Здравейте, тъй като си купих колонки 5.1 GENIUS, стария ми ДВД плеър не ми вършеше работа, защото е само стерео.....Затова реших да си купя нов с 5.1 аудио изход.Взех си ЕЛИТ PV4000USB преди няколко дена от МЕТРО за 53 лв.Засега съм доволен.Чете почти всичко каквото му пусна, без WMV- файлове.Но имам няколко въпроса:
1- Вързах 5.1 каналния изход към колоните, но свирят само фронталните и субуфера.....центъра и съраунд-колоните не.Пускам само mp3-ки и ДВД филми, все е така, въпреки че на менюто с аудио настройки ми дава, че са активни всички говорители.Тъй като съм начинаещ в домашното кино, а съм се занимавал досега само с Hi-Fi техника, искам да попитам така ли трябва да е, и може ли по някакъв начин двуканално стерео да се пусне на петте канала (тоест да стане псевдо-петканално) или е задължително записа на диска да е петканален.Има ли опция в менюто(или другаде) да се постигне това?
2- Субуфера възпроизвежда само най-ниските честоти и на практика се орязват известна част от честотния спектър.Това е вероятно заради много ниската честота на срязване на изхода на суба, и може ли по някакъв начин тази честота да се качи поне до 100-150 Hz ? Когато включа суба в единия канал на стерео изхода и дам от менюто МИКС, суба свири перфектно.......И в момента съм така, но ми се ще да си вържа аудиото както си трябва........
Благодаря на отзовалите се, предварително......