Проблем с хладилник "Атлант"
Здравейте!След последното размразяване и почистване,машината работи два дена и-край!Идва техник,който с негово пусково устройство провери агрегата и се оказа че е изправен!Подмени регулатора за степените на охлаждане и машината тръгна за около един час и-спря!Компресора е топъл и тръгва за около 5 сек. и спира и пак и пак!Изключих го и след като коммпресора се охлади го стартирах-заработи си нормално и след 10мин.повтори цикъла от старт и стоп-и се чува щракане на релето,което се намира на плочката,която се включва в агрегата!Чакам да дойдат да го оправят,но ми е интересно и Вашето компетентно мнение-компресора е двукръгов,тъй като има отделна камера-така ми казаха и е 130 W.Благодаря предварително!!!
Re: Проблем с хладилник "Атлант"
Или терморелето върху него.
Размених местатата на кабелите,които идват от кондензатора/единия от тях се включва на едно място с един син кабел/ и машината работи без да изключва вече стана осем чАса!?!?!От едно място излизат гореспоменатия син и кафяв кабел,като кафявия отива в това кръгло реленце на платката или не знам как се казва,коята се включва към компресора-и ефекта е нон стоп работа!?!?Е,аз го спрях за да не се"смарангьоса" компресора!!Като въртя регулатора/термостата/от 0 до 6-никакъв ефект-бачка и не спира?Тъй като смениха термостата/критерия за еднаквост със стария беше дължината на неговата "тел"която влиза в хладилника/който на външен вид е различен от стария,та възможно ли е това не спиране да е от него??По горе писах-въртя го от 0 до 6 и никакъв ефект-хладилника си бачка,не реагира!!!В магазина за рез.части го има същия регулатор,и ако съм сигурен че е от него ще го сменя,но ако е от малкото реле на компресора,него го няма в магазина/имат такива букси с релета,но са в комплект с новите компресори/ и доколкото виждам,само релето не може да се смени а и къде да го търся???МОЛЯ Ви,който може да помага че без ладилнико сме за никъде!!От мен поздрави и хуууууубаво да си изстудите ракиицата преди консумация!?!?!?Благодаря предварително!!! :Drinks: :Drinks: :Drinks: :Drinks: :Drinks: :Drinks: :Drinks:
върни стария терморегулатор и пробвай,вероятно проблема е бил в термозащитата на компресора която си елиминирал при 8 часовите проби.говори с хладилен техник да ти я смени с подобна ако няма същата.
p.s.смени си и техника при първа възможност! :)
Днес ще пробвам този вариант-връщането на стария терморегулатор!А за техника си много,ама много прав!Благодаря! :Drinks:
може и кондензатора да ти е прецакан не е зле да смениш и него.
Цитат:
Първоначално публикувано от marto68
Или терморелето върху него.
Макар и да съществува такава въможност,аз я намирам за твърде маловероятна.
След като компресора стартира,когато е студен, и не стартира, когато е топъл,тогава термичката трудно ще е причина.Пусковият ток на студен компресор е по-голям от пусковият ток на загрят компресор.Ако термичката беше проблемна щеше да изключва при всеки опит за стартиране,а не само при топъл компресор.
Най-вероятно компресора е работел непрекъснато, бил е прегрят, настъпили са леки деформации в метала.Затова стартира студен,но при затоплянето си затяга, не може да стартира отново и термичната защитата го изключва.
От кондензатора излизат два кабела-като им разменя местата/ляво-дясно/хладилника работи,и не изключва,а като ги върна на местата както са били-не стартира/леко се поклаща компресора,но не тръгва и се чува цъкане от това реле на компресора!???Смених регулатора за степените но пак не изключва-като го завъртя на 0 спира и ако го завъртя на 1 пак тръгва но не изключва-камерата е лед а питата в хладилната част е заскрежена!??
смени кондензатора!и повече не му разменяй кабелите щото ще изгориш пусковата намотка на компресора.предполагам че единия край на кондензатора ти е пробил към корпус.това можеш да го провериш като оставиш кондензатора да виси на кабелите си без да опира на шасито ,тогава както и да обръщаш кабелите компресора няма да тръгне.
Кондензатора от вън е пластмасов и е монтиран в/у пластмасова основа и няма допир до метални части.Пак смениха термостата,в хладилната част е 10градуса и пак не изключва/камерата иначе е замръзнала/На колко градуса в хладилната част трябва да изключи термостата?Както е 10гр. в хладилната част,въртя термостата до 0 и не спира!?!?
сега меря след малко ще кажа
В момента/11.00h/ е 8 гр. и сигурно ще продължи да пада.......
от 20 минути съм сложил термосонда към мултицет в хладилника, в момента показва 10 градуса и компресора бичи здраво
OK.Интересно при колко градуса ще изключи-ще чакам....