Здравейте
Често си задавам въпроса за проблема на LCD панелите със статичните картини. Как мислите колко би издържал един широкоекранен LCD tv работейки в режим 4:3 преди тези черни линии да се отпечатат върху матрицата за постоянно. Аз примерно имам 32 инча LCD Philips и през повечето време го гледам на 4:3 то като всички канали са този формат а филми на DVD или от PC- то все пак се гледат по рядко.
Предварително се извинявам ако темата е обсъждана и преди във форума а аз не съм я намерил.![]()

) - не мисля, че това може да е проблем. Все пак електроните в транзистора се предвижват под въздействието на ел. поле. Вярно, има варианти, при които за да се затвори/отвори по-бързо един транзистор, му се подава за кратко време пренапрежение, което "набива" максимално бързо максимално повече електрони на "мястото им", че после трябва да се "извадят" от там и да се върнат обратно пак с пренапрежение, но това е най-вече при ключовите схеми, и то с цел по-стръмни фронтове на получените импулси (говори се за честоти над стотици MHz).Доколко това има приложение в конкретната технология на LCD матрицата, е въпрос на дизайн на самата матрица - т.е. инфото е при производителя. Все пак време 2ms (т.е. 500Hz) е минималното, което засега е по каталозите, не може да се сравнява с 0.01ms (100MHz) - както и двата вида транзистори, де!