сега ? Каквото и да смени от електрокарантията му механичната му надежност ще бъде като на морска мина от втората световна война.
Колега, споразумение с хазайката за отбив от наема и купувай нов. За да спиш спокойно...
-
тук идва сложния проблем.Бойлера е в тоалетната, която е 1 метър широка.Бойлера се пада в дъното ( дълга е към 4м ) в една чупка заради отдушник.Просто е толкова тясно там, че ми е бедна фантазията как са го сложили.Какво да говорим за сваляне...
Бойлера е от големите (мисля 120л или нещо такова ).В нас когато сваляхме същия, бяхме 2ма човека, като с мойте кг и мускули :) само придържах, та за малко да затисне човека който го сваляше ( а той си беше здравичък :) ).
На всичкото отгоре се пада точно и зад WC чинията, дефакто няма никакъв начин да се стъпи някъде стабилно без опасност да залитнеш или ако нещо пада да се дръпнеш.Абе чакай да снимам :)
Незнам кой приател да викна или да платя на някой/няколко да го свали :)
http://img512.imageshack.us/img512/9215/dsc02900.th.jpg
http://img512.imageshack.us/img512/1962/dsc02901.th.jpg
Ами това е общо взето.Ще събера доброволци пък да видим какво ще стане... Но явно найстина трябва да се изчисти преди да се смени каквото и да е.
П.С. Някой скоро отървавал ли се е от такъв бойлер ( циганите редовно минават и ги купуват ) та да каже може ли да му се вземат някакви пари или ще им е подарък да си покрият пътните и да ме отърват от него :)
-
Ако бойлера не е протекъл е глупост да го хвърляш. Глупост е и това ,че релето няма да те спаси.само това с по4истването има смисъл.Имам такъб болер и ти казвам , 4е вероятно те попаднеш на голям боклук от новите..
-
абсолютно съм на същото мнение! Всичко ново е с пъти по-калпаво от старите уреди!
На този етап всеки артикул се произвежда да работи добре докато му мине гаранцията и след това..........ново!
Поправи стария бойлер и ти си 4овека!