Отговор: Мнения и Избор на LCD / OLED телевизор (инфо в първите постове)
Благодаря, не бях се сетил да ги сравня в rtings. Като гледам не са големи разликите (в повечето категории).
Значи избора се свежда до:
BX/CX и SONY KD-55X82J
До колкото видях трябва бая да поиграем на конзолата за да се получи прегаряне на олед панела.
Така, че за сега ще дебна добри условия за покупка.
Залагай на OLED-a, няма смисъл от QLED. Както и на CX ако ще е LG, защото не искаш куц OLED, ако смяташ да му ползваш смарт екстрите. В digital-a цените са добри, но няма на изплащане. Гледай основно emag, те пускат масово стоки на 0% и на по-добри цени от техно веригите. Относно инчовете 48" само ако нямаш място иначе не си заслужава разликата в цената. 55" е оптималното, а вече масово се търси и 65", но при 65" OLED цените са по-сериозни. Иначе 65XH95 на Sony беше на доста добри цени тези дни горе долу колкото 55 CX, но си е LCD.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Dedo1975
Редактирах поста. Тези под 2000 не отговарят на изискването за централна стойка
Може да си направите централна стойка.:ole По-хубава от боклукчавата оригинална.
Благодаря на всички за мненията.
SONY KD-55X82J отпада, 50 херцов панел, 8 бита + FRC и няма локално затъмняване. Б@си моето злополучно LG модел от 2018, бие по характеристики, почти всичко под 2к лева.
Каква я мислят тия производители не знам.
Остават BX/CX според офертите, смарт функции не се ползват, само игри по няколко часа на седмица и филми за отмора.
Цитат:
Slusatel
Не са други , под 2000 са само LG , сигурно има причина Сони да са по-скъпи.
Със сигурност има причина LG да са по-евтини.
Един професор по математика беше я открил преди повече от 30 години.Само че за водката.Питаха го коя водка е по-хубава-руската или Смирноф и той ..
''Хм..хмм...Коя ше е по-хубава,едните произвеждат зърно,другите купуват..коя ше е по-хубава''.
Та след като едните произвеждат матрици(защото само те могат),а останалите купуват от тях....
Всички могат да произвеждат матрици, не е извънземна тайна технология. Принципът е защо аз да се цапам , като може някой друг. Въпросът е тая матрица какво ще произвежда като образ. И Нео са с матрица на ЛГ , но се вижда като през аквариум.
Цитат:
Slusatel
Всички могат да произвеждат матрици, не е извънземна тайна технология. Принципът е защо аз да се цапам , като може някой друг. Въпросът е тая матрица какво ще произвежда като образ. И Нео са с матрица на ЛГ , но се вижда като през аквариум.
Не знам дали е земна,извънземна или от обратната страна на луната,аз говоря за фактите.
Мислех,че говорите за OLED.Там никой(освен LG) не може.Много искаха,но неуспешно.Предполагам знаете защо.Като образ се произвежда това.
https://www.rtings.com/tv/reviews/be...k-ultra-hd-uhd
Поне смятам оценките за най-близко до действителността.Иначе всеки може да си има мнение.Има таблица с оценки за всеки вид използване.
Относно NEO-те не са производители и си поръчват евтини неща .Каквато матрица им сложат-такава.
Да не говорим,че вече почти всички LCD матрици ще са от Китай,в което няма нищо лошо(ако вече не са).
Сони не искат да вкарват пари за OLED, защото не вярват в бъдещето на тая технология. Аз също мисля, че оледа ще отиде при кривите телевизори /curve/. Славата на Сони е най-вече базирана на надеждност на продукта, олед технологията засега няма такава слава. Олед дисплеи се прозвеждат от много фирми, не знам защо пишеш , че само LG могат. Всеки може - купува патента, прави завод и произвежда, така направиха и ЛГ - купиха патента от Кодак и въобще влязоха в тоя бизнес почти последни.мисля , че първия олед тв е също на Сони. Не ми се рови сега, Христослав може да попълни знанията ни по тая тема. Изобщо мощните фирми не влагат големи инвестиции в ненадеждни технологии.
Кое му е ненадеждното ? Доста масови станаха в последно време и ще
продължат понеже цените им паднаха.
Цитат:
Slusatel
Аз също мисля, че оледа ще отиде при кривите телевизори /curve/. .... Олед дисплеи се прозвеждат от много фирми, не знам защо пишеш , че само LG могат. Всеки може - купува патента, прави завод и произвежда, така направиха и ЛГ - купиха патента от Кодак и въобще влязоха в тоя бизнес почти последни.мисля , че първия олед тв е също на Сони. Не ми се рови сега, Христослав може да попълни знанията ни по тая тема. Изобщо мощните фирми не влагат големи инвестиции в ненадеждни технологии.
Споровете коя фирма от коя е по-велика са напълно безмислени.Освен това нещата се променят всеки ден.Няма да цитирам няколко дузини бивши Грандове,които вече просто ги няма.Някои по-велики от SONY.
По-добре,когато избираш нещо да се съсредоточиш върху модела,а не в/у фирмата.Като прочетеш и няколко отзива(ревюта) от надежни източници....
Относно OLED
Истината е,че много опитаха,но само LG успя.Проблема беше(по памет,иначе GOOGLE),че единия цвят,мисля синия имаше кратък живот и LG го реши като постави цветен филтър пред белия цвят.Не претендирам за точност,но принципно това е причината поради която LG проби,а другите,вкл. SAM се отказаха.После вероятно не е било рентабилно да се състезават...
А SONY точно какво е правил и кога почна с OLED тв-те не си спомням,ако иска някой да изясни.
А и без да сме врачки се знае,че рано или късно OLED ще изчезне.
<<Но слуховете за неговата смърт са силно преувеличени>>:BigGrin
Привет отново.
Явно ще е 55" /ако взимам сега/ - но защо да е ОЛЕД а не чист UHD, т.е. около 1000-1400лв може ли да се намери нещо недразнещо окото и да става за филми?
Или план Б: да взема монитор и да оставя ТВ-то за по-натам.
55 СХ3 2000лв+ няма да стане...
Цитат:
hristoslav2
Супер, а колко би струвал на пазара (че да не го ощетявам)
Бързо умират тия матрици на ЛГ, естествено , че на компрометираните неща им падат цените. Кат са толкоз убави , що никой не ще да кихне за патента и да продава на воля ? Едно сони лсд е 200 лв по-евтино от същото олед, нещо мирише май .....
Ахаааа а lcd-тата ще са вечни така ли, че и на същите пари като олед :D Не знам защо си мислиш, че Сони са с качеството си от преди 15 години ..
Явно за теб да ти се скапе тв за 3 хилки за 3 години не е проблем , но повечето хора искат да дадат 2 хилки и да изкара 8-10 години. Като не ти харeсва Сони купи си TCL ===
Да проблем ще е, но моят кара 4та година и е подложен на почти ежедневен гейминг и нищо му няма. Колкото до сонитата, харесвам ги, даже скоро по мой съвет баща ми си взе сони XH90 и е много доволен. Просто няма как да очаквам от днешните тв-та да изкарват по 8-10 години.