Ariston MCB 4041C – не охлажда изобщо, компресорът – работи.
Хладилникът е на 10 години. Преди да умре, вие ще кажете дали е окончателно и безвъзвратно, през годините е правил куп магарии. Хладилникът е с 1 компресор. Не съм сигурен за охлаждащите кръгове, но според информацията в линка, който давам, е с един охлаждащ кръг.
http://nadavi.ru/n3_item.php?idg_=33...=1&view_=descr
Но единствено самостоятелно може да се изключва хладилната част, обратното – не е възможно. Дисплеят му не показва действителната, а – зададената температура. За това по-нататък, когато говоря за температура, ще имам предвид реално измерената от мен.
Сега – всичко по ред. Още към третата година направи първата магария. След спиране на тока поради авария, той не се включи. Извадих му щепсела и след като го включих – заработи. Това случи още 2-3 пъти през няколко месеца.
Към петата година направи следващият вид магария. Без да е спирал тока, или да е бил провокиран по друг начин, един ден установих, че е започнал да охлажда само фризерната част. Там температурата беше се понижила над минус 30, а в хладилната част – беше станала 15 градуса. Хладилникът заработи нормално след като го изключих от щепсела и включих отново. Този проблем повече не се повтори.
Преди 2 години, изведнъж престана да охлажда хладилната част. Температурата в нея бавно започна да се покачва и достигна плюс 18 градуса, съвсем близка до стайната в този момент. Преди това нищо особено не съм забелязал, не се е образувал лед в хладилната част на стената на изпарителя. Във фризера нещата стояха нормално – минус 18, при също толкова зададени от мен. Този път никакви щепсели не помогнаха. Извиках техник, който каза, че проблемът е в един от двата (или трите – не си спомням точно колко каза че са) датчици или сонди (не съм сигурен как ги нарече. Обясни ми, че понеже били скрити, нямало как да смени повредения, но щял да вземе платката с електрониката, която го командва и да шунтира действието на тази сонда (датчик). Монтира я обратно след един ден и каза, че хладилникът ще работи отново нормално, но да знам, че в много редки случаи, при такава намеса, започвал да охлажда повече. Това при мен обаче не се случи. При зададена температура от +5 и -18, хладилникът поддържаше точно такива стойности.
Една година по-късно, обаче, започна да образува лед в лявата долна част на гърба на изпарителя в хладилната част, непосредствено над улея за отвеждане на водата (само там), без това да влияе на поддържането на зададената температура от +5 (бях сложил термометър за постоянно). Успоредно с това, температурата във фризерната част обаче бавно започна да се покачва от зададените -18. Това ставаше наистина много бавно – с половин, един градус на месец. „Успокоявах“ се, че това се дължи на натрупания лед, понеже не бях го чистил почти 1 година, но същевременно знаех, че това не е така. Умишлено отлагах чистенето му максимално, понеже подозирах, че след като го изключа, той няма да се съживи никога, както и стана.
Един прекрасен ден, този февруари, точно 2 седмици преди да се сдобия с Либхера, го заварих с пищяща аларма, която ме информираше, че температурата във фризера е достигнала критично висока стойност, при която хранителните продукти трябва да се изконсумират незабавно и не стават за повторно замразяване. Понеже това се случи в 22 часа, пък на другия ден заминавах и полетът ми беше след няколко часа – в 6 сутринта, нямах време да се занимавам с мерене на температура във фризера, но продуктите си бяха видимо замръзнали. Предполагам, че специалистите знаете на каква температура е настроена да сигнализира алармата. Веднага започнах да го размразявам.Отне ми доста време – поне 2 часа, понеже ледът си беше бая студен, в никакъв случай това не беше лед на много по-висока температура от минус 10 градуса.
След подсушаването на хладилника и включването му, компресорът му заработи (нормално – поне на звук), но така и не започна да охлажда изобщо нито във фризерната, нито – в хладилната част. Компресорът не е изключил дори и след 12 часова работа, а температурата и в двете части на хладилника е останала +18 градуса, колкото по същото време е било и в кухнята. Когато се прибрах, го включих и оставих почти 24 часа да работи – ефектът беше нулев.
Благодаря за търпението на изчелите този безкраен разказ и предварително за компетентното мнение и съветите на знаещите.
Моля за съвет, може ли, и ако може – има ли смисъл да го правя този гад? И ако не може, или – няма смисъл, мога ли да се отърва от него по начин, който би ми донесъл някаква символична сума. Черупката му е в перфектно състояние, вътрешността и принадлежностите – също.