Искам някой да ми обясни следното как на плазма, която поодържа резолюция 1024х720 се гледат HDTV филми с резолюция 1920х1080. Знам че това е стандарт 1080i, който се поддържа от телевизора, но как става.
Искам някой да ми обясни следното как на плазма, която поодържа резолюция 1024х720 се гледат HDTV филми с резолюция 1920х1080. Знам че това е стандарт 1080i, който се поддържа от телевизора, но как става.
Естествено, че с интерполация, т.е. променя се резолюцията на оригиналната картина. Всъщност 1080i е интерлейст режим - два полукадъра, единият в четните редове, а другият - в нечетните. Обикновено тези монитори свиват хоризонтално картината до 1024, а всеки полукадър го разпъват от 540 (половината на 1080) до 720 и показват 50 или 60 кадъра в секунда (от оригиналните 25 или 30). При всички плазми, обаче, съществува проблема с достатъчно доброто показване на всичко, което е различно от кратните на 60 Hz режими. Т.е. ако се гледа нещо, което е 25 или 50 кадъра в секунда, малко насича.
![]()
kamenf, по точно е да се каже, че downscale-ва сигнала, инатерполирането е когатo се увеличава от малка на голяма резолюция или още upscale.
И аз така предположих, но исках да знам дали при тази операция има някакви проблеми, защото точно за HD филми искам да го ползвам. Иначе моя CRT TV си е перфектен за обикновени двд-та тв.
Без вманиачаване, но да бъдем все пак топчни - интерполация е винаги, когато се "измислят" междинни точки, а това се случва и при upscaling и при downscaling. За да си го представиш - просто се опитай от пет точки да направиш четири - някой от тях просто ще се окажат между оригиналните.Първоначално публикувано от LUDIA
Естествено, че щом нещо се променя от оригинала, дори теоритично ще се влошава - но повечето хора просто няма да забележат разликата.Първоначално публикувано от lazarus18