Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 41
Like Tree12Одобрявам

Пералня AEG 7000 LFR73844BE проблеми с баланса

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2024

Пералня AEG 7000 LFR73844BE проблеми с баланса

Въпросната пералня е закупена в последните дни на юли, тази година. Още на втория ден, при първото пускане с дрехи, след като балансира прането и започва да вдига оборотите се забеляза едно разлюляване на пералнята, последвано от клатене и тракане. Това в рамките на някакви секунди(10-20) докато качи оборотите, след което всичко се нормализира, същото се случи и когато свали оборотите. Първоначално си помислих че не е нивелирана добре, играх си една седмица за да я нивелирам перфектно по хоризонтала, по вертикала, по диагонал, но резултатът беше същия. Взех едни гумени тапи - стана още по-зле.
    Продължих с нивелирането, но почнах и да ровя в нета. Попаднах на тази стара тема, описаното от колегата бе аналогично, и си помислих "Това ще е". Извиках техник, който провери барабана, отвори я, след което каза, че имало провисване на барабана, т.е. лагера бил тръгнал, и съответно ще се сменя казана.
    Това стана на 25-я ден от закупуването на уреда, при 20 цикъла, работни 32 часа според таймера.
    Сега въпросната пералня е на 2 месеца и половина, новият казан е на месец, при 10-15 цикъла, и пак около 30 часа. Проблемът е, че въпросните 'движения' на пералнята пак ги има, и може би са една идея по-силни. Освен това, на този, новият барабан като че ли центъра нещо му бяга, при въпросните 'движения' траекториите които описва са далеч от окръжността, а по-скоро са някакви свободни движения, които само засилват люботството ми да разбера колко ще изкара.
    Залюляването на пералнята е някак в горната и част, като лявата страна се и разтриса, при разклащане на барабана с ръка се чува тракане подобно на това при качването на оборотите, но за съжаление не мога да разбера от къде идва. Пералнята е нивелирана, върху твърда повърхност, а 'движенията' ги има без значение дали е заредена с много/малко пране.
    Изобщо доста неприятна ситуация с това чудо на техниката, а и все негативни сценарии се очертават за съжаление, с оглед на което всякакви идеи и мнения ще ми бъдат полезни.
    Този пост е редактиран от lupar; 13-10-24 в 21:44.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Отговор: Пералня AEG 7000 LFR73844BE проблеми с баланса

При празна пералня как се държи?

4. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Пращай я на ремонт, никакво тракане не бива да се чува при клатене на барабана в каквато и да е дирекция.
    Не е проблемът в нивелацията за тези симптоми, нивелацията по-скоро оказва дългосрочен ефект, нещо като здравословния начин на живот.

5. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград

Май след 3 ремонта ако не я оправят може да им я върнеш и да си искаш парите, нещо такова беше…

6. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Три ремонта, но еднакви. Зависи какво са написали в протокола и гаранционната карта от оторизирания сервиз.
    Въобще ако има такива документи при колегата.
    По-добрият вариант е да не отремонтират уреда в рамките на 30 дневния срок от заявяването на повредата. За целта, обаче, трябва да има някъде регистрирана датата на предявяване на претенцията.
    Обаче има нюанси от сорта, че 72кг чудо трябва сам да го занесеш в магазина, от който си го купил. Надлежно опаковано, за да не го потрошат при транспорта. Оттам те се разправят със сервиза с всичките последствия от това.
    От друга страна в гаранционната карта е написано, че при повреда трябва да се обадиш на посочения телефон на AEG.
    Вързали са си гащите, гадовете!
    Но все пак ЗЗП Lex.bg - Закони, правилници, конституция, кодекси, държавен вестник, правилници по прилагане е основополагащ.

Моята пералня и тя е 8кг, но 1200об/мин и има същото поведение след смяна на казана в гаранция. Само шарките на барабана са обикновени, с перфорация. Празна няма никакви паразитни шумове и дисбаланси. Следващият етап е да почне да надърпва и къса дрехите. Появяват се на произволни дрехи и места микроскопични дупчици като от молци.
    Имам чувството, че в завода и от сервиза за Булгаристан монтират някакви бракувани, заводски възстановени или правени неизвестно къде 13-то качество казани. Подозирам жълто-сини: Пошук на AEG.se | AEG
    При мен не смениха амортисьорите и голямата шайба. Само казана комплект и той дойде в отворен амбалажен кашон без никакви надписи на него. Ремонтът се извърши у дома в мое присъствие.
    Предполагам и при колегата е същото положение.
    Преди 2-3 дни, ако не ме лъже паметта пак имаше оплакване за подобен или аналогичен модел на AEG във форума.

@lupar,
    Заявявай още утре на националния телефон на AEG България да си ремонтират боклуците, докато са в гаранция!
    Не на БГ Сервиз, а на Call Center AEG - има го в гаранционната карта. Само си запиши PNC номера - много цифри, започващи с 9.
    Трябва да е 914 501 402 00 или 01. Има го написан в документите и на етикета под люка.
    Специално казанът на двете модификации е еднакъв.
    Пералнята е полякиня, уж, по документи, естествено: WM PIS 20210425
    И не им се връзвай на AEG, когато започнат да те плашат, че ще си платиш за "лъжливо" повикване!
    Успех!
    Този пост е редактиран от Gena_bs; 14-10-24 в 09:44.
    tanatos одобрява това.

7. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2017

Тези малки дупчици по дрехите дето наподобяват дупки от молци май са от омекотителя. Преди години вкъщи не се пускаше пералня без да има омекотител и тези дупчици по памучните тениски бяха станали ежедневие. След като разбрахме колко са вредни тези омекотители спряхме да ги позлваме и дрехите започнаха да си излизат без дупки. За това не се бях замислял докато не ми попаднаха разни статии в нета. Наскоро се сетих за това и пуснахме една пералня с омекотител за тест. На една памучна тениска веднага се появиха дупчици. Та в тази връзка, не мисля, че пералнята може да накъса дрехите.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Не ползвам омекотител!
    Памучните дрехи се късат и от силно агресивните "еко" боклуци, които се продават у нас под името перилни препарати.
    Даже повреждат фините ластици на бельото и чорапите. Особено на тези с "рециклирани" памучни съставки.
    Със сигурност проблемът с късането на дрехите е механичен. Появи се почти веднага след като смениха по гаранция казана.
    Не го прави винаги и не мога да засека точните условия, при които се получават.

10. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2017

Явно проблема може да е и от пералнята. Относно перилните препарати, вкъщи от години не се купуват такива за бг пазара. Новите дрехи са с потресаващо качество като цяло, независимо дали са от рециклирана материя или не. Както и всяка друга стока в последните години. Дори човек да даде повече пари, пак няма никаква гаранция за качество.

11. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2024

espace - когато е празна тези проблеми ги няма.
    Rakeem - от ремонт идва, какво са правили не знам, но гледам да не мисля прекалено негативно, понеже смисъл няма, че не трябва да трака и на мен ми е ясно, но..."вързали са си гащите" както казва колегата. Иначе първоначално си мислех, че е от нивелацията, сега е стабилна и дотам. То и самият техник(след ремонта говорихме) каза да не се вживявам с нивела, и намека беше, че са си такива.
    ccankov73 - 3-4 ремонта, при желание нали се сещаш, че може и веднага да стане - "според добрата воля на търговеца", в областен град съм и най-вероятно ще си общуваме с едни и същи хора, за съжаление.
    Gena_bs - проблемите които имаш с твоята "пералня" 1 към 1 ги има и при мен, засега липсва това с дупченето на дрехи, но си мисля, че е от барабана. Колкото до документите, ами имам всичко необходимо, запознат съм с процедурите в детайли, неприятното е, че в един момент проблемът от технически ще стане юридически, затова засега и не споменавам точно от кой град съм. Запазил съм дори опаковката(заводска е), иначе на моята пише Италия, фабриката е в Pordenone, а къде е сглобена реално... Първо си мислех, че са партиди предназначени за нашия пазар сглобени с проблемни детайли, но сега съм склонен да си мисля че наистина са си такива - за да издържат минимално време.
    Изхвърлих 15 годишна пералня, правеше проблеми, но работеше, без нито един ремонт за този период, пускана дори по 3-4 пъти дневно, и тази уж я взех за да не правя компромиси и да не го мисля. И то това всъщност е най-неприятното, разправии, нерви, мъкнене на тази пералня, като цяло - сериозни разходи, а да се наливат пари в нещо, което явно е боклук и ще създава проблеми в бъдеще време не ми се струва правилно, загубите стават по-големи след като се удари чертата.

12. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Само няколко изречения и спирам, за да не цапаме темата на колегата.
    Дори в мъжките чорапи, на които пише памук, със шрифт за микроскоп е написано, че минимум 25% е рециклиран памук.
    Останалият е от "устойчиво отглеждан памук" и изкуствени влакна:
    Дрехи от устойчиво отглеждан памук и рециклиран материал дефилират в Lidl - Lidl Лидл България
    Това важи за практически всички тъкани на нашия пазар. Включително и за тези в бутиците, болшинството от дрехите в които са с "устойчив" произход.
    От държави като Китай, Турция, Бангладеш и т.н. Все страни с "традиции" в текстилното и шивашкото производство.
    Щом видиш на каквато и да е била стока надпис: for East Europe, for Balkans или за бивша Югославия, БГ, Ro, HU, BE, UKR (вече не пишат RU) и всичко трябва да ти е ясно! Боклуци, отрови, химия, максимум 3-то качество и т.н.

Така е и с въпросната пералня на колегата.
    Tя се предлага само в посочените от мен страни + PL. Предполагам, че последната буква в означението на модела E, означава East Europe.
    За островчето, примерно, тя липсва - само LFR73844B!
    CubanLinx одобрява това.

13. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2024

Gena_bs това с буквите за съответния пазар го забелязах, има го и при Bosch, според мен качеството е такова за всички, може би за нас малко повече, както писах и в другата тема същите оплаквания ги има и от Италия, и не са малко. Просто там не са много хората които биха почнали да търсят причините за някакъв технически проблем, то там дори и самото изхвърляне не е толкова лесно, а за всичко си има някаква процедура.
    Темата е важно да е полезна, така че не се притеснявай за "цапането", дори сега ще уточня някои неща които си писал по-горе.
    Връщане на нормално функционираща стока закупена от физически магазин не е предвидено, ако е дефектна пак не е предвидено. Прави се ремонт, при невъзможност за извършването му, или ако са извършени N брой ремонти се приема, че стоката е не подлежи на такъв и следва да бъде заменена с друга/възстановена сумата. Последната опция е доста трудна в някои случаи. Рекламации могат да се предявяват по три начина:
    1. Сервиз който обслужва въпросната марка уреди.
    2. На някакъв телефонен номер обявен от съответния производител.
    3. При търговеца от където е закупен уреда.

Правилният начин е 3, колкото и странно да изглежда, като всъщност е и доста по-трудно и неприятно, но според закона това е единственият начин, а другите два някой ги е добавил за да подвърже нечии гащи. От друга страна не е трудно човек да се сети, че страните от трите точки са в постоянна комуникация помежду си, и в крайна сметка всичко отново опира до "добрата воля на търговеца". Иначе при замяна със същия уред, ами че той най-вероятно ще е като първия, от същата "реколта"!

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Замяната не е задължително да е точно със същия уред. За 2 до Х години моделите се сменят.
    Възможно е и да замениш с друга марка или по-скъп модел от същата. Срещу доплащане, разбира се.
    Зависи каква е "официалната" политика на търговеца и/ или магазина. Или както се разбереш с управителя.
    Замяната на нормално функционираща стока - нали говорим за повредена такава? Т.е. не отговаря на техническите и функционални характеристики и предназначение.
    3 еднакви повреди, документирани надлежно от оторизирания сервиз и стоката се заменя/ връщат се заплатените пари. За общ брой повреди преди замяна в гаранционен срок - зависи от вносителя. Обикновено на гаранционната карта има отрязъци за всеки ремонт. Общо 5 или 6 са максимум.
    Скоро не съм чел действащият в РБ ЗЗП и може да има някои неточности във формулировките. Но смисълът е такъв.
    В някои "недемократични" държави е възможно да се направи рекламация в рамките на установения с държавен сертификат за съответствие експлоатационен срок на стоката. На някои, примерно автомобили, може даже да е 10 и повече години!
    Този пост е редактиран от Gena_bs; 14-10-24 в 18:54.

16. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2024

Gena_bs това което си написал е 100% вярно, уточнявам - писах по повод обаждането към call center-а, рекламация се подава към магазина от където е закупена стоката. И знаеш ли, с нежелание я приеха(моята), ТехноМ е веригата, и политиката им зависи от категорията на конкретния магазин. За разрешаване на такива ситуации си има юристи (потребителско право), като тези казуси ще стават все повече, а инак да се обикаля с гаранционната карта и касовата бележка - може, но резултат не би бил задоволителен.
    Сега по темата, няколко мои наблюдения и разсъждения, когато я отваряха за "преглед", забелязах на прима виста, че липсва една 'шина' ще я нарека която свързва лявата и дясната стена на корпуса. При други модели гледам я има и там се фиксира ваничката за препарати, и може би други детайли. Горната противотежест пък ми се видя доста малка, и изместена доста в дясно, въпреки че и при другите модели е така, та си мисля, че може би това спомага за клатенето, което очевадно е от лявата страна. Голям барабан/казан, малко пространство, слаби амортисьори(сигурно за захванати доста по-ниско), нефиксирани кабелчета/тръбички. Странното е че тракане се чува и като разклатя барабана с ръка!?

17. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Интересно, че пише Италия!
    От какъв зор тогава на сайта на Зора са посочили като страна на произход Полша. Линкът, който постнах днес сутринта е от техния сайт!
    На сайта на TM е същият Информационен лист: WM PIS 20210425 (technomarket.bg)
    Ето още едно доказателство, че твоят модел е за държавите от 4-5 свят - демек източния заден двор на "демокрацията":
    https://www.electrolux-ui.com/Search...serManualCode=
    Няма упътване на език на държава по-западна от Унгария. Даже на чешки и полски липсват.
    Лъжат като дърти ...! И производители, и вносители, и търговци...
    Конкретен технически пример. На всички техн. х-ки на моята пише 1200об/мин. И в един момент на официален сайт на Electrolux е посочено, че голямата ремъчна шайба в нея е за до 1000. Нямам думи просто!

Тази "шина" или усилващ корпуса елемент трябва да е на мястото, на което си написал.
    Няма как да липсва, освен при ремонта някой да си я е спестил и прибрал за себе си! На моята пералня е там, въпреки, че и за нея не е посочена като part number в раздел Housing на сервизното.
    На 15-годишният ми Electrolux тези шини даже са две - една отпред и една по средата на корпуса. Той не мърда въобще практически при центрофугиране.
    Отделно, че предния панел се държи на едни PVC крепежи/ щипки и само на два самонарезни винта в горната част, под панела за управление. Дефакто той е само за украса и закрепване на люка и ключалката. Не изпълнява никаква функция за уякчаване на корпуса на машината.
    Преди 2008 корпусите на Electrolux са се разделяли на две части през средата на страничните стени. И са с поне 2 шини отгоре. Има клипове при руснаците за замяна на лагерите.
    Отделно амортисьорите на старите модели са друг тип (газови), метални 120N, а сегашните са 60 или 80N пластмасови.
    То на моята секция вратичките са с метални газови амортисьори... на 150N!
    Този пост е редактиран от Gena_bs; 15-10-24 в 00:04.

18. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2024

В Зората по табелка така са го написали, но по-скоро е от немарливост(някой забравил смени държавата), а иначе явно в Полша им е регистрирано основното дружество в ЕС, на стикера пише "Made in Italy" и като адрес на фирмата Електролукс Полша.
    Това за шината обаче не звучи добре, да липсва не вярвам, явно не е била предвидена поначало. Това евентуално ще го проверя на по-късен етап, засега пералнята се води 'работеща', 'отремонтирана' и гаранционна. Инак от клипове видях че при определени перални Bosch горната противотежест е разположена централно и симетрично върху задната част на казана - някак по-стабилно ми се струва. Намерих и познат който е цепил казана на 7-8 годишно AEG, 3 години кара без проблем, но не помни подробности за
    съжаление. Ти твоя Electrolux отварял ли си го, знаеш ли part N на амортисьорите? Струва ми се, че са съвместими, и търся характеристиките, пък за тая моята никаква полезна информация не намерих, явно е правена не за петия, а направо за "ония" свят.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. пералня Whirlpool AWM 245-600 проблеми с програматора
    От bukke във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 0
    Последно: 05-11-10, 21:41
  2. Настройка на TV-OUT при ATI Radeon 7000
    От InternetZombie във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 4
    Последно: 31-10-09, 11:09
  3. Проблеми с пералня Indesit T600TX
    От kirilbo във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 4
    Последно: 05-10-09, 01:36
  4. Продавам PCI Radeon 7000
    От kendragnev във форум Продава
    Отговори: 1
    Последно: 09-06-08, 22:45
  5. avto DVD Elite 7000
    От tonigekov във форум Blu-ray и DVD плейъри и рекордери
    Отговори: 0
    Последно: 25-03-08, 12:36

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе