Добрия стар телевизор сдаде багажа. Появиха се дразнещи зелено - розови петна на екрана. Мога ли да си го размагнетизирам сам или трябва да го нося в сервиз, това е въпроса?
Иначе алтернативата е да гледам "Къде си татко" заедно с жената
Добрия стар телевизор сдаде багажа. Появиха се дразнещи зелено - розови петна на екрана. Мога ли да си го размагнетизирам сам или трябва да го нося в сервиз, това е въпроса?
Иначе алтернативата е да гледам "Къде си татко" заедно с жената
Ако го гасиш само от дистанционното е възможно да се получат петната. Първо опитай няколко пъти го вкл. и изкл. от мрежовият бутон или направо от щепсела. Също виж да не си сложил някакъв магнит на близо (тонколона, буфер, някакво устройство върху ТВ-то с трансформаторно захранване). Ако не се оправи значи не ти работи системата за размагнитване на кинескопа и нещата клонят към сервиз.
Изключваш от захранването, звърташ телевизора на 90о спрямо сегашното му положение. Оставяш го така няколко часа.
Не мога да не питам по коя ос да се завърти телевизора на 90*
Преди малко един телевизионен техник ми препоръча да го изключа отвсякъде (захранване, антена и т. н.) и да го обърна по оста север - юг. Да го оставя така 12 - 24 часа и щял да се размагнетизира. Има ли нещо вярно или просто ме пращат за зелен хайвер?
Моя така страдаше преди време от едно зелено петно... 24 часа стоя изключен от всичко (не съм го местил) и петното изчезна. Един техник пък ми каза да включа бормашината и да обиколя около телевизора с нея и щял да се оправи... не съм го пробвал
Не знам дали е заради изключването, обръщането или псуването (от ме на ум), ама телевизора се оправи. Мерси на всички отзовали се.
Страшни сте
Ще се оправи, къде ще иде... Всички съвременни телевизори имат размагнитваща бобина и тя се задейства при изключване на приемника от контакта или бутона, кратък престой (10-15 мин. са достатъчни) и повторно включване. Ако бобината действа се чува едно здраво "избръмчаване" за около 1-2 сек и номера става. Старите техници си имаха размагнитващи рамки, които включваха в 220V мрежата и размагнитваха кинескопите с кръгови движения на рамката около екрана и постепенното и отдалечаване от телевизора. Всичко друго с обръщане на телевизора на 90гр или север-юг е фолклор.
Сега ще кажеш че и въртенето на хладилниците "Мраз" е ФОЛКЛОР
Сигурно говориш за амонячните - то е друга работа - на 180*, и не им трябва баене. А пък телевизора като го завъртиш на 90* ( или на север-юг) трябва и да му баеш - баба ми, лека и пръст, го правеше с въглени, ама си отиде без да ме светне
За тях се прилагаше обръщане "с главата надолу" и това много пъти ми е помагало. А иначе на всеки уважаващ себе си хладилник му е все тая как ще го ориентираш спрямо земното магнитно поле.Първоначално публикувано от claudius