Резултати от 1 до 7 от общо 7

Медия плеърите с HDD могат ли да вършат ролята на NAS?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2004
    Мнения
    146
    #1

    Медия плеърите с HDD могат ли да вършат ролята на NAS?

    Трябва ми устройство за стримване в домашната ми мрежа. Нуждата се появи след кото си купих хубав Андроид таблет и почнах през него да пускам музика на бебенцето ни в другата стая. До момента ролята на медия плеър вършеше РС-то, което е в хола и съм си изградил добро окабеляване между него, ТВ-то и усилвателя. Таблета обаче промени нещата. Чрез него реално мога да имам компютър във всяка една стая, в леглото, ако искам и в тоалетната и все по-рядко ми се налага да пускам РС-то. Пускам го основно за да имам достъп от таблета до музиката, снимките и детските филмчета на харддиска. Така ми се заформи идеята за персонален облак в къщи. Мисля, че след 2-3 години всеки съвременен дом ще има домашен медиен сървър и хората няма постоянно да разнасят флашки насам натам, като от всякъде можеш да се свържеш с домашния сървър и неговото съдържание.
    И така - първата ми идея беше за нов рутер с USB вход и харддиск вързан към него. Идеята отпадна - USB2 мисля че е доста бавно за тази цел, а USB3 рутерите са редки и скъпи. Оснавно идеята се завртя около NAS устройство с един 2-3ТВ диск в него (ZyXel имат един евтин модел), а после се сетих и за медия плеърите, които имат в себе си място за харддиск. В този случай може да има и подобрение на звук и картина, защото ще избегна дългите кабели от компа.
    Същувременно ТВ-то е Самсунг и поддържа възпроизвеждане на мрежови ресурси през DLNA, и предполагам от всеки NAS ще може да възпроизвежда, така че нямам належаща нужда от плеър. Въпреки това, засега медия плеътът ми се струва по-универсалното решение. Притеснява ме само скоростта на трансфер към и от харда на медия плеъра. Някой засичал ли е скоростите?
    Изобщо какво ви е мнението - може ли тези медия плеъри (и кои модели) да вършат функцията на домашен медиен сървър, който до стримва в мрежата, към таблета, към РС-то, да работи постоянно и да ми осигурява надежден достъп до съдържанието на харда и отвън през интернет (извън локалната мрежа)?

  2.  
     
  3. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #2

    Отговор: Медия плеърите с HDD могат ли да вършат ролята на NAS?

    Всичко зависи от модела и софтуера на въпросния плеър.
    Тези, които аз съм ползвал си имат почти всички функции на един NAS, които ще са ти нужни - ftp, samba, uPnP.
    С Андриод таблет нямам проблеми със снимки и музика, за видео не съм опитвал, но със сигурност има някакво приложение, което би вършило работа.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2004
    Мнения
    146
    #3

    Re: Медия плеърите с HDD могат ли да вършат ролята на NAS?

    От страна на таблета проблеми няма, защото дори и сега РС-то стримва всичко, само дето трябва да го включвам за това.
    А засичал ли си скорости някакви? И кои по-достъпни модели стават за тази цел?

  5. Banned
    Тук е от
    Jan 2009
    Мнения
    509
    #4

    Отговор: Медия плеърите с HDD могат ли да вършат ролята на NAS?

    Първо, за какво точно се притесняваш? USB-то на рутерите спокойно държи поне 4-5 МБ/сек. Мрежата - вероятно нямаш проблем да стигнеш 80-90 Мбит/с. Е, защо тези скорости да са проблем? По спецификация, Blu-ray е до 54 Мбит/с. Максималният битрейт на ремуксите които съм виждал е 37 Мбита.

    Второ, аз не знам за мрежов плеър с вътрешен диск който да не може да стриймва. Може и да има такива модели, но едва ли.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2004
    Мнения
    146
    #5

    Re: Медия плеърите с HDD могат ли да вършат ролята на NAS?

    "Притеснявам" не е точната дума. Стримването зависи от процесора и способността му да управлява заявките. Дори в самостоятелните НАС устройства ще видите в различни ревюта как разликата в честотата на процесора, използването на двуядрени процесори, ДДР3 памет и т.н., водят до значителни разлики в производителността на устройствата. И ако в НАС устройство хардуера обслужва само харддиска, то в медийните плеъри основното предназначение на хардуера е друго (но пък е по-мощен) и от там ми е любопитно, НА ПРАКТИКА справят ли се с функцията на НАС сървъри или това е софтуерна "екстра", неподплатена от подходящ хардуер и от там - маркетингов трик. Защото по-горе на дълго съм обяснил - трябва ми домашен медиен сървър.

  7. Banned
    Тук е от
    Jan 2009
    Мнения
    509
    #6

    Отговор: Медия плеърите с HDD могат ли да вършат ролята на NAS?

    Да, на практика мрежовите плейъри се справят с функцията на НАС. Но трябва ли?

    Отупай праха от стария Celeron, сложи му един голям диск и го пъхни някъде в килера да не дразни жената. Ето ти един NAS, който ще ти върши същата работа както и някое устройство за 300-400 лева.

  8.  
     
  9. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #7

    Отговор: Медия плеърите с HDD могат ли да вършат ролята на NAS?

    Ако ти трябва САМО за NAS не си струва да взимаш цял мултимедиен плеър.
    Тези му функции са по-скоро допълнителни. Аз от моя плеър мога да стриймвам към друг плеър 1080р видео без проблем. От него към NAS сървъра ми трансфера варира между 6 и 8 MB/s.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Субтитри в плеърите на телевизорите.
    От tolostoi във форум Телевизори
    Отговори: 8
    Последно: 06-11-13, 11:24
  2. плеърите KISS
    От ccc във форум Общ - софтуер
    Отговори: 11
    Последно: 09-10-07, 14:10
  3. Каква е ролята на BitComet Accelerator
    От helios1 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 1
    Последно: 18-06-06, 22:26
  4. За Elitе DVD плеърите и техните дистанционни
    От Panzer във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 1
    Последно: 29-11-04, 16:51

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе