-
Отговор: Перални - проблеми, сервиз, начини за разрешаване
Здравейте!
Днес се наложи да сменя помпата на пералня бош. В магазина ми дадоха същата помпа на същата марка но вместо оригиналната букса беше с кабелни обувки.
Отделно намотките бяха алуминиеви а не медни и магнитопровода беше една идея по тънък. А пък да не говорим и колко по лека беше от старата.
Та издразниха ме тези 3 разлики и реших да прехвърля бобината заедно с магнитопровода от старата на новата.
Всичко пасна точно.
Питането ми е: да опаквам ли някакви бъдещи неприятности свързани с тази интервенция?
В смисъл че новия магнитопровод е по малък и предполагам ротора е изчислен по него, а пък аз сложих по голям магнитопровод. Ако съдим по различните магнитопроводи то почти сигурно е че и роторите ще имат някаква разлика. Какъв би бил ефекта ако ротора е различен? Да загрява повече бобината?
Пак казвам, всичко пасна точно без никакви луфтове и за сега работи. Единствено че този магнитопровод е с повече ламели.
-
И при помпите е пълно с китайски ментета. Виж тоя клип, ако е Аскол може по лепенките да видиш дали е менте.
https://www.youtube.com/watch?v=xiWzyu9jRs0
Въпросът е, защо си я взел като си видял, че не е същата? Магазини за резервни части бол, има и онлайн.
А може просто както с всичко останло, новите модели да са ги поорязали както е показано тук:
https://youtu.be/xTAXe5nV0cA?t=678
-
Да Аскол е.
Ами взех я понеже беше събота на обяд и това беше единствения работещ магазин. Те всъщност са си само 2 в Монтана.
Гледах ги и онлайн но си беше събота а тогава най се ползва пералнята.
Пък и после трябваше наново да я разглобявам. Не че старата не работеше, просто ми писна да дежуря пред нея за да видя дали ше тръгне или не. Когато не тръгваше я почуквах и готово. 2 седмици все отлагах ремонта и сега намерих свободно време.
-
На новата помпа са си спестили медното покритие.
Все тая от какъв материал ще е намотката на този мотор, та те вече електрожени правят с алуминиеви намотки.
-
Цитат:
Първоначално публикувано от
bobivg
Жената беше записала час за ремонт в сряда (много е чувствителна на тема пералня) и нямаше време да купя четки.
Предупредихме човека да си носи. Смени ги и тръгна. Това е бил проблема.
Сега се надяваме да изкара още 19години :)
Ама е така като стане ......
Не е частен случай, така трака вече на всяко пране.
https://youtu.be/2lbU3lgDlW8
На какво може да се дължи този звук? Може ли майстора нещо да не стегнал и затова да тропа?
-
За начало, хвани казана и го разклати нагоре- надолу, ако може да те ориентира къде трака.После виж тежестите на казана дали са хубаво захванати към барабана, да не тракат те от някой незатегнат болт, ако евентуално е свалял някоя -отгоре и евентуално под маншона/люка отпред, ако имаш.После, провери отзад, като свалиш задния капак, където е мотора с шайбата, дали мотора не играе в леглото си.
И накрая виж дали амортисьорите не са ти разбити.
Преди 2-3 години като сменях казана на моята, се появи тракане при първия тест и се установи, че не съм затегнал хубаво едната тежест към казана, отпред под маншона и трябваше да извадя пак казана и да я затегна хубаво, защото нямах достъп до нея с монтиран казан...
Предполагам, си завъртял с ръка барабана, да отметнеш, че не трака, нещо вътре в казана....
Веднага като си тръгна майстора ли се разтрака, или...
Мисълта ми е,че ако е тракала още тогава, можело е да го викнете да си я погледне...
-
Цитат:
bobivg
Ама е така като стане ......
Не е частен случай, така трака вече на всяко пране.
https://youtu.be/2lbU3lgDlW8
На какво може да се дължи този звук? Може ли майстора нещо да не стегнал и затова да тропа?
Може да е разбит лагера на мотора и моята така тракаше докато затегна лагера.
-
@palev, аз си демонтирах двигателя, майстора го е слагал. Тежестите не са барани поразклатих не чух да издава звук нещо.
slip in, лагера на мората не би трябвало да е проблем когато сменяхме четките нито аз нито майстора е установил луфт.
-
Може амортисьорите да са разбити.Клипа при празен казан ли е правен или с пране?
Ако клипа е бил с пране (както предполагам), пусния я празна и виж дали шума е същия, ако са амортисьорите би трябвало да е доста по-слабо(тихо) чукането.
Може да тестваш амортисьорите като отвориш задния капак и бръкнеш през отвора, хвани единия, после другия с ръка, а някой да клати и/или натиска казана надолу-нагоре, напред назад, да видиш дали трака нещо.
Преди да бръкнеш с ръка отзад, издърпай щепсела на пералнята от контакта!
-
Не трака когато е празна. И с много и с малко пране трака.
-
Наклони я настрани и виж амортисьорите тогава.Натам отива работатата....
-
Как ви се влагат пари да кърпите? Тая е избушена. Трака като помпа дизел ;) Отивай да купуваш нова с 5 години гаранция, и не се прави:BigGrin
-
Palev, пружините се виждат и на клипа какво да им има!!!
Цитат:
brotzki
Тоя па, мисля да карам още 19 години.
-
е, тогава що пускаш запитване, мятай я на боклука и да се приключва казуса.........
-
Цитат:
Palev
е, тогава що пускаш запитване, мятай я на боклука
Ами надявах се някой който се занимава с това да даде компетентно мнение на база практически опит с такава техника. Дет се вика да е чувал стотици тракащи перални.
п.п обърках цитата горе, редактирах го.