Ето една интересна статия, която може да прозвучи доста еретична за някои хора тук.
Опитал съм се да я преведа и не претендирам за абсолютна точност, но съм гледал да запазя смисъла
Сега, когато HD-DVD отпадна от борбата и всички големи кино издатели преминаха във лагера на Blue-ray, пътя на новото поколение видео е разчистен за големите продажби.
Странно, но цените не падат и потребителите не купуват.
Войната тепърва започва
Не се смейте, Blue-ray срещу DVD е новата война на форматите. Когато сравняваме сухите характеристики, Blue-ray Има пълно превъзходство, но в реалноста нещата са различни. истината е, че има много причини потребителите да са доволни от стария DVD формат:
- те почти не виждат разлика в качеството във картината и звука,
- те вече притежават двд плеър,
- двд плеърите са в пъти по-евтини в магазините,
- двд филмите са 30-40% по-евтини от Blue-ray филмите /то при нас даже ги няма/
- във видеотеките има значително повече двд филми, които да наемеш
- двд филмите са много по-лесни за копиране[/list]
Ъпскелинг двд плеърите - достатъно добри?
Ако искате да повишите качеството на картината от вашата двд колекция, може да си закупите ъпскелинг двд плеър от сорта на Sony NS78, Pioneer DV400/600, Samsung 1080P и др. /тук съм сменил препоръчваните модели спрямо нашия пазар/. Оборудвани със HDMI кабел, тези плеъри ще конвертират стандартния двд сигнал до 1080i/1080р чрез употребата на сложни алгоритми за подобряване на цветовете, контраста и цялостното качество на картината. Разбира се, чрез това изкуствено повишаване на резолюцията те трудно биха се сравнявали със нативната резолюция 1080р от Blue-ray дисковете, но разликата не е толкова голяма, че да принуди хората да дадат 700-800 лева /и нагоре/ за Blue-ray плеър.
Ето линк към цялата статия:
http://www.reuters.com/article/blogB...TLKBj1N4Ufg5Sg
Това ме кара да се замисля дали толкова чаканото пълно преминаване към HD ще стане скоро и дали изобщо ще стане. Дали тези формати няма да споделят съдбата на форматите като SACD и DVD-Audio?