Трябва ми устройство за стримване в домашната ми мрежа. Нуждата се появи след кото си купих хубав Андроид таблет и почнах през него да пускам музика на бебенцето ни в другата стая. До момента ролята на медия плеър вършеше РС-то, което е в хола и съм си изградил добро окабеляване между него, ТВ-то и усилвателя. Таблета обаче промени нещата. Чрез него реално мога да имам компютър във всяка една стая, в леглото, ако искам и в тоалетната и все по-рядко ми се налага да пускам РС-то. Пускам го основно за да имам достъп от таблета до музиката, снимките и детските филмчета на харддиска. Така ми се заформи идеята за персонален облак в къщи. Мисля, че след 2-3 години всеки съвременен дом ще има домашен медиен сървър и хората няма постоянно да разнасят флашки насам натам, като от всякъде можеш да се свържеш с домашния сървър и неговото съдържание.
И така - първата ми идея беше за нов рутер с USB вход и харддиск вързан към него. Идеята отпадна - USB2 мисля че е доста бавно за тази цел, а USB3 рутерите са редки и скъпи. Оснавно идеята се завртя около NAS устройство с един 2-3ТВ диск в него (ZyXel имат един евтин модел), а после се сетих и за медия плеърите, които имат в себе си място за харддиск. В този случай може да има и подобрение на звук и картина, защото ще избегна дългите кабели от компа.
Същувременно ТВ-то е Самсунг и поддържа възпроизвеждане на мрежови ресурси през DLNA, и предполагам от всеки NAS ще може да възпроизвежда, така че нямам належаща нужда от плеър. Въпреки това, засега медия плеътът ми се струва по-универсалното решение. Притеснява ме само скоростта на трансфер към и от харда на медия плеъра. Някой засичал ли е скоростите?
Изобщо какво ви е мнението - може ли тези медия плеъри (и кои модели) да вършат функцията на домашен медиен сървър, който до стримва в мрежата, към таблета, към РС-то, да работи постоянно и да ми осигурява надежден достъп до съдържанието на харда и отвън през интернет (извън локалната мрежа)?