Първоначално публикувано от
Poco имам малко въпроси относно термопомпа и буферните съдове за отопление - по-скоро теоретично как стоят нещата
1ви етаж от къща ( 70кв, 4 стаи, 4 стоманени радиатора тип 22 ) , изолация, дограма и т.н. - къщата е топла и се отоплява с минимално количество дърва ( 7-8 кубика на зима заедно с топлата вода) . Може и да се изгради подово , ако ми остане време догодина лятото.
Като го гледам 6-8 киловата помпа ще са достатъчни? И има ли разлика от китайски моноблок или ако аз реша да си преправя от хубав инвертор ( 63zr-w например ) ? При моноблока виждам ,че препоръчват гликол вместо вода - тоест топлообменник/спирала в буфера ? малко се обърквам от моноблока - помпата грее гликол , който грее буфер , който грее радиаторите - нещо нефелна ми изглежда работата. Ако реша да си правя експерименти , просто ще има едни 20м тръба в топлообменника с фреонец на принципа на вътрешно тяло на нормален климатик - имам познат с преправяна 21ца LG на същия принцип и си грее етажа на радиатори вече над 10г.
Какъв буферен съд ще трябва в случай ,че радиаторите останат и в случай ,че се изгради подово - предполагам ще са различни литражи ? Има ли разлика в литражите буферните съдове при моноблок и при не-блок ? Или буферния съд се изчислява като коефициент спрямо водата в системата и не зависи от помпата?
Съществуващия котел си остава , така че не е проблем при някакви супер студени 10 дена в Януари просто да се изключи помпата , ако не смогва.