Отговор: Съвет за избор на ресйвър и тонколони
Втора употреба в гаранция въобще не е лошо решение, така хем ги взимаш по-евтини, хем ги взимаш разработени, хем ще ти останат повече пари за суб и център, които са най-важните компоненти в домашното кино. Но ако имаш увлечение към аудиото, според мен далитата са доста далеч от добрия звук, на мен само филтрите на букшелфите ми са по-скъпи от нови дали 3ки.
Кlipsch също имат специфичен звук (включваща хорна за високите честоти, като на JBL Arena 130/170). ОТ с добра динамика, "по-остър" саунд, подходящи за за жива музика концерти и домашно кино. За тях, не ти трябва мощен усилвател/ресийвър за да ги захрани.
На мен лично звука им е е "металически" Трябва да се чуят на място за да се прецени. Някой ги обожават други, не ги харесват.
Ако си решил да поръчваш Zensor 3-те побързай, докато не са се изчерпали.
Съвета ми е ако още се "луташ" какво да избереш, чуй поне два различи модела от различни производители. Например: Dali и MA или Klipsch.
Така, ще разбереш прецениш какъв звук търсиш.
Редакция: Щом си от Варна, отиваш при https://avelectronics.bg/.
Стига да имат тонколони които да прослушаш на място, Например чуй новите Oberon 3 (наследниците на Zensor 3) и Klipsch, MA някой от моделите и си направи съпоставка.
Също, във Технополис Варна пише, че имат Zensor 3. Там може да ги чуеш. Не е като да няма къде да ги преслушаш (все пак си в по-голям град).
След това си реши какво ще поръчваш.
Цитат:
Първоначално публикувано от
tek
П.П. То и един друг потребител на форума, нямаше място за съраунд.
Но си добави в последствие и е доволен от резултата
Аз бях този потребител. :)
Моите ги сложих на стената и до ден днешен не мога да разбера защо не го бях направил по-рано.. Просто никога не бях обмислял варианта за съраунд, тъй като имах остарели разбирания, че съраундите трябва да са зад слушателското място, а те реално трябва да са ДО слушателското място.
При мен се паднаха и зад завесите, та все едно няма нищо. :)
Удачно ли е тонколоните да се поставят на стойка на стената?
Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
Основните - не съвсем , освен ако не са предвидени изрично за такова ползване - вече има цели серии за вграждане
За съраунда почти винаги са окачени.
Цитат:
chorlavia
Удачно ли е тонколоните да се поставят на стойка на стената?
За съраунда разбира, стига да не ти пука че е ако има заден бас рефлектор че ще го закриеш.
Ако е за фронт, трябва стойките да са изнесени максимално напред, в зависимост производителя, какви отстояния от стената препоръчва.
(целта е да имаш чист и не бумтящ бас)
При преден бас рефлектор, не трябва по-принцип голямо разстояние. Но пак се гледа, какви данни е дал производителя.
Имай на предвид, че не всички букшелф тонколони са направени да се закачат директно на стена (почти до стената долепени) само със скоба/бракет.
пример: DALI Zensor 3.
За целта а трябват стойки за стена, поради теглото им.
Ще трябва да правя нов тв шкаф май. При тази ситуация не виждам къде мога да сложа два букшелфа!https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...cb42e455a3.jpg
Временно (според мен) може и да ги поставиш на мястото на рутера (в ляво), а другата в дясно на една табуретка (до шкафа) да кажем.
Стига да има и къде да поставиш AV ресйвъра, като за начало...
Така мисля да направя. Но в последствие не намирам място за суб. Варианта е в ляво от вратата.
Теоретично при добра настройка и възможности на ресивър и субуфер не би трябвало да има проблем да го разположиш навсякъде където е възможно в стаята ...
Аз имам Onkyo rz730 ресиивър и съм доволен от него.
Колони онкио skf-480 лява и дясна sks-4800 център и съроунд
4 атмос колони онкио
И два суба SVS PB2000 които скоро взех
5.2.4 система
Доволен съм за сега от всичко но мисля по хубави колони да си взема.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Цитат:
chorlavia
Аз виждам.
Вместо да правиш нова секция си поръчай да ти направят стойки за колоните. Не е нещо специално. Със сигурност ще намериш ръчно изработени проекти в интернет, които да дадеш на мебелист. Ще си избереш и цвета.
1 .Едната колона слагаш на стойка на земята в дясно между телевизора и стената. Може да се наложи да изместиш малко секцията в ляво към вратата (за да се събере стойката на земята, освен ако не направиш някаква сложна конструкция, която да е опряна и на земята и на секцията за стабилност.), но само с няколко сантиметра. Може да се наложи да изместиш и телевизора. Няма да е в средата на отреденото място и може да те дразни, но нямаш друг избор ако тонколоната не се събира в това пространство. Освен това ако е PIANO BLACK цвят, ще ти отразява картината и ще те дразни. От опит ти казвам.
2. Махаш рутера и 2-та рафта зад него. Правиш същата стойка като за дясната тонколона, но по-ниска. Слагаш я на секцията, на мястото на рутера. Трябва да внимаваш с размерите, за да са на едно ниво лява и дясна, а най-добре е да предвидиш някакъв регулируем елемент в цялата схема, за да може да си ги настройваш в рамките на няколко сантиметра, тъй като вероятността да ги изчислиш перфектно не е голяма.
Имай предвид, че е хубаво колоните да са изолирани от стойките с някакви гумички. Има по-дебели стопери за врати и разни други гумени аксесоари за мебели, които можеш да използваш, за да отделиш колоната от стойката и да обереш вибрациите. Иначе като ги усилиш, може да се наложи да слушаш некомпетентността на мебелиста изразена в резонансите на стойките. :)
И си готов. Това ти е най-евтиния вариант. Иначе трябва да правиш нова секция и да се чудиш какво да правиш със старата.
Както ти каза и svetlio1, събвуферът не трябва задължително да е до озвучителните тела. Дори е препоръчително да не се търси симетрия при позиционирането на събвуфера, а да се търси оптимално място. Моя е в дясно, до слушателската позиция, защото единствено там мога да го поставя. Успял съм да го направя да работи що годе правилно. Тук работа трябва да свърши Room Correction-а на ресивера, който си избрал.
Вече има и модели събуфери с вграден DSP и отзивите са доста добри - има готова настройка според разположението (ъгъл, стена, стая/страна) - примерно https://eu.kef.com/products/kube12b-subwoofer
Цитат:
w00x
Аз виждам.
Вместо да правиш нова секция си поръчай да ти направят стойки за колоните. Не е нещо специално. Със сигурност ще намериш ръчно изработени проекти в интернет, които да дадеш на мебелист. Ще си избереш и цвета.
1 .Едната колона слагаш на стойка на земята в дясно между телевизора и стената. Може да се наложи да изместиш малко секцията в ляво към вратата (за да се събере стойката на земята, освен ако не направиш някаква сложна конструкция, която да е опряна и на земята и на секцията за стабилност.), но само с няколко сантиметра. Може да се наложи да изместиш и телевизора. Няма да е в средата на отреденото място и може да те дразни, но нямаш друг избор ако тонколоната не се събира в това пространство. Освен това ако е PIANO BLACK цвят, ще ти отразява картината и ще те дразни. От опит ти казвам.
2. Махаш рутера и 2-та рафта зад него. Правиш същата стойка като за дясната тонколона, но по-ниска. Слагаш я на секцията, на мястото на рутера. Трябва да внимаваш с размерите, за да са на едно ниво лява и дясна, а най-добре е да предвидиш някакъв регулируем елемент в цялата схема, за да може да си ги настройваш в рамките на няколко сантиметра, тъй като вероятността да ги изчислиш перфектно не е голяма.
Имай предвид, че е хубаво колоните да са изолирани от стойките с някакви гумички. Има по-дебели стопери за врати и разни други гумени аксесоари за мебели, които можеш да използваш, за да отделиш колоната от стойката и да обереш вибрациите. Иначе като ги усилиш, може да се наложи да слушаш некомпетентността на мебелиста изразена в резонансите на стойките. :)
И си готов. Това ти е най-евтиния вариант. Иначе трябва да правиш нова секция и да се чудиш какво да правиш със старата.
Както ти каза и svetlio1, събвуферът не трябва задължително да е до озвучителните тела. Дори е препоръчително да не се търси симетрия при позиционирането на събвуфера, а да се търси оптимално място. Моя е в дясно, до слушателската позиция, защото единствено там мога да го поставя. Успял съм да го направя да работи що годе правилно. Тук работа трябва да свърши Room Correction-а на ресивера, който си избрал.
Това е доста интересна идея. Имам приятел дърводелец и ще го накарам да ми направи, но на каква височина трябва да са от земята тонколоните и от какъв материал се правят стойките?
Цитат:
chorlavia
Това е доста интересна идея. Имам приятел дърводелец и ще го накарам да ми направи, но на каква височина трябва да са от земята тонколоните и от какъв материал се правят стойките?
Първо се сдобий с тонколоните.
И след това ще преправяш или променяш, каквото и да било.
Защото, правилото е високочестотния драйвер (говорител) да е на равнището на ушите, когато се намираш на "слушателското място".
Материала от който се изработват може да бъде най различен -метал, дърво, пдч, мдф. Щом не се търси хай-енд аудио
Този с който може да обработваш най-лесно или може да се го набавиш.
В youtube има доста интересни клипчета/идеи, как се правят DIY стойки за тонколони
Повечето оригиналните стойки са изработени метал:
Пример:
Стойки за тонколона Norstone Stylum 1
Dali Zensor E-600-B Stands Black