Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 69

Blue-ray срещу DVD - Новата война на форматите!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #1

    Blue-ray срещу DVD - Новата война на форматите!

    Ето една интересна статия, която може да прозвучи доста еретична за някои хора тук.

    Опитал съм се да я преведа и не претендирам за абсолютна точност, но съм гледал да запазя смисъла

    Сега, когато HD-DVD отпадна от борбата и всички големи кино издатели преминаха във лагера на Blue-ray, пътя на новото поколение видео е разчистен за големите продажби.
    Странно, но цените не падат и потребителите не купуват.

    Войната тепърва започва
    Не се смейте, Blue-ray срещу DVD е новата война на форматите. Когато сравняваме сухите характеристики, Blue-ray Има пълно превъзходство, но в реалноста нещата са различни. истината е, че има много причини потребителите да са доволни от стария DVD формат:


    - те почти не виждат разлика в качеството във картината и звука,
    - те вече притежават двд плеър,
    - двд плеърите са в пъти по-евтини в магазините,
    - двд филмите са 30-40% по-евтини от Blue-ray филмите /то при нас даже ги няма/
    - във видеотеките има значително повече двд филми, които да наемеш
    - двд филмите са много по-лесни за копиране[/list]

    Ъпскелинг двд плеърите - достатъно добри?
    Ако искате да повишите качеството на картината от вашата двд колекция, може да си закупите ъпскелинг двд плеър от сорта на Sony NS78, Pioneer DV400/600, Samsung 1080P и др. /тук съм сменил препоръчваните модели спрямо нашия пазар/. Оборудвани със HDMI кабел, тези плеъри ще конвертират стандартния двд сигнал до 1080i/1080р чрез употребата на сложни алгоритми за подобряване на цветовете, контраста и цялостното качество на картината. Разбира се, чрез това изкуствено повишаване на резолюцията те трудно биха се сравнявали със нативната резолюция 1080р от Blue-ray дисковете, но разликата не е толкова голяма, че да принуди хората да дадат 700-800 лева /и нагоре/ за Blue-ray плеър.

    Ето линк към цялата статия:
    http://www.reuters.com/article/blogB...TLKBj1N4Ufg5Sg

    Това ме кара да се замисля дали толкова чаканото пълно преминаване към HD ще стане скоро и дали изобщо ще стане. Дали тези формати няма да споделят съдбата на форматите като SACD и DVD-Audio?

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    May 2001
    Мнения
    1,765
    #2

    Re: Blue-ray срещу DVD - Новата война на форматите!

    Тошиба не се дава лесно.

  4. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #3

    Re: Blue-ray срещу DVD - Новата война на форматите!

    Ще спечели този който успее да миниатюризира обема БЕЗ да влоши качеството или дори го подобри! В този ред на мисли бъдешето е в усъвършенстване на алгоритмите за компресиране (кодеците).
    Формати като Blue-ray, SACD и DVD-Audio никога няма да станат широко популярни и постепенно ще изчезнат. Не че стандартното DVD ще ги победи, не, ще излезе нов формат които ще предлага не по-лошо качество, но вече на много по-малък обем.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    132
    #4

    Re: Blue-ray срещу DVD - Новата война на форматите!

    Първо пише се Blu ray. Твърдо съм за blu ray. Няма място за сравнение. По-добро качество на картината, по-добро качество на звука. Гледал съм spider man 3 на блу рей със долбитруХД звук и останах възхитен. Лично на мен дори и двд-тата не ми харесват как изглеждат на лсд и плазми. Друг е въпроса, че в нашата мила родина повечето хора не знаят какво е ХД. Всеки ден обяснявам какво е ХД(работя в Техномаркет). А и как да правят разлика като купуват 26 и 32" и казват , че ще гледат от 3.5 - 4 метра. То от такова разстояние и кабелната не изглежда зле. Да видите обаче погледите като се залепят за телевизорите, на които се вартят рекламните ХД клипове То и с тези цени/заплати как да даде човек 700+лв за блу рей плеър и по 60лв за филм, вместо да си свали един ХДрип и да си го пусне от пц-то.
    Дълъг път има да извървим. Пък и незнам в тази статия как решиха, че хората предпочитата двд. Имам доста познати в USA, които купуват само блу рей. Там нещата за ХД изглеждат доста по розови. Да не говорим за ХДТВ, които са повече от 100(последния списък който гледах беше с толкова). Но с течение на времето мисля, че двд ще залезе. Blu ray притежава всички качества да победи.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,235
    #5

    Re: Blue-ray срещу DVD - Новата война на форматите!

    То в USA и колите са два пъти по-евтини от Европа, да не говорим за другите неща! Защо ни сравняваш с тях?
    И как да си купя нещо 50", когато тук е с поне 30% по-скъпо, отколкото в Европа? Да не говорим, че стоката е n-то качество, въпреки по-високата цена!

  7. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    132
    #6

    Re: Blue-ray срещу DVD - Новата война на форматите!

    Сравнявам ни защото блу рей не е само Америка и Азиа... Давам малко оглед и в България как стоят нещата. Докато техно полис и маркет са монополисти така ще бъде. И на мен не ми харесват цените, но не ги определям аз. Защо не си купиш тв от Европа? А и процента на продажби на блу рей в световен мащаб постоянно се покачва.
    Колите в УСА може и да са 2 пъти по-ветини, ама са и 2 пъти по-смотани. Айде по темата сега!

  8.  
     
  9. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #7

    Re: Blue-ray срещу DVD - Новата война на форматите!

    HunterBG, мерси за поправката. Колко време не съм обърнал внимание как точно се пише.
    Ти допускаш същата грешка като мен. Разсъждаваш от твоята гледна точка, а ти, аз, потребителите във този форум, твоите познати в САЩ не са хората, определящи пазара. Това са средните потребители като повечето ми познати, които макар почти всички да имат HD телевизори са си ги купили или заради размера или от чиста "гъзария".
    Според мен, единствения сигурен начин да се наложи HD е обща, целенасочена кампания от много компании, които умищлено да спрат да произвеждат двд плеъри, да спрат да издават много филми само на блу-рей, да спрат SD каналите. Иначе масовия потребител наистина не му пука за резолюции.
    Знаеш ли колко пъти са ми идвали гости и съм пускал нещо във HD да им демонстрирам и ако веднага след тов ане им пусна за сравнение гадната кабелна изобщо не се впечатляват.
    Ако Сони умишлено не свалят драстично цените на блу-рей плеърите, дори да ги продават на загуба както твърдят, че продават PS3 само за да го налагат и да печелят от игрите, то не виждам как ще наложат масове техника, която струва около 1000 лева. Между другото въпреки по-ниските цени и по-високите доходи в Щатите и там е лукс да притежаваш такава техника. Дори съм убеден, че ако приравним доходите тук и там ние ще сме по-напред от тях. Българина ще изтегли кредит, но ще си купи "плосък" телевизор за да е в крак с модата. По същия начин както с мобилните телефони, дрехи, коли и тн. Познавам доста хора в Щатите и то не само българии много от не могат да си позволят да харчат 1000$ за нов телевизор. Нищо, че тези пари ги изкарват за 1-2 седмици. Хората там си правят по-добре сметката.

  10. Member
    Тук е от
    Feb 2006
    Мнения
    598
    #8

    Re: Blue-ray срещу DVD - Новата война на форматите!

    Все си мисля,че няма връщане.Форматът се налага от филмовите студия и най вече от порно индустрията.Навремето VHS победи,защото порно студията заложи на този стандарт.Сега е същото с Blu ray,който победи HD DVD пак по-тази причина.
    Все още самият "син" лазер е скъп и китайците не са усвоили производството.Като стане достъпен и за РС нещата бързо ще се променят.

  11. god
    god е офлайн
    Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Варна
    Мнения
    394
    #9

    Re: Blue-ray срещу DVD - Новата война на форматите!

    При положение, че Сони се наложи, скоро няма да видим евтини "сини" устройства. Надеждата ми е в китайците

  12. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #10

    Re: Blue-ray срещу DVD - Новата война на форматите!

    Те вече ги правят. не знам само колко са евтини.

    http://www.alibaba.com/product-gs/20...blue_ray_.html

  13. Member Аватара на Frost
    Тук е от
    May 2007
    Мнения
    998
    #11

    Re: Blue-ray срещу DVD - Новата война на форматите!

    Не знам как не я виждат разликата м/у двд и блу-рей, но аз откакто пуснах блу-рей рипове на плазмата, двд-то не ща и да го погледна, хем че съм със скалиращ плеър, но картината от двд не ми харесва.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,235
    #12

    Re: Blue-ray срещу DVD - Новата война на форматите!

    Цитат Първоначално публикувано от n8852
    Навремето VHS победи,защото порно студията заложи на този стандарт.Сега е същото с Blu ray,който победи HD DVD пак по-тази причина.
    Втората важна причина беше, че за разлика от по-качествения и доста по-скъп Beta max format на Sony, JVC пуснаха СВОБОДЕН ЛИЦЕНЗ (или патент) на ВСИЧКИ производители на техника тогава. А сега какво - скъпотия и това е!
    Знаете ли кога ще дам 60 лв. за Blu ray оригинален филм, па бил той и с 10 пъти по-голяма резолюция от DVD? Да не говорим, че видеотеките вече са ударили кепенците. В Бургас я има 2 на "Александра", я няма. И защо тогава ми е Full HD TV, след като още няма единен стандарт и излъчване даже от Satellite?

  16. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2008
    Мнения
    12
    #13

    Re: Blue-ray срещу DVD - Новата война на форматите!

    Здравейте!
    Имам един въпрос - дали в България може да се купи Blu Ray player на Panasonic? Ако все още не - кога може да се очаква внос?

  17. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #14

    Re: Blue-ray срещу DVD - Новата война на форматите!

    Да, може. Ето какво се предлага в ТМ

    http://technomarket.bg/products.php?...2&grupaswe=013

    или пък този Пионер:
    http://www.electron.bg/product_info....oducts_id=1055

    Както и този на Sharp, който май е най-изгодното предложение за момента:
    http://www.sharpbg.com/index.php?categoryID=91

    Всъщност, най-изгодното предложение е PS3:
    http://technomarket.bg/product_detai...ct_id=09037475
    Пълноценен блу-рей плеър+ конзола.

    Та плеъри има. Само да има какво да гледаш на тях.

  18. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    213
    #15

    Re: Blue-ray срещу DVD - Новата война на форматите!

    Ако Тошиба наистина изкарат толкова добър ъпскейл, колкото твърдят, че и на по-ниска цена от BR плейърите можете да бъдете сигурни, че Сони и компания ще гризнат дървото ...

    Сега да питам, добре де айде като славословите ХД стандартите да ми отговорите на следните въпроси:

    1. На 32 инча ТВ 1080 резолюция за къв чеп ми е?

    2. 42 и повече диагонал от колко разстояние да ги зяпам че да не си утрепя зрението и да не си въртя главата за да чета субтитрите? Иначе сте прави на 42"+ диагонал ако не е ХД сигнала почваш да си биеш главата по стените за къв чеп си дал луда кинта за "плоския" пък телевизията я гледаш на пиксели като парчета пъзел. А да - утешителното е, че като дойде авер да пиете мастика, можеш да пуснеш някоя анимация на ДВД че да си отсрамиш гъзарийката ...

    3. Говорите за цената на плейърите и филмите - а защо не кажете каква е цената на спътстващото оборудване към ХД филма? 42"+ екран, рисийвър поддържащ звуковите стандарти и ... дааа 5+1 качестени колони ... щото на просто комплектче от 500 кинта кел файда че теоретично звука на 25 гигабайтовия диск бил нам-си-къв ...

    ПП: Преди няколко дни излезе статия от не помня каква консултантска фирма дето пишеше че БР стандарта ще почне да става масов едва към 2012г ... след 4 години или камилата или драйвера, бих казал аз.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Край на войната на форматите
    От sw2v във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 3
    Последно: 20-02-08, 15:55
  2. Херкулес срещу рим,троянската война
    От tannoy във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 0
    Последно: 22-12-06, 21:56
  3. Въпрос за форматите за компресиране на музика
    От the_unique във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 1
    Последно: 15-01-05, 19:33
  4. Война на ISP?
    От Sunny във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 63
    Последно: 14-02-04, 00:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе